Защо са изнервени в ДПС

От движението се почувстваха заплашени от слуховете за нови санкции на САЩ по глобалния закон "Магнитски" и превантивно атакуваха премиера Петков

В последните седмици председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от движението насочиха атаките си директно към премиера Кирил Петков
В последните седмици председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от движението насочиха атаките си директно към премиера Кирил Петков
В последните седмици председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от движението насочиха атаките си директно към премиера Кирил Петков    ©  Tsvetelina Belutova
В последните седмици председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от движението насочиха атаките си директно към премиера Кирил Петков    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ДПС се почувстваха заплашени от слуховете за нови санкции на САЩ по глобалния закон "Магнитски" и превантивно атакуваха премиера Петков.
  • Предстоящото присъединяване на "Продължаваме промяната" към европейското либерално семейство притесни движението, което е член на АЛДЕ.
  • Идеята на френския президент Макрон за обединение на всички либерални партии в ЕС в единна формация заплашва да постави под въпрос европейската легитимация на ДПС.

Напоследък ДПС изглеждат доста изнервени и това много им личи. На прицела на движението от известно време е премиерът Кирил Петков:

  • първо от ръководството на ДПС се опитаха да продуцират скандал с него с твърдения, че ги е заплашвал с нови санкции по глобалния закон "Магнитски";
  • след това влязоха и няколко пъти в остър сблъсък с Петков в пленарната зала в парламента.

Атаките към премиера от страна на ДПС дойдоха на фона на слуховете, че се очаква САЩ да обявят нов списък със санкционирани лица по глобалния закон "Магнитски", по който в средата на миналата година беше наказан депутатът Делян Пеевски, както и на фона на отправената от европейските либерали покана към партията на Петков "Продължаваме промяната" (ПП) да се присъедини към европейското либерално семейство на "Обнови Европа". Последното пък може да застраши европейската легитимация на ДПС предвид очакването за обединение на европейските либерали под егидата на френския президент Еманюел Макрон. Образът на движението в Европа в момента е доста негативен, най-вече заради упоритите опити да се изчисти имиджът на Делян Пеевски от констатациите за корупция на американските власти.

Сблъсъкът Петков - ДПС

Поредицата нападки на движението към Петков започна преди две седмици, а в техен повод се превърна изявлението на премиера, че ще разпореди проверка за корупционни практики при строителството на газопровода "Турски поток" по време на третото правителство на Бойко Борисов. Макар че Петков не посочи конкретни имена, свързани с тези практики, от ДПС попитаха премиера ден след това по време на блицконтрола в парламента как той е достигнал до заключението, че Делян Пеевски и ДПС имат нещо общо с "Турски поток". "При срещите ми във финансовото министерство на САЩ те споделиха, че "Магнитски" като правоприлагане в чужда държава е най-мащабният в България до този момент. Един от тримата човека по "Магнитски" е Делян Пеевски. В американското финансово министерство казаха специално името му", отговори Петков.

Диалогът между Петков и ДПС продължи и миналата сряда, когато изненадващо от движението дадоха брифинг в парламента и отново подхванаха темата за "Турски поток", като обявиха, че са внесли в Народното събрание предложение за създаването на временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за "всичко, което се е случвало за т.нар. потоци".

От ДПС заявиха и, че по време на блицконтрола премиерът е отправил заплахи към тях. Депутатът Станислав Анастасов, който е и зам.-председател на ДПС, разказа как, докато минавал покрай Петков в пленарната зала, той му казал, че "ще ги оправи", и добавил: "Джеймс О'Брайън е човекът. До три седмици очаквайте новини." (О'Брайън е ръководител на Офиса за координация на санкциите в Държавния департамент с ранг посланик.) В тази връзка председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че движението е изпратило писмо до американския правителствен служител, за да получи отговори "кой и за какво ползва името му в България". Нито един дeпутат от друга парламентарна група обаче не потвърди думите на колегата си от ДПС. Още повече че Анастасов разказа случката с две седмици закъснение.

Гузен негонен бяга

Агресивната свръхактивност на ДПС към Петков съвпадна с две неща от последните седмици, които очевидно доста са притеснили ръководството на движението. Едното е свързано със слуховете, че САЩ готвят нов списък по глобалния закон "Магнитски", по който се очаква да бъдат санкционирани още лица от България. В средата на миналата година в черния списък за корупция на американската държава влезе депутатът от ДПС Делян Пеевски и е твърде вероятно от движението да се чувстват притеснени, че, ако има нови санкции, под ударите на закона "Магнитски" могат да попаднат и други лица, свързани с партията.

От тази гледна точка нападките на движението към премиера и споменаването на името на ръководителя на офиса по санкциите О'Брайън биха могли да се изтълкуват като превантивни. Подобна тактика движението приложи и с Пеевски, когато той продаде медиите си и не беше включен в депутатските листи на ДПС за парламентарните избори през април и юли миналата година в опит да избегне американските санкции. Тя обаче тогава се оказа неуспешна.

