🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важните новини през седмицата

Ахмед Доган предложи ДПС да има двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров; Белгия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС от Испания; Държавните финанси завършват 2023 г. с дефицит под 3% от БВП

Японските власти потвърдиха 62 смъртни случая досега в резултат на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер, което разтърси страната
Японските власти потвърдиха 62 смъртни случая досега в резултат на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер, което разтърси страната
Японските власти потвърдиха 62 смъртни случая досега в резултат на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер, което разтърси страната    ©  Reuters
Японските власти потвърдиха 62 смъртни случая досега в резултат на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер, което разтърси страната    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съветът на ЕС единодушно взе решение за поетапно присъединяване на Румъния и България към шенгенското пространство, като се започне с премахване на проверките по въздушните и морските граници, считано от март 2024 г. Допълнително ще се обсъди дата и за премахване на проверките по сухопътните граници.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган лансира идея партията да бъде оглавена от двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. В обръщение до членовете на ДПС той заявява, че това е мярка срещу превръщането на партията "в корпоративна, платена, партийна организация" и за стабилизирането й в традиционните райони на ДПС и разширяване на влиянието в нетрадиционните райони. Конференцията, на която трябва да се вземе решение, е насрочена за 24 февруари.

Броят на тежките катастрофи през миналата година е по-голям от предходната, като ръст има и при пострадалите, но пък загиналите са малко по-малко. Това сочат данните на "Пътна полиция", анализирани от Института за пътна безопасност. 521 души са загинали при пътни инциденти през 2023 г. при 531 за 2022 г. Катастрофите са 6979, или с 370 повече, а ранените - 9090 (с 668 повече).

Два от бежанските центрове в България са на ръба на капацитета си, обяви председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева пред БНТ. Това са центровете в кварталите "Овча купел" и "Враждебна", където са настанени предимно млади мъже и тийнейджъри.

Свят

Белгия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС от Испания на 1 януари за шест месеца. Макар това да е тринадесето председателство за кралството, този път задачата е с повишена сложност, защото ЕП ще се разпусне през април заради европейските избори, след което приемането на ново европейско законодателство няма да е възможно. Затова активната законодателна дейност ще бъде концентрирана в първите четири месеца на годината.

Граничните служители в Украйна вече искат от гражданите, пътуващи в чужбина, удостоверения от териториалните военни окръжия. Това съобщи украинската обществена медия "Суспилне" дни след като в Киев беше представен нов спорен проект за затягане на правилата за мобилизация. Граничарите могат да изискват документи от мъже с много деца. При първоначалното обявяване на военно положение след руското нахлуване в Украйна многодетните бащи бяха сред категориите мъже, които можеха да напускат страната (това бе забранено на мъже между 18- и 60-годишна възраст).

Президентът на Харвардския университет Клодин Гей подаде оставка около месец след участието ѝ в изслушване в Конгреса за противодействието на антисемитизма в университетските кампуси след началото на войната в Газа заедно с колегите ѝ от MIT и Пенсилванския университет (uPenn). Притисната да подаде оставка, Елизабет Магил обяви, че си тръгва от uPenn още на 10 декември.

Икономика

3.3 млрд. лв. е печалбата на банките към ноември 2023 г. Това е ръст със 75% на годишна база по данни на БНБ.

Държавните финанси завършват 2023 г. с дефицит под 3% от БВП. Минусът към края на декември възлиза на 2.2% по европейската методология и 2.8% на касова основа, става ясно от предварителни данни на Министерството на финансите. Бюджет 2023 г. беше планиран на минус 2.5% на касова основа и 3% на начислена. Тоест подобрение има по показателя, който се гледа от Брюксел и Франкфурт за целите на евентуално членство в еврозоната. Резултатът е постигнат, въпреки че България не получи в рамките на годината очакваното плащане по Плана за възстановяване. А сметките включват и извършени авансови плащания в размер на 1.2 млрд. лв. за общински проекти, предвидени за тази година. От предварителните данни може да се съди, че все пак има неизпълнение на разходите, а изоставането на приходите от ДДС, изглежда, така и не е наваксано изцяло.

