Страстите Найденови...

Хлебният стандарт "България" е поредната перла в короната на земеделския министър

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Великден може и да е далече, но за министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов празничните приготовления започнаха по-рано. Той запретна ръкави и мобилизира групи, които ще правят проверки на изделията в търговската мрежа. За по-сигурно Найденов посъветва българите "да се кооперират – да вземат едно агне и да си го разделят". Самият той призна пред в. "Труд": "Вземам директно от производител и прескачам прекупвачите. Така ще е по-вкусно и по-евтино."

Предпразничните му активности съвсем не се изчерпаха с това. Ден след открития урок "как да купим агнешко" Найденов представи новите стандарти за три вида хляб – бял, типов и "Добруджа". Бонусът за потребителите е, че самуните от ново поколение ще дойдат на трапезата на българина точно по Великден. За да бъде празникът истински точно толкова, колкото истински ще е хлябът по стандарта, наречен гордо "България". В случая "истински" означава следното: направен от брашно, вода, сол и мая и с 10 ст. по-скъп.

При консумацията на тестеното чудо освен всичко останало нямало да се пълнее за това министърът го препоръча на всички. Препоръчваха го и печатните издания. В. "Стандарт" например заложи на тайнствена съставка: допълнително съдържание на витамин C. "Истинският хляб с витамин C", триумфира изданието от първата си страница. Това съдържание обаче само ще компенсира вкуса, когато реколтата е лоша, добавя изданието. Сайтът www.dnes.dir.bg пък се постара да разясни, че новият хляб "България" щял да бъде без ГМО и консерванти, сякаш всичкия останал хляб на пазара съдържа такива.

Хлебната еуфория стана пълна, когато кошници с изделието "България" се понесоха из залите за пресконференции и телевизионните студиа на сутрешните блокове. И докато журналистите благоговейно дегустираха от зърнената благодат, Найденов разясняваше как да я познаем. Първо: "Мирише хубаво", каза министърът на земеделието и храните, цитиран от в. "24 часа". Второ, продуктът си има и лого, което изобразява картата на България и положен върху нея житен клас в долния ляв ъгъл. На картата е изписано "Утвърден стандарт България". Патриотичният напън обаче не е много убедителен, защото използваният шрифт е руска, а не българска кирилица. Със затворени очи можем да кажем, че това е просто странно авторово хрумване. Но като цяло от начина, по който логото изглежда, може да съдим за това колко много се е бързало. Житният клас поне можеше е в ъгъла, в който се намира Добруджа - житницата на България. А и ако и формата му не наподобяваше конфигурация от три пръста, логото вероятно щеше да е една идея по-стилно.

Въобще на Министерството на земеделието и храните не му върви с логата. Чинията с ябълка, която символизира новосъздадената Агенция по безопасност на храните, беше припозната като чиния едва след разясненията на министъра. Така че за обозначителните знаци пишем на Найденов три на релси, а за всички останали маркетингови усилия – отличен. "Обещахме няколко простички неща на хората и те се случиха - истинско сирене, истински кашкавал, истинско кисело мляко, истински колбаси и истински хляб. Това го направихме, надяваме се те да ги търсят", обясни той цитиран от в. "Труд". Изречение, казано от истински министър, достойно за учебник по маркетинг, реклама и PR.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petrovstef avatar :-|
    petrovstef
    • - 5
    • + 9

    Може ли да да има такава некомпетентност или всичко е един сценарий имащ за цел повишаване на цените и облагодетелствуване на определени производители

    Нередност?
  • 2
    mnodulgaregforma avatar :-|
    mnodulgaregforma
    • - 4
    • + 2

    Бели кахъри.

    Нередност?
  • 3
    agronom94 avatar :-P
    agronom94
    • + 8

    къде отидоха българските стандарти на хлебното зърно.

    Нередност?
  • 4
    elena_doneva avatar :-|
    Елена
    • - 1
    • + 24

    Много ми допадна сатиричният анализ на авторката, браво :)

    Нередност?
  • 5
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • + 40

    според министъра, истинският хляб се развалял, мухлясвъл за два дни....

    това да го каже на баба си, която е месила хляб веднъж седмично, в неделя, а за консерванти не е чувала...

    истинският хляб не мухлясва, той първо изсъхва, защото изначало е с по-ниска влажност! мухлясвът хлябовете тъпкани с химия , за да стават по-меки и да втасват по-бързо...

    Нередност?
  • 6
    rumen_rusev avatar :-|
    bandyuga
    • - 1
    • + 21

    Преди време,работех в една верига супермаркети,като общ работник и най-често бях натоварен със зоната за хляба.Такива неща съм виждал относно качеството на хлебните изделия,че за времето,което работех това,ме беше гнус да ям хляб.
    Ежедневен ляб с годност 15-20 дена от датата на получаване,доставка на,примерно,08.04 с надпис,че хлябът е приготвен на 10.04,бракуван хляб,тоест с изтекла годност,поставен в нова опаковка и върнат обратно в продажба и тн.
    Но това не са само трикова на служителите в магазините,това е също така производствена политика,която се следва също и от служителите на хлебопроизводителите,защоо ако хлябът не бъде лансиран,в крайна сметка,те ще бъдат тези,които ще трябва да компенсират загубата.
    Иначе казано-надпис България на хляба,подплътен с рисунка,не стига,г-н Министър.Трябва да се бръкне надълбоко.

    Нередност?
  • 7
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 2
    • + 14

    Ех, Найденов, Найденов, просто ме измаря тоя луд ентусиазъм. Също като със Стара планина, с продажбата на пържена риба, киселото мляко ми струва, че не стана както го мислеше, айде, сиренето поне вече е сирене, за това не споря.
    Като почне да се разваля на втория ден специалния български хляб още в магазина, или ако не го изядеш целия в къщи, и като почне едно изхвърляне, ще се търси онзи, дето го анатемоса.
    И дали ще се разваля след 48мия час? Като печем хляб в къщи, ей така, за удоволствие, изтрайва към 4-5 дни, докато го изядем. Малко съхне, но пък микровълновата му връща живота.
    Тогава се замислям от какво брашно е моя хляб, и от какво ще е твоя.

    Нередност?
  • 8
    rapidfire_ avatar :-|
    rapidfire
    • - 4
    • + 8


    "новият хляб "България" щял да бъде без ГМО и консерванти, сякаш всичкия останал хляб на пазара съдържа такива."

    Само малко да поправя авторката.
    Ако си даде труд да погледне опаковките на пакетирания хляб, ососбено на тъй. нар. "диетични" видиове ще види разнообразие от Е-та. Всички те са някакъв вид консерванти.
    Оставям на нея да си направи справка с чичко Гъгъл, кое какво е. За ГМО-тата изобщо не ми се мисли.

    Нередност?
  • 9
    antropos avatar :-|
    antropos
    • + 8

    До коментар [#8] от "rapidfire":Не сте схванали иронията на авторката.Освен това твърдението не е нейно, а на dir.bg!

    Нередност?
  • 10
    rapidfire_ avatar :-|
    rapidfire
    • - 1
    • + 4

    Е, може би следва да се изразява по-ясно тогава. :)
    Като за много прости хора ;)

    Нередност?
Нов коментар