Заплашена ли е европейската легитимация на ДПС

За нервността на движението обаче има и друго обяснение и то е свързано с поканата на европейските либерали към най-голямата партия в парламента "Продължаваме промяната" (ПП) да се присъедини към тяхното политическо семейство, където членува и ДПС.

Атаката на движението към Петков съвпадна с посещението в България на лидера на групата на либералите в Европейския парламент "Обнови Европа" Стефан Сежурне (близък до френския президент Еманюел Макрон), който според брюкселското издание Politico ухажва от известно време Петков да се присъедини към фракцията. По същото време в България беше и нидерландският премиер Марк Рюте, чиято партия също е член на европейското либерално семейство. Посещението на Рюте, който доскоро беше отявлен критик на политиката в България и е основна дългогодишна спирачка пред влизането на страната ни в Шенген, както и близките отношения на Кирил Петков с френския президент Еманюел Макрон са ясен знак, че включването на ПП към европейското политическо семейство на либералите е въпрос на време и участието на ДПС в него не би било пречка.

"Обнови Европа" не е европейска политическа партия, а парламентарна група в Европейския парламент. Тя включва политици и национални партии, които са или членове на партията ALDE (Алианс на либералите и демократите за Европа), или на партията EDP (Европейска демократична партия), или не са свързани с европейска партия. Такъв е случаят например с En Marche на Макрон, която наскоро беше преименувана на "Ренесанс", или на Polska 2050, чиито евродепутати имат място в парламентарната група, а лидерите им участват в традиционните предварителни срещи преди Съвета. ДПС има силни позиции в АЛДЕ, където евродепутатът Илхан Кючюк е съпредседател на европейската формация. Той зае поста, след като дългогодишният председател Ханс ван Бален почина миналата година и поради ковид кризата не можеше да се организира конгрес за избор на нов председател, но Кючюк има шансове да защити позицията си на предстоящия конгрес в Дъблин на 3 и 4 юни, където отново е кандидат за съпредседател заедно с ирландеца Тими Дули.

За да се присъедини към европейските либерали, на ПП не е необходимо да става член на АЛДЕ, където ДПС примерно би могло да стопира бъдещото членство на партията на Петков и Василев. "Министър-председателят Петков може да се счита за член на съвета на "Обнови Европа", щом има общо съгласие между него и ръководството на групата в ЕП. В тази конкретна ситуация не се изисква официален процес на присъединяване. Председателят на "Обнови Европа" в ЕП Стефан Сежурне вече публично заяви, че "сме готови да разглеждаме премиера Петков като пълноправен член на политическото семейство на "Обнови Европа", казаха пред "Капитал" от екипа на Сежурне.

Ще задуха ли вятърът на промените при либералите

Истинската заплаха за ДПС обаче може да дойде, ако се осъществи идеята на френския президент Макрон, която според депутати от мнозинството се подкрепя и от нидерландския премиер Рюте, за обединение на всички либерални европейски партии, които членуват в "Обнови Европа" - АЛДЕ, ЕДП и партията на Макрон, в единна европейска формация. Тогава има опасност не само да бъдат отслабени позициите на ДПС в либералното семейство, но и пред евентуалното членство на движението в бъдещата европейска формация да бъдат поставени конкретни условия.

За такова развитие на нещата намекна и премиерът Кирил Петков след участието си в началото на седмицата първо на срещата на европейските либерали от "Обнови Европа", която предшестваше срещата на върха на лидерите на страните от ЕС. Той потвърди, че партията му е получила покана за присъединяване към фракцията на европейските либерали "Обнови Европа", която предстои да бъде обсъдена от ръководството на ПП.

Премиерът обаче заяви, че до голяма степен решението ще зависи от стандартите, които ще приеме либералното политическо семейство. "За мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от местно ниво до Брюксел. Което означава да имаме нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите пред местната корупция, а на европейско ниво да чувстваме, че всичко е наред", каза Петков. А на въпрос как вижда ПП в едно политическо семейство с ДПС отговори така: "Не трябва да се говори за ДПС като партия. Въпросът е кои са хората в ДПС и какъв е стандартът, който ДПС ще има към себе си, за да бъдат част от тази нова формация. И мисля, че те имат много въпроси към себе си, ако искат да продължат да бъдат част от новите стандарти на европейските семейства. Например как те биха оправдали хора от "Магнитски" да са на първия ред в парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция? За да се присъедини "Продължаваме промяната" към това политическо семейство, трябва да има правила, които да създават стандарт, че хора с висок риск от корупция не са там", заяви Петков.

