Благодаря за изгонването

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изгони журналистка на БНТ от публично събитие на партията си, телевизията го забеляза след 4 дни

Обобщение дотук: политически лидер се сърди на журналист заради лични публикации, затова го гони от събитие
Обобщение дотук: политически лидер се сърди на журналист заради лични публикации, затова го гони от събитие
Обобщение дотук: политически лидер се сърди на журналист заради лични публикации, затова го гони от събитие    ©  Велко Ангелов
Обобщение дотук: политически лидер се сърди на журналист заради лични публикации, затова го гони от събитие    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В ролята си на репортер на БНТ в петъка преди изборите Флора (Цвета) Стратиева посещава закриванетo на кампания на партия "Възраждане", откъдето е изгонена с викове и агресия. Тя се обажда на лидера Костадин Костадинов и става ясно, че той е обиден от нейни статуси във Facebook. След което започва обидни думи срещу журналистката, която бива изгонена от събитието от привърженици на "Възраждане". Обобщение дотук: политически лидер се сърди на журналист заради лични публикации, затова го гони от събитие.

Цялата история стана публично достояние само защото Асоциацията на европейските журналисти осъди постъпката на партийния лидер в позиция. Стратиева и генералният директор Емил Кошлуков го коментираха в ефир чак във вторник сутрин. Той каза, че "пропагандата" в ден за размисъл и в деня на изборите е забранена и ги грози глоба, ако нарушат мълчанието си, и се обърна към колегите си: "Благодаря, че сдържахте нервите." Вероятността за глоба от СЕМ клони към 0, а отразяването на реално случило се събитие е далеч от дефиницията "пропаганда".

Кошлуков каза, че ще сезира партньорски организации и ще провери какви юридически възможности за защита на правата на репортери има (каквото и да значи това), както и ще проведе "лично разговор с тази партия". Тонът му беше много заплашителен, заяви, че журналистите трябва да са спокойни в работата си и имат "категорична подкрепа". Стратиева се извини на Костадинов за случая отпреди месеци, той пък й се извини в коментар, че я изгонил, и всичко приключи приятелски на терена на Facebook. След гостуването на журналистката в БНТ във вторник той изтри извинението си.

"Чисто емоционално всичко мина през мен в петък, събота и неделя. Оценявам положително реакцията си, че изчаках да минат изборите, преди да говоря, както смятам за коректно и редно. В същото време много хора попитаха защо не го оповестих веднага, защо БНТ не реагира веднага", разказва пред "24 часа" Флора Стратиева. "Смятам, че журналистите имаме право да реагираме като хора, когато отношението към нас е лично, но в крайна сметка трябва да се мисли по-трезво, защото емоциите са лош съветник. Представете си, че бях разказала за случилото се в петък. Това можеше да повлияе по някакъв начин на вота и резултатите на партията - и позитивно, и отрицателно. И така вместо да съм обективна, да изляза провокатор."

Но от ефира на БНТ не стана ясно, че това далеч не е първото посегателство върху свободата на работата на журналисти от страна на "Възраждане". През октомври 2022 г. Костадинов изгони репортер на "Дневник" от пресконференция в БТА, партийни активисти заплашваха журналист на "Дойче веле" в столичния център, атакувал е и Генка Шикерова от "Свободна Европа" заради присъствието й на събитие в Благоевград.

От цялата работа политикът изглежда печеливш - той е великодушен и милосърден. Той заяви, че ще продължи да гони всеки "субективен" журналист, което на практика значи всеки, който би могъл да му опонира. В същото време в изборната нощ лидерът на "Възраждане" дефилира по всички национални телевизии, които му отделиха сериозно време в праймтайма. В интерес на истината единствената телевизия, която му постави въпроса беше БНТ. Останалите замълчаха, може би за да не ги сметне за "субективни".

Според сайта lazheshli.com Костадин Костадинов е получил 150 минути ефирно време в предизборната кампания на трите национални телевизии, два пъти повече от всеки друг лидер.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    falcone avatar :-|
    falcone
    • - 2
    • + 8

    А колегите й напуснаха ли солидарно събитието?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 5

    Кой, мисирките ли?

    Нередност?
  • 3
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 4
    • + 8

    Цветка (подвизаваща се под артистичния псевдоним "Флора") симулира, че е "журналистка", а Копейката, подвизаващ се под развято руZZко знаме, симулира че е български "патриот". Най-накрая и двамата измамници си стискат ръцете и продължават напред, все едно нищо не се е случило. А останалите мисирки, стоещи безмълвно отстрани, се правят на "ни чули, ни видели" ... все едно нищо не се е случило. Страх лозе пази. Как след това да имаме гражданско общество, след като тези от които зависи да го направят, са мишки?!

    Нередност?
  • 4
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 7
    • + 6

    Грантаджиите и пр. зависими от чужди сили "журналисти" сте в очевиден конфликт на интереси и не би следвало да пискате като ви гонят заради преднамерено насаждане на внушения. И малките деца знаят, че получавате инструкции от посолства да "громите" дадени лица и партии, явяващи се трън в задника на грантодателя ви. Ето сега в Дневник е спусната директива задължително да се добавя "проруска" при всяко споменаване на Възраждане. Това поведение на независима медия ли е или на пропагандна бухалка?

    Нередност?
  • 5
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 1
    • + 3

    Журналистите трябва да представят информацията такава каквато е в момента, в който я получат. Фактът, че лидерът на Възраждане си е изпуснал нервите в петъка преди изборите си е негов проблем и между впрочем работата на политиците е именно в това да отговарят на всякакви въпроси.

    Нередност?
Нов коментар