НАП създава нова дирекция "Средни данъкоплатци и осигурители" с национален обхват. Тя ще работи с дружества, които са платили през 2022 г. над 1.5 млн. лв. данъци и осигуровки след приспадане на възстановените през годината суми, или нетните им приходи от продажби да са повече от 15 млн. лв. Пререгистрацията на фирмите в новата териториална дирекция, както и включването на нови дружества, които отговарят на условията, ще става служебно.

Нагласите на бизнеса достигнаха дъно за 2023 г. през декември. Спрямо ноември компаниите в почти всички сектори са настроени малко по-песимистично, а най-рязък е спадът в търговията на дребно, показват резултатите на месечните бизнес анкети на НСИ сред предприемачите. Общата оценка за бизнес климата пада с 1.8 пункта до 19.8, като за последно е била под 20 миналия декември. В повечето случаи влошаването сега идва от по-резервирани оценки за състоянието на фирмите.

Бизнес

КЗК разглежда проектозакона за брокерите на имоти след сигнал на Института за пазарна икономика. Текстовете са внесени в парламента през "Възраждане", но проектът е изготвен от най-голямото брокерско сдружение - Национално сдружение "Недвижими имоти". Той предвижда браншът, който сега е напълно либерален, да се регулира със специален закон и от браншова камара. От ИПИ смятат, че това ограничава конкуренцията, а алтернативно сдружение предпочита регулатор да е държавата.

Компаниите за храни се насочват към по-екологични торове, за да намалят въглеродния отпечатък. През тази година влизат в сила правилата за оповестяване на парниковите емисии в техните вериги за доставки, а компаниите, сред които PepsiCo, Heineken и Nestlé, вече се обърнаха към стартиращи предприятия за производство на зелени торове, за да помогнат за справяне с нивата на емисиите.

Сделки и проекти

Месопреработващото предприятие "Пилко" - Разград, инвестира 3.909 млн. лв. в подмяна на производствено оборудване и изграждане на фотоволтаични централи. Половината от сумата е субсидия по линия на Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. Проектът ще приключи в средата на 2025 г., съобщиха от компанията за "Капитал". Инвестицията е част от дългосрочна фирмена програма за обновяване на производствения процес със следващо поколение технологии и използване на ВЕИ за собствени нужди. Подмяната на оборудването е свързана изцяло с модернизация, допълнителна дигитализация и нови решения за процеси, които вече са автоматизирани.

Румънската OMV Petrom се е договорила да купи Electrocentrale Borzesti, която притежава най-големите вятърни централи в страната, както и да придобие 100% от Renovatio Asset Management, най-голямата мрежа от зареждащи станции в Румъния. ВЕИ сделката е за 950 MW вятърни и 50 MW соларни проекти, които ще бъдат развивани, изграждани и оперирани в партньорство с другия акционер RNV Infrastructure. В проекта до 2027 г. ще бъдат инвестирани 1.3 млрд. евро, от които 350 млн. евро ще са от OMV Petrom. Австрийската OMV държи 51.16% в OMV Petrom, румънската държава притежава 20.7%, а останалите над 28% се търгуват на фондовата борса в Букурещ.

Тesla беше изместена от китайската BYD като най-голям производител на електромобили в света през последното тримесечие на миналата година, след като за първи път регистрира по-малко доставки от китайския си конкурент. Американската компания, ръководена от Илон Мъск, е продала 484 хил. автомобила през четвъртото тримесечие, което е повече от очакваните 473 хил. от анализаторите, анкетирани от LSEG. В понеделник BYD съобщи за рекордни продажби на автомобили само на батерии - 526 хил. за същия период, подпомогнати от силния край на годината на китайския пазар на електромобили.
Все още няма коментари
Нов коментар