🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И ПИК да ме няма

Изправен пред вълна от осъдителни решения, издателят на кафявия сайт Недялко Недялков замита следите

Недялко Недялков
Недялко Недялков
Недялко Недялков    ©  Георги Кожухаров
Недялко Недялков    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"София осъмна с билбордове "Всички четат ПИК, най-смелата медия", информира през седмицата жълто-кафявият сайт, издаван от Недялко Недялков, допълвайки, че в столицата са вдигнати 50 билборда с рекламната кампания на сайта. Рестартът на страницата идва по-малко от два месеца след новината, че най-разпознаваемото лице на сайта, Ива Николова, приключва с журналистиката.

Справка в съдебните регистри показва, че само през последните две години ПИК е осъдена да заплати над 60 хил. лв. обезщетения (без лихвите) по дела, заведени от наклеветени граждани. Горе-долу толкова по груба оценка и данни от рекламни агенции струва кампанията по билбордовете на ПИК (без отстъпки - бел. авт.). В същото време адвокат на кредитор на агенцията сподели пред "Капитал", че не може да си събере вземането, тъй като по сметките на дружеството няма средства.

Последно осъдително решение за клевета срещу ПИК е от края на август и е по иск на Веселин Данов, известен още като Весо Брадата. Софийският градски съд е осъдил сайта да плати 15 хил. лв. обезщетение за серия от клеветнически публикации от лятото на 2020 г. По друго дело, по което страна е ПИК, съдът от месеци не може да открие и призове бившата главна редакторка Звездомира Мастагаркова и се е наложило да ѝ бъде назначен особен представител - служебен защитник.

Трансформациите в интернет сайта явно започват още миналото лято, когато броят на осигурените лица от 34 спада до 1. Поне от ноември 2021 г. домейнът вече се води на съпругата на Недялков, а не на фирмата, посочена като издател - "Пик нюз". С търговската марка положението е по-заплетено - видно от сайта на Патентното ведомство, върху нея вече са наложени два последователни запора по искане на частни съдебни изпълнители, при които явно има изпълнителни дела от кредитори, които също не могат да си получат вземанията.

Очевидно ПИК, която години наред получаваше средства от ГЕРБ (а Недялков и лидерът на партията Бойко Борисов не крият приятелството си) и държавния бюджет, не е успяла да издържи финансово дълго време в опозиция.

И понеже явно връщането на власт на ГЕРБ е въпрос на оцеляване за ПИК, в края на август Недялко Недялков е учредил заедно със семейството си сдружението "Въпрос на принцип". Според устава на сдружението то си е поставило цели като "защита на българската държавност", "регистриране на упълномощени представители като наблюдатели в изборния процес" или пък "организиране и контрол върху дейността им като наблюдатели".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар