Ахмед Доган и философският камък

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица прокуратурата най-сетне разбра, че Ахмед Доган има ТЕЦ и държавата му плаща милиони, без да работи. Въпреки че схемата със студения резерв и варненската електроцентрала работи от пролетта на 2018 г., досега тя не представляваше никакъв интерес за разследващите, които упорито отказваха да проверят как точно почетният председател на ДПС е придобил ТЕЦ "Варна" и защо държавният Електроенергиен системен оператор му плаща по 26-27 млн. лв. на година при все, че е документирана невъзможността на централата да работи. Не се забелязва и това, че в ръководството на ЕСО е назначен Стефан Радев, който е зет на директора на ТЕЦ "Варна" Георги Христозов.

Повод за просветлението или, както официално се казва, самосезирането на Върховната касационна прокуратура обаче не е поредният подаден сигнал. Такива имаше много през годините, включително от чешкия сенатор Лукаш Вагенкнехт, но всички останаха незабелязани.

Това, което раздвижи държавното обвинение, бе видео на лидера на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов от самата ТЕЦ "Варна". "Това е философският камък на Доган. Философският камък е това, което позволява от една купчина желязо да произведеш злато. Д-р Доган успя да направи това нещо, разбира се, с наши пари", заяви във вторник Иванов. "Чуваме ли се, г-н Гешев, чуваме ли се? Дали случайно ще забележите това, което се случва с ето този философски камък", попита още той.

Малко по-късно същия ден в съобщение на сайта на главния прокурор бе обявено, че ВКП ще провери дали има образувани преписки или досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения. "Ако в хода на проверката бъдат констатирани данни за извършени престъпления, същите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност, става ясно от официалното съобщение", се казва още в съобщението.

В сряда в казуса се намеси и премиерът Бойко Борисов. "Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо - само държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", заръча той в началото на заседание на Министерския съвет към министъра на енергетиката Теменужка Петкова. А само преди две години остана публично безучастен, когато министър Петкова увелич размеът на студения резерв, за да има както за ТЕЦ "Варна", така и за централните на Христо Ковачки. Общо плащанията към тях на година са около 55 млн. лева.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tbs59625460 avatar :-|
    HTA Ltd.
    • + 4

    И сега да попитаме - кой ще върне тия 100-ина милиона, които са платени на Доган и Ковачки и кой ще влезе в затвора заради това?

    Нередност?
Нов коментар