🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов покани всички партии на разговори за кабинет

Преговорите за съставяне на правителство ще води лично лидерът на ГЕРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три дни след изборите лидерът на спечелилата с минимална разлика вота ГЕРБ - Бойко Борисов, наруши мълчанието си и даде брифинг, по време на който покани на разговори всички парламентарно представени партии, включително и "Възраждане".

Изявлението на Борисов дойде ден след като от "Продължаваме промяната" огласиха позицията на ръководството на партията, че няма нито да участват, нито да подкрепят правителство с ГЕРБ и преди официалната позиция на втората по големина формация в новия парламент - коалицията "ПП-ДБ", която предстои да бъде огласена в петък.

Всички са поканени

Освен към националистическата формация "Възраждане", с която преди това Борисов изключваше всякакъв вид разговори, лидерът на ГЕРБ отправи покана и към президента Румен Радев да се присъедини, ако прецени, че "иска да участва с министри", защото така, по думите му, щяла да се осъществи "приемственост", заради продължителното управление на назначените от държавния глава служебни кабинети.

Борисов увери, че партията му няма "разделителни линии с никой". Срещите с всички парламентарно представени партии ще започнат веднага след като президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ първия мандат за съставяне на правителство, а разговорите за сформиране на правителство в новото Народно събрание ще води лично лидерът на партията.

Борисов: "Най-стабилно ще е управлението с ПП-ДБ"

Все пак Борисов заяви, че "най-стабилно" управление може да има под формата на коалиция между ГЕРБ и втората политическа сила - "ПП-ДБ", която обяви за "естествен партньор".

"Българският народ каза, че без ГЕРБ не може, но и без ПП не може", каза Борисов. И дори направи оферта срещу евентуално партньорство в новия парламент - ПП и ДБ "да кажат в кои градове ГЕРБ да не издига кандидати за кметове".

С това обаче се изчерпаха "добрите" думи към формацията, с която лидерът на ГЕРБ най-много желае да си партнира. Борисов рязко смени тона и премина в режим на обвинения към ПП от предизборната кампания за инфлацията и заплахи в няколко посоки. Първата беше свързана с точно с местните избори. "Всеки, който си прави тънките сметки, че ще остане няколко месеци да хейти тези, които вадят каруцата от калта, в която затънахме, и да ни приписват коалиции, обрича общините на гибел", предупреди Борисов. Заедно с това заплаши, че ако в новия парламент не се състави правителство, ГЕРБ няма да гласува новия бюджет, а без държавен бюджет по думите му няма да има и пари за общините. "Виновникът след това обаче ще бъдат те и тънките им сметки няма да излязат верни, защото ако има друга работеща коалиция в парламента, тя и по места ще сработи след това и те ще загубят и местните избори", заяви Борисов. Освен заплахата, че партията му няма да гласува бюджета, Борисов заплаши и, че ако няма правителство, няма да могат да се приемат и реформите. "На инат няма да се приемат нито бюджет, нито реформи и обратно - при правителство ще се приемат всички реформи", каза Борисов.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    Тук пише нещо съвсем различно:

    "18:23 / 04.04.23
    Националният съвет на "Продължаваме Промяната" е взел решение партията да не подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ."
    https://www.dnevnik.bg/izbori-2023/2023/04/04/4468430_sled_izborite_v_ochakvane_politicite_da_predlojat/ #4468754

    Не, както е написано горе: "... няма нито да участват, нито да подкрепят правителство с ГЕРБ "

    Разликата между казаното от Асен Василев и преразказа му от
    авторката на горния текст е в понятието

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    P.S. ... в понятието МАНДАТ. Демек - дори Борисов да състави правителство от ескимоси, щом е с мандат на Герб, ПП няма да играят с него.
    Т.е. лятото ще ходим отново на избори, защото започналите вече да си вадят очите коалиционери от ПП/ДБ едва ли ще успеят да съставят отново всеядна коалиция с Корнелия и Слави, като тая, дето ни набълбука с дългове.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    P.P.S. Всъщност с горния текст Капитал се опитва да завоалира напрежението в коалицията, защото с вчерашната си позиция Асен В. просто отне възможността на ДБ на някогашния Борисов правосъден министър отново да дрейфва към Герб.

