🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Присъдата срещу Навални: Протести и наказание

Вкарването в затвора е опит опозиционният лидер да бъде неутрализиран за изборите. Но свръхреакцията на Кремъл издава притеснение на фона на продължаващи протести

Навални показва сърце на съпругата си Юлия след прочитането на присъдата срещу него
Навални показва сърце на съпругата си Юлия след прочитането на присъдата срещу него
Навални показва сърце на съпругата си Юлия след прочитането на присъдата срещу него    ©  Reuters
Навални показва сърце на съпругата си Юлия след прочитането на присъдата срещу него    ©  Reuters

Опит за неутрализиране на най-опасния критик на Кремъл. Така беше изтълкувана от руската опозиция и от външния свят присъдата от три години и половина затвор срещу Алексей Навални. Решението на съда е да замени условната присъда на Навални с ефективна заради това, че Навални е нарушил мярката "подписка" и не се е завърнал веднага в Русия от Германия, където беше лекуван след отравяне с новичок миналата година. Опозиционният лидер няма да лежи три години и половина в затвора, а две години и осем месеца, тъй като времето, прекарано от него под домашен арест, се счита за част от присъдата.

Докато течеше заседанието на съда във вторник, руската полиция е арестувала над 1400 души, протестиращи срещу задържането на Навални. ЕС, САЩ и Великобритания заклеймиха присъдата и призоваха за незабавно освобождаване на опозиционния лидер. България също реагира бързо, като външният министър Екатерина Захариева определи присъдата като "напълно неприемлива".

Кого плаши Кремъл

"Основната цел на този процес е изплаши огромен брой хора. Така работят нещата. Вкарват в затвора един човек, за да изплашат милиони", заяви Навални в съдебната зала, в която присъстваха множество дипломати, включително от българското посолство в Москва. Това предизвика реакция от Мария Захарова, говорител на руското външно министерство: "Нека ви напомня, че традиционно дипломатите подкрепят собствените си граждани в чужди съдилища. Дори западняците да смятат Навални за "свой", той е гражданин на Руската федерация. Това не е просто намеса във вътрешните работи на суверенна държава, а самоизобличаване на грозната и незаконна роля на колективния Запад да сдържа Русия."

Според Навални обвиненията срещу него са отмъщението на руския президент Владимир Путин за това, че е оцелял при опита за отравяне с новичок миналия август и че е разобличил извършителите от руските тайни служби. Кремъл отрича да има нещо общо. "Колкото и да се прави на велик геополитик, на велик световен лидер, той ми е обиден, защото ще влезе в историята като отровител. Нали знаете - имали сме Александър Освободител и Ярослав Мъдри, а сега ще имаме Владимир Отровител на гащите (В разговор с Навални един от участниците в покушението срещу него твърди, че отровата е била поставено върху долното му бельо - бел. ред.)

И кой се страхува от Навални

Вкарването на Навални в затвора се тълкува като сигнал за нервност в Кремъл и нарастваща решимост на режима да потуши всякакви прояви на несъгласие. Макар миналата година да бяха прокарани конституционни промени, които позволяват на Путин да удължи управлението си до 2036 г., рейтингът му е слязъл до невиждани от години нива на фона на недоволството сред руснаците от падащия стандарт на живот и справянето на Москва с пандемията от коронавирус. През есента предстоят парламентарни избори и Кремъл вероятно се притеснява от опозиционни пробиви.

Арестуването на Навални при завръщането му в Русия на 17 януари и публикувания на следващия ден филм "Дворецът на Путин", гледан вече над 100 млн. пъти в Youtube, доведоха до най-масовите протести в страната от дълго време насам. Анализатори отбелязват, че въпреки страха от репресии и опитите за сплашване, тези протести имат по-широка база от обичайните демонстрации на либерали и традиционни поддръжници на Навални. Те не са толкова в подкрепа на Навални лично, колкото израз на обществен гняв "срещу беззаконието и - в светлината на конституционните промени от миналата година, които позволяват на Путин да остане президент до живот - срещу узурпирането на властта", пише Александър Баунов от московския център "Карнеги".

Неговият колега Андрей Колесников отбелязва в свой анализ, че Кремъл е направил грешка, като е делегирал отговорността за справянето с Навални на правоохранителните органи и спецслужбите, тъй като техните действия да го превърнали в "морален лидер". Протестите в над 100 руски града затвърждават този негов статут.