🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Внимавай, Шенгене!

Политици предлагат да се бойкотират нидерландски стоки и бензиностанции, без студентски обмен и напускане на ЕС

От "Възраждане" предложиха да напуснем Европейския съюз
От "Възраждане" предложиха да напуснем Европейския съюз
От "Възраждане" предложиха да напуснем Европейския съюз    ©  Георги Кожухаров
От "Възраждане" предложиха да напуснем Европейския съюз    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да преобърнеш позиция и да замълчиш, когато всички други се надвикват." Тази позиция на служебния премиер Гълъб Донев идва само ден, след като в понеделник отново той посочи, че България покрива всички критерии за членство и каза, че правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето.

Министърът на правосъдието Крум Зарков заяви пред EURACTIV, че този път българската заплаха е съвсем реална и цели да провокира реакцията на страните от ЕС.

Партия "Български възход" стигна по-далеч и внесе в сряда в парламента проект на решение, с което ще поиска Народното събрание да задължи българския премиер и министрите в рамките на Съвета на Европейския съюз да гласуват против всички предложения на Нидерландия след подкрепата и за Румъния, но не и за България. А пък "Възраждане" предложиха да напуснем Европейския съюз.

Малко след като президентът Румен Радев нарече "цинизъм" предположението на нидерландският премиер Марк Рюте, че мигрантите могат незаконно да преминат границата ни за 50 евро, той също рязко смекчи тона и призна за грешки. След разговор във вторник с Рюте президентът каза, че България има "всички шансове" да бъде одобрена за членство в Шенген през следващата година, като приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа, цитиран от Дневник.бг.

По темата изокаха и индустриалците. От Асоциацията на индустриалния капитал в България - АИКБ, разпространиха отворено писмо. Според председателя на организацията Васил Велев оставянето на България извън Шенген и отделянето ѝ от Румъния и Хърватия е "триумф на двойните стандарти в европейската политика".

Пред Нова телевизия Велев предложи българските граждани да спрат да купуват нидерландска техника и стоки, да не зареждат от "нидерландската верига бензиностанции, представена в България", но също и да не се изпращат български студенти в страната. Още - посланикът на България в Хага да бъде привикан за консултации. И други подобни глупости.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    i_tomova avatar :-|
    i_tomova

    Холандските университети са сред най-добрите в цяла Европа. Не спирайте развитието на децата ни. Ние сме отговорни за недопускането ни в Шенген. Не Холандия или Австрия.

    Нередност?
Нов коментар