    Втората позиция на конгломерата ПП/ДБ е катастрофическа, защото при нея те имат единствено два варианта:
    а) под някаква форма да съуправляват и това ще е смъртта и на ПП, и на ДБ, защото Борисов е доказал, че изсмуква и обезсмисля всичките си миноритарни съдружници;
    б) да опитат да правят правителство със своя мандат, което също е обречено, защото дори БСП и и т.н. да се заинтересуват, опозиция в лицето на Герб, ДПС и Коцето Костадинов ги обрича на бърза (политическа) смърт.

    Всъщност се оказва, че ПП/ДБ заедно и поотделно нямат полезен ход.
    1. Първото място на Герб и декларираната готовност за диалог (за пред ония от Козяк с черновата на поредния списък Магнитски) с останалата евроатлантическа сбирщина сваля стигмата на политическата изолация на Герб - нещо, което трябва да се признае като победа на стратега Борисов;
    2. Неспособността за диалогичност в праомериканските ПП/ДБ и вечното им желание отново и отново да ходят на избори за себедоказване (пренебрегвайки видимия отлив на интерес към тях,) жестоко обърква плановете на Козяк за съставяне на каквото ще правителство между първите два политически субекта, което да е като нотариат за мейлите му и те да стават решения на българския МС.
    Самоцелното фрондьорство на ПП обещава още месеци служебно правителство на Радев да бави (и крие) топката на Козяк.
    Което неминуемо ще се отрази на подкрепата на амбасадата за ПеПето.

    А баце? Баце има историческия шанс да стане новия Тодор Живков и да неведе нацията, докато (този път американската) вълна отмине без да ни нанесе осезаеми щети.
    Дай, Боже!

    И всичко това дължим на пълните политически дилетанти от ПП!
    Които заслужават благодарност за некадърността.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Още по-интересно е как ще отговори ДБ на демарша на "партньорите" си, защото се заформя май вътрешнокоалиционна битка.
    ПП загубиха войната, но се опитват да спечелят битката. Битката за електората на ...ДБ. Затова избързаха да се представят като безкомпромисните борци срещу мафията. Сега ДБ или трябва да минат на втори план зад тях - и да загубят подкрепа - или да започнат да говорят за доминатната на евроатлантическите ценности, т.е. на колаборацията с ГЕРБ. И отново да загубят подкрепа.
    Интресен е шахматът в доскорошната коалиция.
    Но това не променя реалността, че отново ще се ходи на избори. И ПП, и ДБ на тях ще инкасират загуби, защото проведоха сбъркана кампания, мамеха се и накрая побъркаха електората си.

    Нередност?
  • 5
    ichibane avatar :-P
    ichibane
    • - 5
    • + 2

    вие двамцата по горе,да не би да ви сърби някъде и да не може да се почешете сами.

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 1

    Шест фирми, участвали в аферата #Хемусгейт вече са длъжници на НАП.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161465916801189
    Те дължат на фиска общо 23,2 милиона лв. към края на март 2023 г. Кухите компании са регистрирани на малоимотни, а един от тях вече е починал. С парите е финансиран и луксозен спа-хотел във Велинград.

    Нередност?
  • 7
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • + 1

    Правилно -избори до окончателното отстраняване на дерибейските сатрапи ГЕРБ, БКП, ДПС, Вгъзраждане и всякакви там библиотекарски инженерни политпроекти.
    Предстои аналогична на Виденовата зима отпреди 30 г. ситуация. Докато дебилите не го усетят с кожата си.

    Нередност?
Нов коментар