Един грижовен стопанин

Промяната в ръководството на Държавен фонд "Земеделие"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Увлечен да се бори с цените на земеделските продукти, министър Мирослав Найденов сякаш забрави, че трябва да се грижи и за тяхното производство. Докато цялото внимание на министъра на земеделието беше съсредоточено върху създаването на Агенцията по храните, за която политическото говорене продължи повече от една година, той като че ли позабрави, че европейските субсидии за земеделие и националните доплащания към тях са не по-малко важни.

След мартенските протести на зърнопроизводители, при чиито плащания отново настъпи хаос, министърът обеща лично на премиера анализ и проверка на работата на разплащателната агенция Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Вместо обаче да покаже личната си ангажираност по контрола на една структура, която разпределя около 1 млрд. лв. годишно, Найденов замина на посещение в Йордания. Министърът успя да договори доставка на цели 100 български лопатара и "оказване на методическа помощ за създаването на условия за развитие на ловния туризъм" в Йордания. По времето на тежките преговори за лопатарите в България името на Найденов беше замесено в скандал за конфликт на интереси и злоупотреба с положение.

В тази ситуация политическото решение не беше изненада. Цялото ръководството на фонда беше сменено. И въпреки че официалният мотив за това не е скандалната кореспонденция, определена от Найденов като фалшификат, третата смяна на директор на Разплащателната агенция показва не само страх за поемане на лична отговорност, но и липса на всякаква дългосрочна визия за управление на ресора в частта му европейски програми.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 10

    Липса на дългосрочна визия за развитието на сектора може да се окаже не само случаят с лошото управление в ДФЗ, но и в самото министерство. Дирекция "Развитие на селските райони" е управляващ орган на ПРСР, но след уволнението на бившия вече директор Мирослава Георгиева и н-к отдел "Селски райони и местни инициативи" Мария Юнакова тази дирекция тъпче на едно място. Тя отговаря пряко и за прилаганата за първи път у нас на Ос 4 от програмата - Лидер. За това и Лидер подхода като политика на ЕС за развитието на селските райони вече четири години не е отбелязъл особен напредък у нас. До края на януари трябваше да са одобрени т.н. местни инициативни групи(МИГ) в селските общини.Сега говорят това да стане през май, но кога и как ще заработят тези малки структури като мини разплащателни агенции на местно ниво, министър Найденов видимо не може да отговори. Не съм убеден дали изобщо е вникнал да разбере за какво точно става дума.

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Той Мирко Пародията е дълбок проблем на управлението изобщо. Било е негодници и некадърници да управляват земеделието ни, но този е на път да изпревари и най-лошите съвършени образци - като Чичибаба, Танев и Цветанов, примерно. Смяната е задължителна и закъсняла, но защо ли не виждам кой е по-достоен... Само да не ми излязат с номера, че тайфата около Д. Танева е "по-качествен материал".
    ПРСР се провали грандиозно още в предния мандат. Сега не може да се направи кой знае какво, по-просто е да се изчака 2014 г. с новия планов период. Единственото, което може да помогне за в бъдеще, е сега да се крои правилно новата програма за следващия планов период.
    Колкото до БАБХ, там нещата стават все по-зле, а работата им дори не започнала по същество. Още не е изстинал тонера на парламентарния принтер, и законът вече е за ремонт. Войнов и мафията му изобщо не могат да вляват в ролята си и очевидно времето им изтича. Изпълнителите от НВМС и НСРЗ вместо да си помагат, повече си пречат в опити всеки да си запази периметър. Допълващият екип от ХЕИ си стои като кръпка на нова дреха и изобщо не вършат каквато и да е работа. А бившите от НСЗ са все така инертни, както са били и преди...
    Сега какво трябва да се случи? Първо и неотменимо - да се смени министъра и няколко човека от политичесия му кабинет. Изменение в закона за БАБХ и прецизиране на функциите й, смяна на ръководството на агенцията и пренареждане на персонала...
    ДФ "Земеделие" няма да се оправи колкото и да се сменят шефовете. Решението е елементарно - ликвидиране на сегашната структура и създаване на една по-голяма агенция при министър Дончев, която да има една дирекция за европейски плащания в земеделието.

    Нередност?
  • 3
    apoloniy avatar :-|
    Apolon ot Tiana
    • + 3

    Съгласен съм с #2 и донякъде с #1. Програмата беше забатачена още и при Мирослава Георгиева, Юнакова и Емил Дърев.То не бяха " Прозорци", не бяха прекалено "много подадени проекти" и "липса на капацитет"за да да ги обработят. Ализан Яхова, "тихата стъпка" стъпка много от програмата.Но след това калинка ( малката буква не е грешка)беше върха на скудоумието. Естествено с неграмотния и управленски немощен и вреден Мирослав Найденов. Примерът посочен от него като положителен, а именно справянето м у с бездомните кучета на София, показва колко далеч е този човек от самооценката и управлението, политиката за развитие на сектора и евроинтеграционните отношения. А прозрачните му опти да се измъква мазно и дебелашки от скандалите, които е забъркал и да се дистанцира от вредните за държавата ни и хората негови управленски решения показват ясно, че този човек не става за тази работа.От друга страна, той оформя интегралния профил на управлението на ГЕРБ, немощ, липса на капацитет за управление на държавата, очевиднен лобизъм, вреда и скоростно осребряване на постовете.Колкото обаче тези действия са по ярки и предизвиканите от него и сие процеси са по-бързо развиващи се, толкова по-дълго ще ги преследва наследството оставено от тях.И отговорността, която следва да е понесе.
    За да има резултат от ПРСР и ОПРА следва незабавно да се предприемат кардинални мерки включващи разформироването на тези струтури ( авгиеви обори ) и създаване на нови , с нова мисия, визия и с кадри, за които основните характеристики на т.н. административен капацитет ще бъдат "чест и морал".

    Нередност?
  • 4
    rumen_urumov avatar :-@
    Румен Йорданов
    • + 3

    Сега пък министър Найденов е решил да пререгистрира всички производители и търговци на храни.Това се прави за да се елиминират от пазара малките обекти и да останат на пазара големите играчи.И после се чудим,защо цените били високи.Това е поредното безобразие във държавата.

    Нередност?
Нов коментар