Медийна сергия | DMS: ZARNARI

Протестите родиха нов икономически модел - данъкоплатците да компенсират загуби от печалба

Протест със струпана земеделска техника в Долни Богров
Протест със струпана земеделска техника в Долни Богров
Протест със струпана земеделска техника в Долни Богров    ©  Георги Кожухаров
Протест със струпана земеделска техника в Долни Богров    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако в казиното не успея да реализирам цялата търсена от мен печалба, мога ли да блокирам пътища, за да накарам държавата да ми я доплати", попита в сряда потребител на фейсбук. "Само ако имаш трактор", отговори му друг.

Откакто зърнопроизводителите решиха отново да опитат късмета си за още една порция стотици милиони компенсации от бюджета, социалните мрежи и форумите буквално изригнаха в нещо като състезание по подигравки. Като тази например: "Миналата година имам 3 000 000 печалба, тази имам 1 000 000. Значи съм на загуба 2 000 000. Какво неясно има?!"

Беше очаквано т.нар. зърнари да опитат да се възползват от вълната на фермерските протести в Европа, но начинът, по който го направиха, е напът да изиграе някому лоша шега - или на тях самите, или на кабинета "Денков".

Патосът на протестиращите е базиран на спадналите борсови цени на продукцията им в сравнение с рекордните от 2022 г., заради което твърдят, че през 2023 г. са били на загуба. Но кой знае защо се разгневиха от отговора на правителството - за компенсации само на тези, които успеят да докажат въпросните загуби. С обясненията, които техни представители дадоха в медиите, че не могат да са на загуба - заради банките, европроектите и защото ако претърпят загуба, ще фалират - нещата съвсем се оплетоха. И публиката остана с основателното впечатление, че протестиращите всъщност искат компенсация за намалелите си печалби.

"Вече имаме българска икономика, базирана на понятието "загуба от печалба" - обобщи ситуацията също потребител във фейсбук. Няма да е чудно, ако данъкоплатците бъдат призовани да участват и в благотворителна кампания от типа на "Българската Коледа" с sms-и и текст DMS: ZARNARI.

Над половината от всички евросубсидии в страната отиват в селскостопанския сектор, а лъвският пай се разпределя между политически обвързан с предишните управления тесен кръг, станал известен с бентлитата и майбасите. Това, че частните фирми от другите сектори при смяна на пазарната конюнктура могат да търпят реални загуби или дори да фалират, без да искат компенсации от бюджета, подсилва уродливостта на кадрите от сегашните блокади на пътища.

По-важното е какво ще направи правителството - очакванията са по-скоро отново "да клекне". През есента това стана с еднозначни напътствия, които Борисов и Пеевски му дадоха, и не са много основанията да се смята, че сега ще е по-различно. И така до следващия протест за компенсации на загуби от печалба.

Все още няма коментари
Нов коментар