Медийна сергия: Za Путин и срещу руския фашизъм

На фона на войната в Украйна след 3 март и датата 9 май е напът да изгуби традиционното си значение в България

Руският посланик Елеонора Митрофанова сред почитатели на Съветската армия, окупирала България през есента на 1944 г.
Руският посланик Елеонора Митрофанова сред почитатели на Съветската армия, окупирала България през есента на 1944 г.
Руският посланик Елеонора Митрофанова сред почитатели на Съветската армия, окупирала България през есента на 1944 г.    ©  Велко Ангелов
Руският посланик Елеонора Митрофанова сред почитатели на Съветската армия, окупирала България през есента на 1944 г.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След позорните сцени с разветите пред камерите на Шипка руски знамена и крещящите пропутински патриоти от "Възраждане" на националния празник 3 март същата съдба постигна още една знакова дата - 9 май, отбелязваща победата над нацистка Германия. По подобен начин и тя раздели обществото в непримирими ценностни лагери - заради аналогията, която инвазията на Путинова Русия извиква с "вероломното нападение на Хитлерова Германия" над Полша и други европейски страни, а после и над самия Съветски съюз.

Едва ли на много други места в Европа този 9 май е преминал толкова шизофренно, както тук. Докато световните агенции показваха кадри със символното заливане с червена боя на руския посланик в Полша, българските медии показваха руската посланичка в София Митрофанова в яркочервен тоалет пред паметника на Съветската армия, заобиколена от веещи руски знамена путинофили.

Докато в европейските столици исторически и културни паметници бяха украсени и осветени в цветовете на украинското знаме в знак на солидарност с борещата се с руския агресор страна, в София привърженици на "неутралитета" образуваха жива верига, за да не допуснат планираното му опаковане в синьо и жълто. Стигна се и до физически сблъсъци с хора, които искат премахването на монумента, посветен на една фактологически окупаторска за България армия. "Суверенна България", но с Путин и Кадиров" беше озаглавен репортажът на "Свободна Европа" от мястото на събитието.

Отделно пък представящи се за нелепия местен вариант на "Безсмъртния полк" (пред ВСВ България беше съюзник на Хитлер, а СССР й обяви война) освиркаха издигането на знамето на ЕС пред президентството. "У българите е залегнала една робска нагласа. Путин по някакъв начин олицетворяваше силната фигура и много виждаха в него спасение за собствения си мързел и некадърност. Те си представяха, че Путин ще дойде и ще съсипе този демократичен ред, който ненавиждат", коментира в "Денят с В. Дремджиев" по TV+ художникът Теодор Ушев.

Денят обаче завърши със силен обрат - десетки хиляди се включиха в шествието за солидарност с Украйна и "срещу руски фашизъм". На синьо-жълтия фон, с който беше осветена сградата на руското посолство, беше прожектиран и популярният през последните два месеца портрет на Путин като Хитлер. Така София в крайна сметка зае мястото си при европейските столици.

Все още няма коментари
Нов коментар