🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важните новини през седмицата

Служебният премиер Димитър Главчев стана и министър на външните работи; Украинските власти започнаха прилагането на новия закон за мобилизация; България е на второ място в ЕС по размер на дълга

Оранжева мъгла от сахарски прах покри гръцката столица Атина
Оранжева мъгла от сахарски прах покри гръцката столица Атина
Оранжева мъгла от сахарски прах покри гръцката столица Атина    ©  Reuters
Оранжева мъгла от сахарски прах покри гръцката столица Атина    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният премиер Димитър Главчев стана и министър на външните работи, след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването му в понеделник. Заедно с това земеделският министър Кирил Вътев беше сменен с бившия изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" Георги Тахов. Междувременно служебното правителство продължи с кадровите рокади. За главен секретар на Министерския съвет е назначена бившата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, която се смята за близка до ДПС и Делян Пеевски.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" официално подписаха споразумение за общо участие на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент. Това стана малко след като две партии напуснаха коалицията - първо Зелено движение обяви, че ще участва самостоятелно на изборите, а след това и "Средна европейска класа" на Константин Бачийски. Мотивите са партньорството с ГЕРБ и ДПС в досегашното управление.

Парламентът окончателно прие спорните законови промени, с които се създава "бърза писта" за големи инфраструктурни проекти. Те предвиждат, че публични предприятия ще могат да прехвърлят ограничени вещни права върху имоти без търг или конкурс за приоритетни инвестиционни проекти на цени, по-ниски от пазарните. Съкращават се наполовина сроковете за произнасяне по екооценките на такива проекти, въвежда се мълчаливото съгласие, премахва се втората съдебна инстанция при обжалване на екооценките и др.

Свят

Украинските власти започнаха прилагането на новия закон за мобилизация с по-мек подход у дома и по-твърди мерки в чужбина. Неговата цел е да обнови състава на уморените от месеци наред боеве войници на фронта, както и да увеличи състава на армията за подготовка за бъдещи операции. Външният министър Дмитро Кулеба потвърди спирането на консулските услуги за украинци в мобилизационна възраст, които са в чужбина.

Сенатът на САЩ гласува законопроект, който забранява използването на приложението TikTok, в случай че китайската компания собственик - ByteDance, не продаде популярното приложение на американска компания в срок до една година. Аргументите за вота са свързани със сериозни опасения в Конгреса, че приложението съдържа чувствителна информация, която може да бъде използвана от Пекин за проследяване на американските граждани.

ЕК започна разследване на китайските обществени поръчки за медицински изделия, за да определи дали европейските доставчици са получили справедлив достъп. Предварителните проверки са установили фаворизиране на китайски производители, ограничения върху вноса и условия, позволяващи китайски дъмпинг при офертите. Разследването, което трябва да приключи до 9 месеца, е първото в рамките на Инструмента за международни обществени поръчки на ЕС, който има за цел да насърчи реципрочността при достъпа до международните пазари на обществени поръчки.

Икономика

7.5% e била добавената стойност на сектор информационни и комуникационни технологии в България през 2021 г., или третата най-висока в ЕС, по данни на Евростат.

България е на второ място в ЕС по размер на дълга. Страната е и на седмо място в ЕС по размер на бюджетния дефицит за 2023 г., но отделно четири държави са отчели излишък. Това показват данните на Евростат за финансовите показатели на страните от съюза за миналата година. Дефицитът на България, измерен по методологията на ЕС, и в номинал, и като процент от БВП е по-нисък в сравнение с предходните няколко години. Според изчисленията той е почти 3.5 млрд. лв., или 1.9% от БВП на страната. Дългът е 23.1% от БВП и нараства леко спрямо предходната година, но е далеч под средните за ЕС нива от почти 90% от БВП. Показателите са важни не само за сравнение къде стоим спрямо останалите, но и в контекста на българската кандидатура за еврозоната.

Идват първите 640 млн. лв. за трансформацията на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Te са за създаването на нови работни места и икономически дейности за справедлив преход в замяна на постепенното премахване на въглищата и намаляването на емисиите на въглероден диоксид. И реално могат да помогнат на енергетиците за осигуряването на алтернатива след въглищата. По оценки на социалното министерство пряко засегнати са 15 хил. души, а непряко засегнатите хора и бизнеси във въглищните региони са над 30 хил. души.

Бизнес

Двуцифрените темпове на растеж на банковото кредитиране се запазват и през март, като при жилищните заеми увеличението на годишна база достига ново рекордно ускорение от 22.68%. Към края на тримесечието данните от паричната статистика на БНБ показват увеличение на обемите предоставено финансиране във всички сегменти както на годишна, така и на месечна база, като нарастването е най-високо именно при ипотеките. Само за март портфейлите в жилищния сегмент се увеличават с 411 млн. лв., което, ако се изключи ноемврийският рекорд от близо 417 млн. лв., е най-висока номинална стойност от 2008 г.

ЕС може да наложи глоба на американския производител на захарни изделия Mondelez още през следващия месец заради ограничаване на продажбите между страните - членки на съюза, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници. Според тях европейските регулатори ще наредят на компанията, известна с производството на бисквитите Oreo, да спре да ограничава трансграничната търговия поради потенциалните вреди за потребителите в период на висока инфлация. Дружеството обяви, че е заделило 340 млн. евро за потенциална глоба от ЕС.

Сделки и проекти

Една от компаниите в групата на т.нар. големите четири - EY, придобива австрийския ESG консултант denkstatt, чийто бизнес в България в последните години е сред водещите на пазара на услугите за устойчиво развитие. Обединението ще работи под бранда EY denkstatt. За пазара у нас сливането означава, че зеленото консултиране, в което съвсем скоро ще попаднат и задължителните нефинансови отчети, ще има нов лидер на пазара с много по-голям дял спрямо другите играчи в страната като PwC и Маzars. EY ще придобие цялата австрийска група на denkstatt, която включва офиси в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и има общо 170 служители.

"Фантастико" строи нов търговски център в столичния "Орландовци" за 23 млн. лв. По план той трябва да заработи в края на тази година и ще разкрие нови 100 работни места, съобщиха от компанията. Почти половината от инвестицията е за терена, който е в неочаквана за "Фантастико" зона - в съседство с централните софийски гробища, един не толкова луксозен квартал. От друга страна, районът е близо до центъра и има големи терени на бивши заводи, които са търсени за строителство на жилищни комплекси. Точно върху част от бившия столичен месокомбинат ще се изгради новият обект от веригата. Обектът се намира на ъгъла между улиците "Каменоделска" и "Малашевска". Строителството е върху собствен имот с 14 142 кв.м площ.

Европейската автобусна компания FlixBus открива нови маршрути от и до България през летния сезон, съобщи Петър Бънков, управляващ директор на Flix Sofia Knowledge Hub. От юни автобусите на FlixBus ще пътуват всеки ден между София и Солун. Пътниците могат да резервират на уебсайта и в приложението на компанията билети и до Атина. Новост е и автобусната линия от Бургас до Истанбул. През летните месеци FlixBus увеличава и предложенията си от Румъния до българското Черноморие, като прибавя Балчик и Албена към вече съществуващите маршрути до Варна, Слънчев бряг и Златни пясъци.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар