🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Виенският валс на Радев

Румънските медии реагираха много по-остро от българските на посещението на нашия президент в Австрия заради Шенген

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският президент Румен Радев е единственият държавен лидер, поканен на Новогодишния концерт на Виенската филхармония в Златната зала на "Музикферайн" на 1 януари. Това обявиха от президентството по повод гостуването на държавния глава във Виена и разговора му с канцлера на Австрия Карл Нехамер, както и с федералния президент Александър Ван дер Белен.

Медиите от жълтия спектър у нас нашироко се спряха на факта, че Радев е придружаван от дъщеря си, но не и от съпругата си. "Радев натирен в партера на грандиозния концерт във Виена!" бе заглавието в ПИК след като стана ясно, че президентът, дъщеря му и придружаващият ги Атанас Пеканов не са настанени във ВИП ложите, а сред останалата публика.

Малко медии обърнаха внимание, че в информациите за виенската визита на Радев от президентството не споменават отхвърлянето на България за Шенген, което стана в началото на декември м.г. с ветото на Австрия и Нидерландия. Радев е разговарял с Нехамер за охраната на границите на ЕС от мигранти и дотук.

Доста по-яростен отзвук имаше за виенското гостуване на българския президент в румънските медии. За разлика от България Румъния бе спряна за Шенген само от негативния вот на Австрия, защото Нидерландия я подкрепи. Румънските власти реагираха веднага, като извикаха австрийския посланик за обяснение. Румънският президент Клаус Йоханис не е получил покана за концерта във Виена, съобщава Libertatea в понеделник като цитира официални източници.

За разлика от България Румъния бе спряна за Шенген само от негативния вот на Австрия, защото Нидерландия я подкрепи.

Евродепутати от Румъния коментираха, че поканата на Нехамер до Радев е за вътрешнополитическа употреба, както и пореден опит да се раздели Румъния от България, но във вреда на Румъния.

"Не мисля, че г-н Радев или Карл Нехамер са големи фенове на симфоничната музика", коментира румънският евродепутат Рареш Богдан (ЕНП), според който не е случайно, че е планирано посещение на канцлера в България шест дни преди изборите в провинция Долна Австрия, която осигурява 33% от БВП на Австрия. Според него би било много тревожно, ако България бъде отделена от Румъния за Шенген. "Румъния явно превъзхожда България и крайният ни срок е декември 2023 г. Не трябва да водим дипломация на наведената глава, която ни доведе до провал, а на високо вдигната глава, на сила, юмрук в кадифена ръкавица", заключава Богдан.

Всичко, което Нехамер прави, е само за собствения му имидж в Австрия и предстоящото му посещение в България изобщо не означава, че Австрия ще помогне на България, казва друг евродепутат от ЕНП Зигфрид Мурешан, цитиран от News.ro.

Ако трябва с две думи да се оцени европейското присъствие на Радев, те са отчуждаване и студенина, коментира Светослав Терзиев в един по-общ анализ за "Сега". "Поканата на концерт във Виена и очакваното на 23 януари посещение в България на австрийския канцлер Карл Нехамер едва ли ще разтопи ледовете, защото Радев вече развива синдром на еврофобия, от който преди него заболя лидерката на БСП Корнелия Нинова", твърди той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Тази жена, изглеждаща като евтина пр0ститутк@ от магистралата, е дъщерята на българския президент?!? А аз си мислех, че резилът е бил само с телефонните разговори в залата. За съжаление, тези цървули са официалното лице на България пред света.

    Нередност?
Нов коментар