Пробитият кмет

Проект за кръстовище в Пловдив се превърна в кошмар за Здравко Димитров и ГЕРБ

Работата по кръстовището до Водната палата се предава от мандат на мандат между кметовете на ГЕРБ
Работата по кръстовището до Водната палата се предава от мандат на мандат между кметовете на ГЕРБ
Работата по кръстовището до Водната палата се предава от мандат на мандат между кметовете на ГЕРБ    ©  Владислав Христов
Работата по кръстовището до Водната палата се предава от мандат на мандат между кметовете на ГЕРБ    ©  Владислав Христов
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

"Или ще стане този проект, или няма да стане. Друг вариант няма", отсече кметът на Пловдив Здравко Димитров и едва ли има някой, който няма да се съгласи, че той е прав - както за конкретния случай, така и като цяло в живота.

Той направи това изказване в стил "Валери Божинов" на финала на 5-часовата извънредна сесия на общинския съвет на 26 октомври, на която се нищеше бъдещето на най-болезнения проект за града напоследък - пробива до Водната палата. Това кръстовище, което всички извън Пловдив познават като "кръговото след Панаира", е безспорно жива рана. Димитров искаше да я излекува, като я разчопли отдолу - с пробив до реката за 8 млн. лв.

След като криха проекта и мълчаха за него до последно, кметът и неговите заместници решиха 20 дни след първата копка да го отложат с 45 дни.

Всъщност проектът се оказа лична вендета между бивш и настоящ кмет - все от ГЕРБ. През 2015 г. на същото място бившият кмет Иван Тотев постави нелепото кръгово, което задръсти всичко. Опитвайки се да го реши, Димитров атакува Тотев. И тъй като повечето пловдивски медии са, хм, не точно независими, двете страни се замеряха със заглавия.

В сайта "Пловдив 24" се появиха заглавия като "Некадърни и юридически неграмотни хора управляват Пловдив", които получаваха в отговор не по-малко прецизно подбраните текстове във вестник "Марица" - "Проектът за пробива под Водната палата - екологично издържан. Вижте документите". В мнение на община Пловдив съвсем сериозно се твърдеше, че това, което те искат да направят, е, меко казано, иноваторско и всъщност левите завои се изоставят от общините по света, а вестник "Марица" в свои материал допълни картинката с това, че така или иначе, наплив от разхождащи се по бреговете на реката няма.

Войната се пренесе на въпросната общинска сесия, на която съветници от ГЕРБ обстреляха с критики собствения си кмет заедно с граждани и съветници от други партии. "Възстановяваме старото движение на кръговото и внимателно ще го наблюдаваме. Аз ще го наблюдавам много внимателно. Задръстванията ще бъдат върнати", беше цитиран кметът в пълния си блясък от "Пловдив 24".

С две думи, пробив до Марица няма да има. За дупките в кметския имидж, изглежда, вече е късно.

Все още няма коментари
Нов коментар