🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Откъде "Възраждане" взе нови 100 хил. гласа

"Продължаваме промяната" отново стана значителен донор за националистите. Коалицията ПП–ДБ губи 80 хил. гласа спрямо общия сбор от предишните избори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • "Възраждане" има 40% ръст на гласовете.
  • Близо една трета от тях идват от ПП, още толкова са от негласували или неподкрепили никого на миналия вот.
  • Коалицията ПП-ДБ губи около 80 хил. гласа, отливът е в по-голяма степен от избиратели на ПП.
  • ГЕРБ и ИТН също отчитат ръст на гласове

Близо 100 хиляди гласа повече - толкова добавя към резултата си партия "Възраждане", единствената която отчита толкова голям ръст на избиратели. Както предричаха социолозите, националистическата формация е най-големият печеливш от тези избори и вече е трета сила. Всъщност освен нея нови гласове са добавили само ГЕРБ - около 25 хиляди, и ИТН - с 8 хил. повече, което изненадващо ги вкарва и в парламента.

Всички други партии номинално губят избиратели, като най-голям е отливът на коалицията ПП-ДБ. Спрямо предходните избори сумарният резултат на двете партии е с около 80 хиляди по малко. Резултатът на ДПС е приблизиелно същия - с малко оторе, а с близо 7 хил. гласа по-малко има БСП. Столетницата не преживява силен електорален шок, какъвто предвиждаха проучванията на някои агенции - въпреки това тя продължава бавно, но сигурно да се топи.

Демографските профили от екзит половете на социологическите агенции хвърлят известна светлина върху преразпределението на гласоподаватели между преходните и сегашните избори. Основният прилив на нови гласове към формацията на Костадин Костадинов идва от хора, които през октомври 2022 г са гласували за "Продължаваме промяната" - може би над 30 хиляди души. Така партията за втори пореден път се превръща в голям донор на "Възраждане", като на предходните избори националистите успяха да привлекат около 40 хил. избиратели на ПП - дори повече от сега. Тогава "Възраждане" почти удвои вота си, а сега добавя нов ръст от около 40%. За него са помогнали и други партии - 17-18 хил. гласа идват и от ГЕРБ, а по няколко хиляди избиратели са "дарили" и БСП, ИТН, "Български възход", показват данните на "Галъп".

Голям брой гласове за националистите обаче са дошли и от хора, които не са гласували на миналите избори (в това число и гласуващи сега за пръв път) - около 30-31 хил. души.

Къде се пръснаха 80 хил. гласа от ПП и ДБ

Разрезите показват още, че като цяло избирателите на ПП и ДБ сега са по-малко лоялни в сравнение с избирателите на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС. При тези три партии делът на тези, които са повторили вота си от предишния път, е в диапазона 86-90% , а при новата коалиция той е около и малко над 80%. По-внимателен поглед показва, че избирателите на "Продължаваме промяната" от октомври 2022 г са били по-непостоянни от тези на "Демократична България": в близо 83% от случаите привържениците на ДБ са гласували за ПП-ДБ, докато при ПП делът на повторилите вота е малко по-нисък - 76%, според данните на "Галъп". От друга страна обаче, именно електоратът на "Демократична България" е показал по-малка мобилизация и до урните са стигнали по-малко хора спрямо миналите избори.

В крайна сметка изгубените около 80 хиляди гласа по-малко от механичния сбор на ПП говорят за известна ерозия в подкрепата на ПП и пренос на гласове в посока на други - главно протестно и наказателно звучащи формации.

Прочитът на данните от екзит полове показва, че около 70% от хората, подкрепили ИТН сега, са го направили и на предишните избори. Така може да се каже, че формацията на Слави Трифонов има един вид ядро от около 70-75 хиляди избиратели. Останалата подкрепа сега е дошла основно от ПП - около десетина хиляди избиратели, около 4500 гласа са дошли и от ГЕРБ, а останалите партии са "дарили" по-малко. Партията е успяла да привлече и 6-7 хил. души, които на миналите избори не са гласували или не са подкрепили никого.

БСП като цяло губи значително малко гласове, но около 19 хил. от избирателите ѝ от предходните избори сега са гласували за алтернативната нова коалиция "Левицата". Това е над една трета от целия вот за "Левицата". БСП пък компенсира, като взима няколко хиляди гласа в най-голяма степен от ПП, но и от ГЕРБ и "Възраждане". Тя обаче е дала приблизително същото количество избиратели на тези партии.

Протестният вот

Ръстът на "не подкрепям никого" в абсолютни гласове е очевиден - от около 35 хил. през ноември 2021 г на близо 88 хил. на изборите през октомври 2021 г. до почти 109 хил. сега. Това е група с по-неясен профил, но видимо по-млад, а измежду предишните партийни предпочитания отново личи повече ПП, отколкото другата голяма сила ГЕРБ.

