🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обектът се охранява от "Dogan security"

Дъщерното на "ТЕЦ Варна" дружество "Електрик секюрити" е създадено дни след като политикът остана без охрана от НСО

Няма да е изненада ако доверените охранители на Доган от НСО се окажат служители на новата му фирма
Няма да е изненада ако доверените охранители на Доган от НСО се окажат служители на новата му фирма
Няма да е изненада ако доверените охранители на Доган от НСО се окажат служители на новата му фирма    ©  Юлия Лазарова
Няма да е изненада ако доверените охранители на Доган от НСО се окажат служители на новата му фирма    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Дъщерното на "ТЕЦ Варна" дружество "Електрик секюрити" е създадено дни след като политикът остана без охрана от НСО.
  • Според предмета му на дейност то ще може да извършва частна охранителна дейност, след като получи лиценз от МВР.
  • През друго свое дружество - "Делта ипсилон", Доган е придобил и 50% от фирма за търговия с природен газ.

Ахмед Доган вече разполага с частна охранителна фирма. Това става ясно от документите по регистрацията на "Електрик секюрити" в Търговския регистър, което е основано в дните около началото на напрежението около почетния лидер на ДПС край морските му сараи в парк "Росенец" край Бургас и антиправителствените протести.

Според тях решението за създаването на компанията е взето на 10 юли - ден преди плажната акция в "Росенец" и преди Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски да се откажат доброволно от охраната си от НСО. Самото учредяване става факт на 13 юли, а капиталът е внесен на 15 юли. Засега не е ясно дали фокусът на фирмата ще е личната охрана на политика или имуществото на "ТЕЦ Варна", чието дъщерно дружество е, но предвид скоростната регистрация, съвпадаща с описаните събития, може да се предложи, че политикът, останал без държавна охрана, вече смята да залага на частна.

Почетният председател на ДПС години наред беше охраняван по неясни причини от Националната служба за охрана, въпреки че не беше депутат. Охранявани бяха и имотите които той ползва, известни като зимните сараи в столичния квартал "Бояна" и летните сараи в парк "Росенец" край Бургас. Повод да се заговори защо Доган ползва държавна охрана от НСО стана именно скандалът около летните сараи, преди десетина дни, когато служители на държавната служба не позволиха на лидера на "Да, България" с още двама души да акостират на плаж, близък до резиденцията. След този скандал и възникналите протести въпросът "Защо НСО охранява Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски" беше поставен остро и на политическо ниво и те се отказаха от държавната охрана.

Новата компания

"Електрик секюрити" е 100% дъщерно дружество на "ТЕЦ Варна". Учредено е със 100 хил. лв. основен капитал, който е изцяло внесен по набирателна сметка на дружеството в Първа инвестиционна банка. Това не е изненадващо, доколкото банката е сред основните обслужващи топлоцентралата. С кредит от нея беше частично финансирана и покупката ѝ през 2017 г. от "Сигда" - фирма, притежавана от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов от CEZ. Половин година по-късно те прехвърлиха 70% от дружеството си на Доган, като впоследствие "ТЕЦ Варна" се превърна в своеобразен лост за изсветляване на имуществото на политика - днес тя е собственик на Боянския сарай, както и други имоти, включително в "Росенец", и яхти. Междувременно кредитът от ПИБ явно е погасен, защото дни преди регистрацията на "Електрик секюрити" залогът на търговското предприятие на "Сигда" в полза на банката е заличен.

Управлението на новосъздадената компания е до голяма степен реплика на това на"ТЕЦ Варна". Изпълнителен директор е Данаил Папазов, а председател на борда Ахмед Доган. Освен тях в съвета на директорите е Адриян Атанасов - дългогодишен финансов директор на "Пристанище Варна". Данаил Папазов управляваше пристанището от 2001 до 2013 г. , а после, като транспортен министър в правителството "Орешарски" назначи Атанасов за председател на управителния съвет на НКЖИ.

Любопитно е, че според документите в петък на 10 юли във Варна би трябвало да се е състояло събрание на съдружниците на "Сигда", където е решено дъщерното ѝ ТЕЦ "Варна" да основе новата компания, и на него е присъствал Доган. Това е ден преди масовото ходене на плаж в близост до ползваното от него морско имение, за което бяха докарани автобуси с привърженици на ДПС, които известно време охраняваха кея и плажа и не допускаха лодки. През деня самият Доган говори пред тях, което показва, че той явно се е завърнал за събитието на 11 юли, което от партията му обрисуваха едва ли не като заплашващо живота му. Два дена по-късно в понеделник политикът обаче явно отново е пътувал до Варна, защото тогава е проведено заседание на борда на самото ТЕЦ "Варна" за създаването на компанията.

Лична служба за охрана

Засега не е официално обявено какъв ще е официалният фокус на дейността на "Електрик секюрити". Името и, както и че е в структурите на ТЕЦ-а предполагат тя да се занимава с охрана на самата топлоцентрала.

