🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фейсбук падна и за час светът спря да се върти

Краткият срив на социалните мрежи разкри за пореден път пълната зависимост на модерното общество от тях

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Притеснени хора трескаво рефрешват приложения на смартфоните си, други успокояват близки по телефона, инфлуенсъри и маркетингови агенции в ступор от потенциални загуби, заглавия по всички медии, ефекти на борсата...

Във вторник късно следобед, когато социалните мрежи на Meta се сринаха за час-два, въздухът се изпълни с усещане за едва ли не екзистенциална криза.

"Фейсбук се срина! Потребители от цял свят са без достъп!" бе челно заглавие във всички възможни медии и в България, и по цял свят. Едни предположиха технически проблем, други спекулираха с кибератака, а български жълт сайт попита: "ИЗВЪНЗЕМНИ?!?"

Когато (слава богу!!!) екзистенциалната заплаха отмина, събитието се самоувековечи с лавина от постове във възстановените вече социални мрежи. И докато едни се шегуваха, че "още 30 минути и сигурно щях да направя нещо смислено", други най-парадоксално побързаха да споделят именно с пост във фейсбук колко по-добър бил животът без фейсбук.

В безкрайната поредица постове се включиха и политици. "Няма фб, няма месинджър. В суматохата започваш трескаво да готвиш мусака, таратор, набиваш спирачки едва пред кекса. Добре, че Свети Зукърбърг се намеси навреме. Представяте ли си какъв би бил светът без фейсбук? То мусаки на всеки ъгъл, кексове - във всички смисли на думата... Вакханалия!", написа неуспялата кандидат-кметица за София и настояща общинска съветница от БСП Ваня Григорова. Изводът и е може би малко неясен, но за сметка на това повече от ясно е заключението на друг потребител: "Фейсбук падна, само Боби Михайлов още не е".

А New Yorkеr иронизира дигиталния порок на потребителите, които най-често използват мрежата, за да излеят нерафинираната си фрустрация от всичко в живота. "Добре че фейсбук се завърна. За два часа не знаех накъде да насоча гнева си", гласи карикатурата на медията.

Разбира се, тръгнаха и мемета с Марк Зукърбърг, който дърпа "шалтера" на инфлуенсърите. Но не само потребителите се шегуваха с главния изпълнителен директор на Meta. "Ако четете този пост, то е, защото нашите сървъри работят", написа Илон Мъск в собствената си социална мрежа Х. И пусна илюстрация на брандирани като Facebook, Instagram и Threads (новата социална мрежа на Meta) пингвини, които козируват на пингвина Х. A сред най-популярните мемета бяха именно вариациите на тълпи, втурнали се към X, за да проверят дали има срив на фейсбук.

Зад майтапите и закачките обаче за пореден път пролича колко много и все по-силно зависимо е модерното общество от социалните мрежи - за комуникация, за социализация, за (дез)информация, за бизнес, за забавление или просто за отдушник. А шегаджиите Мъск и Зукърбърг всъщност са най-овластените хора в света.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stq011168455 avatar :-P
    Ionian
    • + 1

    Това е наркоманска зависимост. Нищо необходимо няма във фейсбук.
    Фейсбук ползват възрастни хора и е отживелица, нищо, че е най-посещаваната соц. медия. Освен това UI e толкова грозен, че могат да те заболят очите след 5 мин.
    30+ позлват инста, 20+ снапчат , а ако имате мозък ще позлвате само ютюб.

    Нередност?
Нов коментар