Ново 20 - протест срещу детска градина

За първи път в София имаше недоволство срещу изграждането на ново детско заведение

Върху част от предвидения за детска градина терен паркират коли. Това няма да е възможно при реализацията на проекта.
Върху част от предвидения за детска градина терен паркират коли. Това няма да е възможно при реализацията на проекта.
Върху част от предвидения за детска градина терен паркират коли. Това няма да е възможно при реализацията на проекта.
Върху част от предвидения за детска градина терен паркират коли. Това няма да е възможно при реализацията на проекта.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В София е имало десетки протести заради липсата на места в детските градини. Но тази седмица за пръв път имаше и недоволство срещу изграждането на нова детска градина в един от най-критичните откъм места за децата квартали - "Стрелбище".

Ситуацията е малко като в оня виц - "Зайо защо си с шапка, Зайо защо си без шапка". Но не е смешна.

Планът за изграждането на детската градина е от две години. Мястото и проектът са известни - става дума за междублоково пространство, което е общинска собственост и на което ще се запазят съществуващите игрища, а постройката ще бъде на два етажа с озеленен двор. Затова протестът изглежда повече от странен.

"Целият квартал и от съседните райони се събират тук. Когато децата свършат училище или детска градина, идват със своите родители или самостоятелно. Това е пространство, на което разчита всеки един жител на квартала да се чувства спокоен и да диша чист въздух. Искаме само да запазим зеленината, която е наследство от нашите родители. Те общо са решили, че това пространство трябва да остане за поколенията", казва един от протестиращите пред bTV, без обаче да обясни как буквално в съседното междублоково пространство се е пръкнал хипермаркет въпреки "завета на родителите".

"Група граждани осуетиха физически първата копка на новата детска градина. Проектът обаче започва и ще бъде реализиран. Доводите на хората, с които успях все пак да проведа разговор, бяха, че не искат да се премахне зеленината и че не искат новата детска градина да е на това място. Със съжаление започвам да осъзнавам, че малки групи хора, въоръжени с висок патос и изопачени аргументи диктуват дневния ред на цели квартали. В този случай няма да го допусна", отговори във фейсбук районният кмет на "Триадица" Димитър Божилов.

Всъщност спорът е нелеп. От детската градина без съмнение има нужда - само в кв. "Стрелбище" има над 200 неприети деца тази пролет, а в целия район "Триадица" са с пъти повече. По проект зеленината се запазва - премахват се само десет дървета. А около градината ще има нови детски площадки, каквито сега липсват. Двете спортни игрища пък ще бъдат реновирани и ще останат със свободен достъп.

"Да, вечер няма да може да се пие бира, да се пушат цигари и да се трупат боклуци", казва още Божилов.

Ще добавим и това, че в част от "спорната" зелена площ занапред няма да могат и да паркират коли както сега.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 3

    Пропускате малко следната дребна подробност:

    Председателят на районната структура на ГЕРБ в Триадица организира политически протест срещу изграждането на нова детска градина в кв. Стрелбище в Триадица. Михаил Владов- бивш общински съветник от ГЕРБ и настоящ председател на районната организация на партията е активен в социалните мрежи, пускайки коментари против изграждането на ново детско заведение в общински имот, отреден от десетилетия за детска градина. На терен г-н Владов изпраща сина си- Владимир, както и съпругата си- Таня, които са сред най-активните участници на протеста. Г-жа Владимирова стига почти до агресия, призовавайки хората да обградят районния кмет и да му търсят сметка.

    Нередност?
  • 2
    ofs16584752171132597 avatar :-|
    Красимира Дячка

    Сложете атуални снимки на игрищата за които пишете.Престанете да си измисляте репортажи защото гледните точки не са само на Божилов ние също имаме какво да кажеме

    Нередност?
  • 3
    nat16587782921133030 avatar :-|
    Todor Tsankov

    Много подвеждащо пишете и си играете с фактите тематично в подкрепа на кмета. Снимка без растителност - есенна, лъжете за броя на дърветата - не са 10, а поне 60. И други подобни.
    Според думите на кмета наименованието в общия устройствен план (ОУП) е архаично, а забележете самият статут на земята е съвременен! За справка статута е определен преди повече от 40 години, когато кмета дори не е бил и малко момченце (той няма 40 години). Тогава в този план от 76-та година (по спомен) не се е предвиждало подобна гъстота на сградите и броя на живущите.Всеки може да направи справка в кадастъра. Питам, кой е виновен за уплътняването на квартала в частност и на район Триадица глобално? Как се построява цял квартал без никаква инфраструктура, училища, детски градини, поликлиники и прочие - визирам Манастирски ливади! КОЙ е виновен, ние ли? Как на парцел за една къща (в общия случай декар) израстват блокове на пет етажа с четиридесет апартамента? Истината е следната - опаковано под идеята за общото благо (ДГ) ще се усвоят едни пари, а качеството на живот в квартала ще се влоши. Искаме от кмета да смени статута на парцела и да намери друг по подходящ за ДГ. Ако не може да свърши работата оставка и следващия! Все пак той не е кмет само на хората с деца на възраст от 2 до 6 години.

    Нередност?
  • 4
    delta avatar :-|
    delta

    За кмета, който се прави на ударен....коли се паркират в много малка част от зоната и ако се направи нормална ограда или се сложат колчета, никой няма да п са паркира. Да сравниш 10-20 човека с цигари и с бира и цял квартал е смехотворно. Г-н Кмета има 0 социален опит и 0 загриженост към недоволство на една много голяма група хора, която той нарича 'малка'. Супера също е една много спорна постройка, защото всички наоколо страдаме от паркирането на всички пазаруващи..да се замисли дали да не поиска един подземен паркинг на супера?!

    Нередност?
  • 5
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18

    Аз тамън си помислих, че ако бях на ГЕРБ, щях да организирам протеста, пък то и точно така си било :D

    Нередност?
Нов коментар