Същевременно обаче моментът на създаването ѝ определено навява на мисълта, че тя като минимум ще е пристан и за личните бодигардове на Доган. В предмета на дейност на дружеството също на първо място е посочено: "Извършване на частна охранителна дейност (след получаване на лиценз от МВР) с цел опазване на живота и здравето на физическите лица". А чак след това са изредени още: "охраняване на имуществото на физическите и юридическите лица, гарантиране на максимално ниво на сигурност при транспортиране на ценни пратки и товари, осигуряване на безпрепятствено провеждане на различни по характер и вид мероприятия".

Новият търговец на газ

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган съвсем открито е решил да влезе и в бизнеса с природен газ. В края на май чрез "Делта епсилон" - компания, притежавана изцяло от ТЕЦ "Варна" и собственик на сараите в Бояна, той е придобил 50% дял в дружеството "Блу енержи". Другите 50% от компанията са собственост на д-р Янко Здравков, който е бивш депутат от ГЕРБ (2009 - 2013 г.) от Враца. За въпросната фирма няма много публична информация, а сайтът ѝ е непълен и неработещ. Справка в АПИС обаче показва, че "Блу енержи" има регистрация по Закона за акцизните и данъчните складове за продажба на природен газ за битови или стопански нужди и за моторно гориво. А през юни 2019 г. е получила договор за доставка на природен газ на "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс", което управлява държавните санаториуми и е собственост на Министерството на здравеопазването. Той е за над 770 хил. лв. без ДДС и е за срок от 36 месеца.

Интересно е, че преди влизането на Доган в "Блу енержи" член на съвета на директорите е бил Кирил Темелков. Това е бившият директор на държавната "Булгартрансгаз", който бе назначен по време на първото правителство на Бойко Борисов през 2011 г. и остана на поста до края на кабинета "Орешарски". Преди това Темелков беше и в проектната компания за изграждането на газопровода "Набуко".

Сега Кирил Темелков е зам.-председател на Българската газова асоциация, чийто друг зам.-председател е Дафинка Янкова. Именно Янкова бе сред спряганите имена за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране след изненадващия отказ на издигнатия от ГЕРБ Пламен Младеновски. По информация на "Капитал" Янкова е била лансирана директно от депутата от ДПС Делян Пеевски, но заради започналите протести срещу правителството номинацията ѝ бе оттеглена.

Възможно е Доган да използва "Блу енержи" само за снабдяване на ТЕЦ "Варна", но по-вероятно изглежда фирмата да се включи в либерализацията на газовия пазар и да започне активна търговия, включително с внос и износ.

По темата работиха и Йово Николов и Ивайло Станчев

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    dzo001134422 avatar :-|
    dzo001134422
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1] от "scuby":

    Доста прозрачен трол си ...

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 3

    Така значи, не бил беден, че да не може да си плаща за лична охрана... възползвал се от абитуриентката... розовите гащи на Атидже...

    А дали е в реда на нещата правителството и ББ да му представи сметка за 20 млн.? На колко служители в Бърза Помощ може да се вдигнат заплатите?

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 3

    До коментар [#1] от "scuby":

    ГЕРБ явно толкова им треперят мартинктие от Капитал и ДБ, че плащат на хора да цъкат refresh и да коментират първи под всяка местна политическа новина.

    От целите твои усилия директния ефект ще е предимно парични постъпления към Икономедия от абонаментна такса.

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    ОСТАВКА!
    https://bivol.bg/dogansarai-mrrb-mtits-mo.html
    ТРИ МИНИСТЕРСТВА БАБУВАЛИ НА НЕЗАКОННИЯ ПРИСТАН НА ДОГАН
    Министерството на регионалното развитие, Министерството на отбраната и Министерството на транспорта са обединили усилия, за да издадат специализиран подробен устройствен план на марината до #Догансарай през 2019 г. Това е станало въпреки факта, че съоръжението е изградено абсолютно незаконно в българската акваторията на Черно море и няма никакъв документ за собственост. Подписът под одобрения СПУП е на зам.-министъра на МРРБ Николай Нанков.

    Нередност?
  • 7
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 3

    Оставка и съд.

    Нередност?
  • 8
    tundzher avatar :-(
    tundzher
    • + 1

    Да затворят всички мафиоти . Какъв почетен председател Доган като е крадял от гърба на народа. Всички,всички на топло зад решетките премиер,прокурор ,и адвокати даже ...но нямаме справедливо правосъдие.Аз защо нямам сарай и аз работя и имам мозък ...да ви кажа ли ? Защото не съм мафиот мутра. Стига толкова не се наядоха тези наши управляващи. И заради тях сме бели роби на западния пазар ,където здравето сме си поставили... Мръсници,мутри

    Нередност?
Нов коментар