Тези събития не само обясняват нервността на ДПС, но и дават да се разбере, че напрежението в тази посока едва ли скоро ще намалее.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • + 5

    Много хора ще се изнервят. Особено след приемането на ЗЗД и започване на прилагането му :)

    Нередност?
  • 2
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • - 2
    • + 13

    Мъка е за мафията да бъде газена, но винаги ще се намерят клоуните-отмъстители на корумпирания чалгар и трупата му некадърници начело с маймуната африканска, които ще се хвърлят на амбразурата да защитават шефовете си от сараите. Дано Петков поне с това да успее, да елиминира влиянието на мафиотските подлоги на Кремъл в бг наименование ДПС, с отпадането на руския корумпиран газ, Петков би останал със златни букви в българската история с премахването на немалка част от злото на корупцията от тукашните земи. И въпреки това получовеците неграмотни живеещи тук трудно ще проумеят, но те си заслужават съдбата.

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 5

    В ДПС са изнервени. Защото кликата която завладя ДПС след 2010 особенно 2013 година разбирайте пеевски-путинската обрач им е ясно че ще ги изхвърлят от ДПС. Те същото направиха с основателите и истинските хора на ДПС като партия. След 2013 г. беше направен преврат в партията. Особено след 2015 г. потвърдиха си преврата и изцяло превзеха тази партия.

    Дори Пеевски и путинската обръч направи опит да заплаши самият Доган чрез насочен пистолет в лицето му.

    Как няма да са изнервени?

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3

    Не знам на какъв език да го обясня, но Магнитски е акт на САЩ с които те могат да санкционират хора на база интересите си. И тук не става дума за някаква загриженост за корупция, а за акт, с който целят допълнително да влияят на политиката в България.

    Ако не беше горещата подкрепа на САЩ за това ходещо недоразумение Кирил Петков, нямаше и да съществува шокар-бибипната формация от студентчета от глупавите курсове на Киро Харварда. Това, че да санкционираме български граждани по чужд закон може би е въпрос от компетенциите на съда. Оу, всъщност се извинявам - съдът вчера реши, че българските списъци са нищожни на основание, което ще поставя в края на поста.

    Така де, ясно беше, че Кирил Петков е ходеща карикатура още с първите му актове. Когато, да припомня, тръгна да уволнява бордове без да е станал все още министър на икономиката (жалко, че БНБ не го докладваха за документално престъпление още тогава!).

    Стана ясно, че ходещата карикатура е измамник на дребно и с нарушението на конституцията. С многобройните лъжи колко успешен и невероятен бизнес има, за Опра, за Джокович и какво ли още не. За тоталната липса на управленски умения. За неадекватната кадрова политика - все пак някой сме свикнали да назначаваме хора по компетенции, а не по приятелски връзки, каквото е 80% от ПППП.

    В момента наблюдаваме как ходещата карикатура се мъчи да спаси жалкия си мандат и коалиция, при това в относително опасна игра с ДПС. Колкото повече този идиот ги бута, толкова по-силно ще се радикализират, а този ппппалячо отчаяно си повтаря глупавите мантри. Точно и това ни липсва в момента - едно ДПС, което да започне да се оглежда в разни стари приказки и събития...

    Ето и становището на съда:

    "Не е спазено и изискването той да е издаден въз основа и да не противоречи на нормативен акт на Европейския съюз, на Конституцията на Република България, на национален закон, или на международен договор, ратифициран от страната ни. В случая безспорно е установено, че липсва конкретна правна норма, която да овласти Министерския съвет да издаде оспореното решение. Посочените общи разпоредби на Конституцията и на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация не определят материалната компетентност на Министерския съвет, нито цитираните Глобален закон "Магнитски", Конвенцията на ООН за корупцията и регламенти на ЕС. Липсата на нормативна основа за издаването на акта, е и липса на материална компетентност, която винаги води до нищожност на издадения акт, какъвто е и този случай"

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 3

    Навремето едно от добрите неща, които Костов направи, бе, че ограничи Мултигруп и Илия, Доган и крадократите... Опита се да утрепе СИК, ВИС, и мутрите... Библиотекарите после, докараха Симо цар, с обещания да натопи човка и да върне непринадлежащи му имоти... както и Боко Тиквата.. Лахана на гръцки....
    ДПС са путлеристка корпоративна организация с цел заграбване колкото се може повече - не само пари, но ВЛАСТ, инфраструктура и тн., защото те са главния проект на КГБ...
    Иван Костов наивно се опита да си създаде синя номенклатура - но на когото продаде - оказа се бургаска кифла с пловдивски кашкавал... чалгажийство тип Селофиянски - БГ не може да прости...че уби като Елцин и Путлер 30-40 г за българите...
    Сега ПП има същия шанс... Изпуснат ли го.. поради ДПС, БСП, ГЕРБ, ИзроДижане, Слави фюрер ИТН... втори ще има след... 40 г...
    Моисей е скитал 40 г. в пустинята с евреите... Въпреки обещаното...

    Нередност?
Нов коментар