Защо сделките с ипотека в България са толкова малко

Официално делът на покупките с ипотечен заем в страната е около 20%, но при апартаментите и къщите достига 40%

Изключение от общата картина е единствено София, където 60% от всички сделки през третото тримесечие са с ипотека
Изключение от общата картина е единствено София, където 60% от всички сделки през третото тримесечие са с ипотека
Изключение от общата картина е единствено София, където 60% от всички сделки през третото тримесечие са с ипотека    ©  Надежда Чипева
Изключение от общата картина е единствено София, където 60% от всички сделки през третото тримесечие са с ипотека    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Официално делът на покупките с ипотечен заем в страната е около 20%, но при апартаментите и къщите достига 40%. Другото са земи.
  • В България повечето сделки са със собствени средства, за разлика от Германия, Великобритания и САЩ.
  • Феноменът се обяснява с многото собствени имоти, големите спестявания, сивата икономика и относително ниските цени.

Ипотечното кредитиране в България продължава да бумти, а в същото време статистиката на Агенцията по вписванията (АВ) показва, че само около една пета от покупко-продажбите на имоти в страната стават с банкови заеми. През третото тримесечие на 2023 г. например случаите на придобит имот чрез ипотека са 21.5% от всички. И това не е изключение - процентът трайно е около това ниско ниво през годините. Делът на ипотеките в България изглежда още по-озадачаващо нисък на фона на нива около 80-90% в страни като Германия, Великобритания и САЩ. Какво е обяснението на тази национална специфика?

Около 40% от сделките всъщност са с ипотека

Още в началото да уточним, че разликата между българското и европейските нива на ипотечно кредитиране при имотни сделки не е чак толкова голяма, колкото изглежда в официалната статистика на АВ. Данните за изповяданите покупко-продажби на имоти там всъщност включват не само жилища и части от тях, а също земеделски земи и други видове поземлени имоти.

По-детайлна разбивка, предоставена от АВ по запитване на "Капитал", показва, че едва около една трета от всички сделки, вписани и обявени от агенцията през третото тримесечие, са за сгради или части от сгради. Останалите две трети са покупко-продажби на поземлени имоти (земи). При 54 277 имотни сделки, изповядани през юли - септември миналата година например, със сгради са едва 18 003. Останалите 36 274 са с поземлени имоти. Тоест сделките със сгради са малко над 33% от всички. Около това ниво е делът им и през третото тримесечие и предходните две години.

Разбивка на ипотеките по тези два типа сделки за същия период показва, че при покупко-продажбите на сгради и части от сгради делът на ипотеките на национално ниво се движи от 35% за 2021 г. до 40% за 2023 г. Той е близо два пъти по-голям дял от официално обявения за всички сделки. В същото време делът на ипотеките от сделките с поземлени имоти варира между 10.3% и 12.4% - съответно за 2021 г. и за 2023 г.

Друга специфика на имотната статистика на АВ е, че данните включват не само нови, но и подновени ипотеки. Това означава, че в действителност делът на ипотечните сделки вероятно е малко по-нисък.

Траен превес на покупките със собствени средства

Разгледано по градове, изключение от общата картина прави единствено София, в която 60% от всички сделки през третото тримесечие са с ипотека. В същото време в службите по вписвания в Пловдив, Варна и Бургас делът им се движи около 30% (съответно 30%, 32% и 28%). С по-висок дял се отличават още Стара Загора (35%), Перник (34%) и Благоевград (32%). Няма данни какъв е делът на сделките с поземлени имоти по градове, но вероятно в Пловдив и Стара Загора, които са обградени от земеделски райони, той е с по-голяма тежест, отколкото в София.

Друга особеност е, че имотният пазар извън големите градове и ваканционните селища е доста неликвиден и самите банки са предпазливи да финансират такива сделки. Същевременно пък там цените са по-ниски, така че ако имаше точни данни за дела на банковото финансиране в общата цена на имотните сделки, вероятно то щеше да е по-високо.

Дори и при всички тези уговорки сделките със собствени средства продължават да имат превес пред тези с кредити и това е устойчива тенденция през последните години. Тя се запазва, въпреки че отпуснатите ипотечни кредити в страната достигат рекордни обеми, подсилени от лихвени проценти, които напоследък са едни от най-ниските в Европа. Към октомври обемът на жилищните кредити за първи път надхвърли 19 млрд. лв. и е с 20% повече спрямо година по-рано, показват данни на БНБ.

Този български имотен феномен експертите обясняват с високия дял на собствените жилища, натрупаните спестявания, отчасти със сивата икономика, евтините имоти и особеностите на националната психология.

Повечето хора вече имат имот

България например е сред страните, където мнозинството от хората, 85% по последни данни на Евростат за 2022 г., живеят в собствен дом. За сравнение - в Германия 53% от населението живее под наем и това е страната в ЕС с най-нисък дял на собствените жилища. У нас големият дял на собствени имоти, които се наследяват или подаряват от родители на деца, означава, че жилищният фонд като цяло е сравнително равномерно разпределен сред хората. Това е предпоставка често покупката на имот да се случва със средства от продажбата на друг.

В много страни в Централна и Източна Европа има културна тенденция да се купуват имоти със спестявания, а не с дълг, което може да е повлияно и от историческия опит с нестабилни финансови системи.

