Медийна сергия | Много шум за нищо при еврото и имотите

Тази седмица мина и замина поредната истерия със страхове от въвеждането на еврото

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В медийното пространство като снежна вихрушка мина и за пет дни отмина поредната истерия за това как с въвеждането на еврото цените на имотите ще скочат (нищо че отдавна са в евро). Любопитно е да се проследи генезисът й.

Всичко тръгва от някои хора със страхове. В тяхна услуга водеща на бизнес видеоподкаста на бТВ търси съвет от експерт по недвижими имоти дали не е добре да избързат с покупката преди началото на 2025 г., за когато се очаква(ше) България да приеме еврото. На сайта на медиата businessnovinite.bg разговорът е резюмиран под заглавие "Питаме експерт: Да си купим ли имот, преди България да въведе еврото".

Действието се развива на 19 януари и отнема само две минути. Въпреки това цели пет дни отеква в медийното пространство под заглавия като "Обрат с цените на имотите! Еврото ще промени всичко" (standartnews.com). "Смразяваща прогноза за цените на имотите", пише по-ясно flagman.bg. Малко контекст - в родния им Бургас има мащабно ново строителство, предприемачите бързат да го пласират на зелено, а разни залежали ваканционни имоти търсят купувачи. От blitz.bg обявяват "Еврото удря тежко цените на имотите в България, ще скочат от...(и заглавието спира до тук).

Да отбележим контекста, в който звучат тези публикации. Вече над година сделките на пазара на имоти намаляват. Цените са под натиск в посока надолу. Но хората от имотния сектор, естествено, си искат изгодни сделки. Такъв нюанс се прокрадва в подзаглавието на в. "Сега" - "Брокери и строителни предприемачи търсят нови оправдания за надуване на имотния балон".

За чест на експерта - собственик на известни агенции за имоти, трябва да кажем, че в случая не се е опитал да манипулира. Той обяснява, че в балтийските държави - Латвия, Литва и Естония, в които е прието еврото, цените на имотите са отишли доста нагоре, "което не е много добре, но това е нещото, което се случи там". И отделно анализира ситуацията в България. Казва, че с влизането в еврозоната, ако е в началото на 2025 г., най-вероятно лихвите по кредитите и депозитите ще се качат, но леко. Така за купувачите ще е скъпо да теглят кредити. Хората със спестявания ще имат и друга алтернатива да ги съхранят освен да ги вложат в имот, понеже и банковите депозити ще носят доход.

Факт е, че ситуацията е непредсказуема и зависи от много фактори. Ръстът на лихвите обещава охлаждане. Но има и фактори в обратна посока. Като че ли най-прави са тези, които казват, че прогнозите са трудни до невъзможност - и пазарът, а не въвеждането на еврото, диктува цените.

Все още няма коментари
Нов коментар