🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И сам Навални е войн

Дори в затвора "Матроская тишина" лидерът на Фонда за борба с корупцията си остава опасен за Путин

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Повече от десетилетие Владимир Путин избягва да произнесе публично името на Алексей Навални, говорейки за "онзи господин", а отскоро и "пациентът". Но неговата лингвистична игра също така говори за съперничество, което е станало дълбоко лично, както и за разбирането, че Навални няма да отстъпи въпреки заплахата от смърт от отравяне или затвор", написа през седмицата Андрю Рот в британския The Guardian.

Разгърналата се пред очите на света несъразмерна битка между човек, зад когото стоят само почитателите му, и власт като тази в Кремъл, зад която стои огромната мощ на репресивната държавна машина, привлече трайно вниманието на световните медии, политици и наблюдатели. Някои от тях определиха решението на основателя на руския Фонд за борба с корупцията да се завърне в Русия като проява на крайна смелост и дори ва банк ход предвид потвърдилите се очаквани развития.

Още на летището Навални беше задържан, а заседавал в полицейското управление съдебен състав постанови да остане в ареста 30 дни по обвинението, че е нарушил изискването от условната му присъда - да се подписва в полицията - докато се е лекувал в Германия след отравянето му с вещество от групата на новичок.

А екипът на Навални отговори с двучасов документален филм - разследване за оценения на над 1 млрд. долара "дворец на Путин" на брега на Черно море. За кратко време след пускането му филмът беше гледан от близо 3.5 млн. души. От ФБК "завъртяха ножа" с предположението, че обсебеният от безопасността си Путин ще трябва да изостави свръхлуксозния имот, тъй като архитектурните му планове вече са публични.

"Така и в затвора Навални си остава опасен за Путин", заключава Рот. Което не се отнася за познатите реакции на ЕС и САЩ с призиви за обмисляне на поредни санкции за Кремъл. "Путин вече не се страхува от западните санкции. За него залогът е по-голям - той знае, че Навални е способен да свали неговия режим", написа в статия за Bild Жана Немцова, дъщерята на убития руски опозиционен политик Борис Немцов.

"Алексей Навални е запазена марка. Той е харизматичен, безстрашен, решителен. И вече е достатъчно известен и отвъд границите на Русия. Очевидно в Кремъл се страхуват от него - за това говори силно преувеличената реакция на властите при неговото завръщане", пише и Юрий Решето в коментар за "Дойче веле". И добавя: "Но пък Навални е сам. Защото зад него не стои партия, той не води маси от хора и си остава един самотен смелчага... А Кремъл си остава един твърде могъщ противник."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Ех, дорогая Надежда Константиновна,

    Наблегнала сте за изводите си на англосаксонски газети. В Капитал цитатничеството от тях е оправдано, дори препоръчително, но ако бихте поразсъждавала сама, нямаше как да не викнете: "Блазя му на всеки деспот, чийто обявен за най-главен опонент има такава нищожна разпознаваемост в собствената си страна като Навальниы...

    Помните, уважаемая Надежда Константиновна, с какав опонет бе надарен от Господ маршал Петен? С великия ген. Дьо Гол. А Адолф Шикългрубер, по-известен като Хитлер? С Конрад Аденауер, с Ернст Телман, с Томас Ман, с Алберт Айнщайн, с...

    Да, това беше времето, когато опозиционерите ги издигаше нацията и интелекта им, а не ги назначаваше Вашингтон. В последно време "назначенията" им са доста комични: на деспота Мадуро - някакъв хванат от улицата бледолик Хуан Гуайдо (когото дори цененият от мен Капитал на мига тогава обяви за президент. Помним резилите на Иконо!). На деспота Лукашенко - наречената на горния - "Хуанита" Тихановския и пак оттам хваната. На квазидеспота Путин - селянчето от Бутынь Льошка Навальниы...

    Видимо Навальниы е по-известен из Запада покрай доминиращия тия дни медиен грохот, нежели в родная Россия.

    Ето резултатите от скорошно допитване на пролибералния московски Левада център (регистриран в Русия като чуждестранен агент, защото средствата за издръжката му идват от заграница. Както на Капитал, между впрочем...) за популярността на Алексей Анатолиевич:

    https://thebell.io/rejting-alekseya-navalnogo-vyros-do-20-levada-tsentr

    Да, на руски е, но пък е достатъчно разбираемо.
    Като оставим настрана и не обръщаме внимание на явното пристрастие във формулирането на въпросите към респондентите (все едно Отворено общество да прави анкета за Истанбулската...), реално данните не са никак ласкави за обявения за топ на Кремълската опозиция:

    1. 50% не одобряват дейността на АН, едва 20% я одобряват, 12% са се затруднили да отговорят, а 18% не са и чували за него;
    2. За "отравянето" на АН, което повишава разпознаваемостта му, са чували 77%. От тях едва 15% (т.е. 11% от запитаните) изпитват гняв или съчувствие. 35% нямат отношение;
    3. Че АН е отровен вярват 25%. 42% не вярват.

    Изводът на социолозите от това допитване (пак казвам: проведено от прозападния Левада център!!) - е, че антирейтингът на АН превишава доверието в него.

    Ех, дорогая Надежда Константиновна, какви комични опоционери доживяхме...

    Нередност?
  • 2
    groudy avatar :-|
    Groudy
    • + 3

    Крадецът си е крадец, независимо от общественото мнение. Интересно дали сте гледали филма, а се съмнявам силно, че сте го направили. 80% от старите дружки на П. са мултимилионери. Как става тази работа? Как така братовчед на П. е управител на компанията, която притежава двореца? Как дворецът се пази от ФСБ и е в недостъпна зона откъм суша, море и въздух? И въобще как не разследваха един крадец в тази държава, а само гонят разобличителите? Дворци и палати, притежавани от корумпати и престъпници, които управляват Русия днес. И най-лошото е, че превръщат кражбата и взятката в морална норма и нещо приемливо. Защото на всеки руснак е ясно, че управниците им крадат и ги лъжат, но е вдигнал ръце и е приел нещата. Браво на Навални за смелостта и куражът му. Дано оцелее и дано каузата му има успех.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    На вниманието на действително интересуващите се. Другата гл.т.
    https://bk55.ru/news/article/173727/

    Нередност?
Нов коментар