🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Стоя зад всяка дума в моята книга" +/- 80 страници

Петър Илиев написа нов епизод в сагата с обвиненията за плагиатство

Скрийншот 7/8 ТВ
Скрийншот 7/8 ТВ
Скрийншот 7/8 ТВ    ©  Скрийншот 7/8 ТВ
Скрийншот 7/8 ТВ    ©  Скрийншот 7/8 ТВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"През последните седмици лайтмотивът на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев трябва да бъде унищожен. Не, той няма да бъде унищожен." Това, разбира се, са думи на самия Петър Илиев от онова паметно интервю за "Нова телевизия", което заличи и последните шансове на ИТН да привлекат подкрепа за втория си проектокабинет. Като изключим факта, че трудно можем да вземем на сериозно някого, който говори за себе си в трето лице, думите на Петър Илиев се оказаха донякъде верни. Петър Илиев наистина няма да стане жертва на медиите. Той е на път сам да се принесе жертва.

На 30 август facebook общността "Правна лудост" сигнализира, че монографията на Илиев, която видно съдържа пасажи, заимствани от по-ранен труд на доц. Наталия Киселова, е "изтъняла" с 80 страници.

Това сочат данните за книгата, достъпни на сайта на издателство "Нова звезда", което я е публикувало. Именно в обем от 80 страници са и съвпадащите пасажи. Любопитно е, че съкратеното издание е датирано от 2015 г., когато е издаден и оригиналът на книгата. Двете книги имат и еднакъв ISBN, става ясно от коментар на отдел "Депозит" в Националната библиотека за "Дневник". Неизненадващото заключение на "Правна лудост": "Някой май прави ново издание със задна дата за замитане на следи..."

В момента три сигнала за плагиатство срещу Илиев се разглеждат от Етичната комисия в СУ. В интервю за "Капитал" от 17 август деканът на юридическия факултет Даниел Вълчев увери, че комисията безпристрастно ще извърши своята проверка. Въпросът, който разкритието на "Правна лудост" повдига, е кое от двете издания на злочестата монография е обект на тази проверка.

Oт коментар на издателство "Нова звезда" за "Дневник" се разбира, че съкратеното издание в действителност не е ново, а е от 2015 г. От издателството добавят, че авторът сам им е доставил бройки от него скоро след медийните публикации за съвпаденията в книгата. "Не знам откъде ги е взел", казва служителка на "Нова звезда". "Нова книга не сме правили на този автор с това заглавие, нито с друго". Няколко часа по рано от издателството дават малко по-различно обяснение за "Клуб Z": Признават, че авторът е поискал да се поправи "грешката".

Коментар на Станимир Лучков във facebook предлага хипотеза за последствията от действията на Илиев върху политическата среда в страната. "Ако се запази тенденцията, и Борисов ще публикува снимка на чекмеджетата - празни."

Слави Трифонов също защити Петър Илиев. В своя facebook публикация Трифонов разкри, че "Заместник-директорът на "Национална полиция" старши комисар Атанас Илков е изпратил писмо до издателство "Нова звезда", с което иска подробна информация за книгата на Илиев". Това според лидера на ИТН е поръчка, целяща "тотално да смачка Илиев". Трифонов обеща да защити своя приближен. "Ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие", обеща той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 4

    Мдаа.. Чалгата може да атакува и там, където иначе би трябвало хората да знаят какви са опасностите от зараза и как да се предпазят.

    Чалгажийското изявление в ДомузТВ само потвърждава сериозността на болестта.. по зле от ковид... От китайската може и да оздравееш, но от Славикум Булгарикум - веднъж заразен - няма лечение...
    Ни цв. ап. Тошко не мой те спаси, ни Филю, ни мцнц Ива..

    Това доказа задкулисните договорки на ИТН с библиотекарския...

    Как е възможно???.. Отличник юрист от СУ така да се изкендза... върху наследството на бр. Георгиеви и образа на св. Климент Охридски...
    А дори не съм учил в тоя университет!... Кво ли е ЮЗ..У

    Бръснати глави, мутри и белии..

    Нередност?
Нов коментар