Павел М. дьо ла Басетиер
Павел М. дьо ла Басетиер

икономист от тинк-танка Blue Europe

Вероятно една от най-важните причини за тенденцията е намаляващото население в България: хората обикновено наследяват жилище, а покупката на ново се финансира от продажбата на предишното, обяснява пред "Капитал" Павел дьо ла Басетиер, икономист от тинк-танка Blue Europe. "В много страни в Централна и Източна Европа има културна тенденция да се купуват имоти със спестявания, а не с дълг (включително Полша например), което може да е повлияно и от историческия опит с нестабилни финансови системи", казва още той.

Сивата икономика

Друг очевиден фактор, който също не е за пренебрегване, е сивата икономика. Публична тайна е, че сделките с имоти са един от начините да се "изпират" средства от незаконни дейности. Според икономисти обаче това не е водещ двигател на пазара и делът на тези средства в имотния сектор вероятно е колкото в икономиката като цяло. Ако сивата икономика е около 22-33% от БВП по различни оценки, то и сивите доходи, използвани при покупка на имоти, ще са в този порядък, или максимум до около 5% повече, смятат експерти.

Спестявания за влагане

Независимо какъв е произходът на средствата, имотите са може би най-популярният актив за българите с големи спестявания, които искат да съхранят тяхната стойност. А в условията на висока инфлация и ниски лихви, каквато беше ситуацията през последните 2-3 години, тенденцията се изостри и именно домакинствата с високи доходи и спестявания бяха в основата на високото търсене на жилища и ускорения ръст на цените. Това обяснява високия дял на покупките със собствени средства.

Сравнително ниските цени

Сравнително ниските цени на имотите в България спрямо доходите, като изключим най-големите градове, където достъпността е ограничена, също са предпоставка за покупка на имот да се предпочитат собствени средства. "Хората могат да изчакат няколко години и да купят първия си дом с помощта на семейството си. Това е напълно невъзможно в Италия и Франция например, където цената на едно средно жилище изисква до 40 години работа. За сравнение - страните с по-развити ипотечни пазари и различно културно отношение към дълга имат по-висок дял на имотни сделки, финансирани с ипотеки. Според доклад на Националната асоциация на брокерите в Съединените щати например около 87% от всички купувачи на жилища финансират покупката си с ипотека през 2021 г. В страни от Западна Европа като Обединеното кралство или Германия делът на покупките на жилища, финансирани с ипотека, също е висок (почти 90% в Обединеното кралство). Финансовите системи в тези страни са по-насочени към ипотечното финансиране като стандартен метод за закупуване на имот, с разнообразие от ипотечни продукти, достъпни за потребителите", обяснява още Басетиер.

Недоверие в кредитирането

"Като цяло делът на ипотеките в България възлиза на около 11% от БВП при средно над 40% за ЕС и 170% за Нидерландия например", изчислява Мирослав Владимиров от агенцията за недвижими имоти "ЕРА България" и преподавател в Икономическия университет във Варна. "Причините за това можем да търсим в консервативното поведение на домакинствата и отношението им към кредита като цяло. Съществува видимо предпочитание средствата, необходими за покупката на жилище, да бъдат акумулирани чрез спестяване." Кредитният пазар тук все още се развива, а финансовите услуги не са достигнали такава популярност, както в по-богатите страни.

При покупките с ипотеки се очертава затворен цикъл. Банковото кредитиране е един от най-силните двигатели на растеж в цените на жилищата, а колкото повече то се развива и делът му се увеличава, толкова по-високи стават и цените, смята Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Това намалява достъпността и съответно повече хора трябва да прибягват до кредит за покупка на жилище.

Ако цените се вдигнат например тройно спрямо сегашните нива, тогава почти всички ще купуват с ипотека, дори и хората, които имат спестявания, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на Realto Group.

По-малко ипотеки и на Запад



В страни като Франция и Великобритания сделките със собствени средства напоследък също се увеличават като дял, а причината е покачването на лихвите и по-малко достъпното кредитиране. Все повече сделки се провалят заради неуспешно кандидатстване за жилищен кредит или купувачите се отказват заради непосилно високи вноски, пише Financial Times. Затова много от продавачите предпочитат, вместо да чакат и да рискуват, да продадат имота си на хора, които вече разполагат със средствата, макар и с отстъпка от цената. Във Великобритания делът на покупките със собствени средства миналата година е нараснал до 34% в сравнение с 30% през 2022 г. според данни на британската брокерска компания Hamptons.

Към септември миналата година сделките без ипотечно финансиране в САЩ също достигат 34% по данни на Redfin, като делът постепенно се увеличава, след като през последните две години кредитирането стана по-скъпо и недостъпно и прогони част от купувачите от пазара. А за хората със спестявания, които може и да са използвали банково финансиране по време на ултраевтините пари, сега излиза по-изгодно да платят цялата сума наведнъж, отколкото да се обвързват с кредит при сегашните високи лихви. На много места в САЩ собствениците на жилища реализираха големи печалби при растящи цени през последните 14 години и сега са двигател на пазара. В някои райони на страната цените на жилищата се увеличиха с над 40% само за две години. Тези собственици продадоха своите имоти, изплатиха дълговете си и сега са в състояние да купуват на днешния пазар изцяло в брой, посочват анализатори.
Все още няма коментари
Нов коментар