Посланието обаче е общо към политическите партии и то е повече от ясно, предвид че броят на този наказателен вот се е утроил за година и половина.

Гласуването по възраст, образование и населено място

Въпреки че има по-нестабилен и разнороден електорат, без изненада ПП-ДБ е първа сила сред по-младите групи, сред висшистите и избирателите в София и областните градове. ГЕРБ в големите градове обаче има почти същия дял, а партията на Борисов доминира изцяло в малките градове и е втора сила в селата - след ДПС. ГЕРБ-СДС се представя по-силно при по-възрастните. "Възраждане" пък черпи енергия в по-голяма степен от средните възрастови групи, докато БСП - от високите.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Angelova avatar :-|
    Angelova
    • + 4

    Следва следизборна депресия.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 15

    Много тъжно е, когато менталното ниво позволява единствено съждения, базирани на аритметични действия от първи ред.
    За да се защити незащитимото от никаква логика (освен една - виж логото долу вляво на страницата) увлечение на К по ПП...
    И тъй като българинът е изключително земен и реален човек, добре е да уточним фактите:

    Първо: ПП нямат електорат, а фенска маса. Електорат е едно, фенска маса е друго. Феновете са аморфно понятие, което не се задълбочава да осмисля политическа праграма, а харесва отделни елементи - пичовщина да се палне праветилствения ербъс за интимна вечеря на свещи в Хаят в Солун,, стълбищни контакти, бекграунд и пр;

    Второ: колаборацията ПП/ДБ е естествено да обезличи втория конгломерат, най-малкото защото те са миноритарния акционер в политическото дружество. Като изключим американоцентризма, борисомразството и русомразството, няма други допирни точки между поддържниците на КироАсенЛенаБ и Христаки/о.з. генерала от ДС и счетоводителя.
    И тъй като ДБ са по-политически откроени е естествено симпатизантите им да се чувстват измамени от колаборацията с еднодневките от ПП. Затова и част от тъмносините вчера са отишли за гъби.

    Трето: тепърва предстоят скандалите в конгломерата ПП/ДБ, защото съратничеството с Герб, за което натискат и трите субекта от Козяк, ще убие два от тях - ПП и ДБ. Няма българин, чиито уши да не са проглушени от рецитациите на ПП/ДБ за това, че Гебр са мафията и да приеме за нормално 24 ч след това гръмогласните да си легнат с мафията... При това защото от Козяк го искат!

    Т.е. имаме два негатива: безхарактерност и зависимост. И двата са непростими в националната ни психология.

    Последно: макар и много дървено, Възраждане успя да изговори това, което ЧУВСТВА българинът:
    а) алогизма на европейското ангажирне в Украина, което може да доведе до български жертви там;
    б) инфлационните последици от неадекватната икономическа политика на ЕС;
    в) стръвно желание неголяма страна на всякацена да победи военно (!) ядрена свръхсила.

    Чета, че българите в Испания и Канада са гласували повече за Възраждане, отколкото за ПП/ДБ.
    Това трябва да е много стряскащо за Христос Иванов.
    На Киро му е през...

    P.S. Подобни политически инженеринги и получените Франкенщайни определено в близко бъдеще ще направят Възраждане първа политическа сила. Което - отново да нопамня - неминуемо ще не върне към времето на търсенето на отговорност.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 5
    • + 4

    P.S. И съзвучното мнение на уважавания психиатър д-р Николай Михайлов:

    https://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/psihologija-na-izbiratelite-i-na-izbranicite.html

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 7

    Три неща:

    - ДПС качва с около 2 хиляди гласа, а не сваля.
    - В България агресивната русофобия създава агресивна русофилия (и обратното) и резултатът на "Възраждане" даже е мека диагноза.
    - Както Докторът отбеляза - ПП още са в ранен процес на формиране на ядро и трябва да минат поне още 1-2 избора, за да има такова. Сбирщайнът започва да се самоизчиства и отливът им даже е учудващо малък. Ще видим какво ще сътворят за местните есента.

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 7
    • + 7

    До 2 Dr D:

    'Последно: макар и много дървено, Възраждане успя да изговори това, което ЧУВСТВА българинът:
    а) алогизма на европейското ангажирне в Украина, което може да доведе до български жертви там;
    б) инфлационните последици от неадекватната икономическа политика на ЕС;
    в) стръвно желание неголяма страна на всякацена да победи военно (!) ядрена свръхсила.'

    Много добра формулировка, да добавя и още нещо:
    г) на ни@КОЙ в БГ не му се мре на източния фронт. Вкл на т.н. евро-атлантици :)

    Нередност?
  • 6
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 6
    • + 9

    дежурните мурзилки въртят, сучат и пак за рашистите пропагандират. Елементарници, сър. Ми ще я победят ядрената сила. Не е за първи път две ядрени сили да воюват чрез проксите и едната да загуби и да излезе в по-лоша позиция. Афганистан? Виетнам? Корея? Разликата е, че сега едната сила е световна, а могучая се е объркала малко. Русия не е СССР и който, ведно с Путин, не го е разбрал - губи.

    Никак не схващат, че копейкин не е против само ПП/ДБ и затова тази дъвка дъвчат. Той, Костя, не е против никой. Просто е за парите и решил, че дългият път към забогатяването и властта е по-успешен за него. По пътя ще има жертви, разбира се.
    Да не си мислите,че дребният мустак е влезнал в политиката с ясната цел да прави концлагери и да трепе цигани, славяни и евреи? Та и Костя така.

    Нередност?
  • 7
    bst avatar :-|
    Стефан
    • - 6
    • + 10

    Българите видяха в Кирил Петков поредния месия и гласуваха за него, после като не стана рая на земята, което е естествено, защото чудеса не стават, отидаха към следващия месия, Костя Копейкин. Това да си с диплома и да гласуваш за Копейката само показва девалвацията на българското образование.

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#6] от "jordani":

    От тези избори до голяма степен зависи поведението на България спрямо Украинската криза. Нямаме много място за маневриране, но поне можем с малко да минимализираме щетите в дългосрочен план. Копейкин е баласт, който балансира ПП и ДБ. Иначе, някой май е бягал в часовете по история, за МО няма и да отварям дума.

    Двете Афганистански войни (втората не е прокси, но пак) и Виетнамската война имат една голяма разлика спрямо Украйна – те не са от екзистенциално значение за нито една от ядрените сили участващи в тях. Съветите виждат възможност за разширяване в Афганистан и се възползват от него. Янките си поддържат политиката на възпиране на разпространението на комунизма от Труман + че виждат възможност да отслабят Москва допълнително. В комбинация с откачането на долара от златото и надпреварата във въоръжението води до разпад на СССР. Но нито едно от тези неща не е свързано с територията на Афганистан. Виетнам е същата картинка, но обърната. Американците се изтеглят, защото за тях не е фатално, че са изгубили едни джунгли на другия край на света.

    Корейската война е малко по-различна бира. Тук се бият ТРИ сравнително големи сили – САЩ, СССР и Китай. За две от тях този конфликт има повече символично значение, отколкото стратегическо. При Китай нещата са други и Корея е от екзистенциално значение (както и за Япония, но тогава тя е американска „колония“). Именно затова тя се намесва директно във войната и не спира докато не разделят полуострова на две. САМО САЩ разполагат тогава с ядрено оръжие, не го ползват, въпреки силните критики към президента, но причината е очевидна – за Вашингтон, този конфликт има вторично значение по възпиране на разпространението на комунизма и с DMZ-то частично се покрива тази точка. САЩ се оказват и най-печелившите от този конфликт, защото заради него Китай губи Тайван (друг екзистенциална територия за Пекин), а СССР заради липсата на директна намеса си усложнява отношенията с Китай. Което е използвано после брилянтно от Кисинджър, за привличането на Пекин в прозападна орбита.

    Войната в Украйна е екзистенциална за Русия и не само за режима на Путин, а за цялата държава. Виждаме, че дори със старите съветски дронове, Киев може да достигне Москва, какво остава за разполагане на „Томахоук“. Украйна трябва да е неутрална или разцепена и руснаците ще преследват двете неща. Пробваха с първото, американците (британците директно се намесиха и прекратиха преговорите миналия март) не им дадоха, сега вървим към второто. И кой побеждава на фронта ще разберем до края на годината най-вероятно. Задайте си въпроса – в момента украинците имат на хартия 83 маневрени бригади, защо са им НОВИ 18? Може би старите са в такова състояние, че вече не могат да водят бойни действия? Или просто защото им трябват 450 хиляди войници за да могат да победят „200 хиляди, зле подготвени, демотивирани, накарани насила да воюват“ руснаци? Разсъждавайте логично, следете нещата по-отстрани и ще имате по-адекватна картинка.

    Нередност?
  • 9
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • + 3

    Политическата партия „Възраждане“ е с нарастваща подкрепа от избиратели, защото получават гласове от отрицателен вот.
    Сега ПП „Възраждане прилага лоша политика за запазване на, със съдбовен пропуск метод за публични финанси. Не се употребява необходима защита на покупателната способност на официалната валута лева. Нямането на необходима защита на покупателната способност на лева е действителен най-опасен враг на Република България. Запазването на държавната грешка осигурява нови щети. След участие в управление, ПП „Възраждане“ ще е с намаление на гласовете.
    С качество на настоящ застъпник на най-опасния враг на държавата, съответният политик е с подсигуряван управленски провал.
    Правителството е с възможен политически успех, ако реализира подобрен метод за публични финанси.

    Нередност?
  • 10
    brunhild avatar :-P
    Харвардски Многокнижник
    • + 1

    С нетърпение чакам анализ на резултатите в чужбина и по-специално в Лас Вегас, Невада :)

    Нередност?
Нов коментар