🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДПС се оплакаха, че Петков щял "да ги оправи"

От движението заявиха, че министър-председателят ги е заплашил със санкции по закона "Магнитски"

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Глобалният закон Магнитски, по който е санкциониран за корупция олигархът и депутат от ДПС Делян Пеевски, броди като призрак из кошмарите на Движението за права и свободи. От кулоарите на парламента в сряда парламентарната група на ДПС обяви, че по време на последния блицконтрол в парламента премиерът Кирил Петков е отправил заплаха срещу движението.

Предполагаемите заплахи на Петков звучат комично, а свидетелите на размяната са, разбира се, единствено депутати от ДПС. Според зам.-председателя на ПГ на ДПС Станислав Анастасов, Петков го е привикал с пръст до "кошарата", където седи Министерският съвет. "Аз вас ще ви оправя. Джеймс О`Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини", била заплахата на Петков. Стилът звучи много повече като този на бившия премиер Борисов, отколкото като този на Петков.

Джеймс О'Брайън е координатор в Държавния департамент за санкциите, налагани от институцията. Незнайно защо две седмици след предполагаемата заплаха от страна на Петков ДПС сами напомнят на обществото за санкциите по "Магнитски" срещу Делян Пеевски. Разбира се, близки до старата власт медии като ПИК предадоха изказванията с малко по-друг фокус. "От ДПС се оплакаха, че премиерът ги е заплашил, че ще ги оправи", започва статията на кафявото издание.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайь размаха и писмо, което движението уж е изпратило до О'Брайън миналата седмица, в което го уведомяват, че името му се използва за заплахи от Кирил Петков. В писмото, услужливо препубликувано от "Труд", ДПС осведомява О'Брайън, че действията на българския министър-председател "дискредитират и подкопават както усилията на американската администрация в региона, така и лично Вашите, като ръководител на Службата за координация на санкциите към Държавния департамент". Партията, която брани на амбразурата санкциониран по "Магнитски" олигарх, обяснява на САЩ какви са интересите на режима им на санкции. Ако писмото дори е било изпратено до Държавния департамент, разбира се.

Причината Карадайь и Анастасов да си спомнят, че Петков ги е заплашвал, са изказвания на премиера за връзки на ДПС с корупционните схеми около "Южен поток" в България.

И тъй като "ДПС действа тихо и отзад", както казваше Бойко Борисов, много е възможно вайкането на ДПС да е свързано с очаквани санкции и пореден списък по закона "Матнитски". Така от движението се опитват да оневинят вече санкционирания Делян Пеевски с аргумента, че тайни кръгове от България клеветят техните депутати и собственици на обръчи от фирми.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 3
    • + 2

    Проектозаконът на Асен Василев от ПП е извън разума: черни списъци, извънсъдебни репресии. Тия хора са за психиатър. Странно е, че Капитал е май единствената медия, която немее по темата.

    Нередност?
  • 2
    yfu16319541891076305 avatar :-?
    русороби вън
    • + 1

    До коментар [#1] от "ahj21578679":

    Или пък може би ти си.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2

    Много самотен е Кирето на снимката...

    Нередност?
Нов коментар