Мъск срещу финансирането на BBC

Twitter добави към един от основните акаунти на британската обществена телевизия в социалната мрежа "финансирана от правителството медия"

Мъск заяви, че е необходима "по-голяма детайлност", за да се опише редакционното влияние в медийните организации
Мъск заяви, че е необходима "по-голяма детайлност", за да се опише редакционното влияние в медийните организации
Мъск заяви, че е необходима "по-голяма детайлност", за да се опише редакционното влияние в медийните организации    ©  Reuters
Мъск заяви, че е необходима "по-голяма детайлност", за да се опише редакционното влияние в медийните организации    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ексцентричният милиардер Илън Мъск влезе в поредния си спор - този път с британската медия BBC. Неговата нова компания Twitter добави към един от основните акаунти на обществената телевизия в социалната мрежа "финансирана от правителството медия". Това не се хареса на BBC и в изявления корпорацията обяви, че "разговаря с Twitter, за да разреши този проблем възможно най-скоро". BBC акцентира на това, че винаги е била независима и се финансира от британските граждани чрез лицензионната такса.

Мъск има друго мнение и заяви в социалната мрежа, че е необходима "по-голяма детайлност", за да се опише редакционното влияние в медийните организации, "тъй като то варира в широки граници". Основателят на Tesla казва още: "Всъщност не смятам, че BBC е толкова пристрастна, колкото някои други финансирани от правителството медии, но е глупаво от страна на BBC да твърди, че влиянието е нулево. Незначителното влияние на правителството в техния случай би било точно", цитира изявлението му Financial Times.

През последните дни подобни етикети бяха добавени към акаунтите на американските обществени радио- и телевизионни оператори PBS, Voice of America и NPR, които са поне частично финансирани от правителството. Първоначално Twitter маркира акаунта на NPR като "медия, свързана с държавата" - етикет, приложен и към руската държавна информационна агенция ТАСС, но отмени решението, след като телевизионният оператор спря да използва акаунта в знак на протест, а главният му изпълнителен директор разкритикува този ход.

BBC работи съгласно кралска харта, съгласувана с правителството на Великобритания, която постановява нейната независимост от държавата. Почти три четвърти от годишния бюджет на корпорацията в размер на 5.3 млрд. паунда идва от годишната такса за телевизия в размер на 159 паунда. Размерът й се определя от правителството, но таксата се плаща директно от британските домакинства.

Световната служба на BBC обаче получава около 90 млн. паунда пряко финансиране от правителството всяка година. Към нито един от отделните акаунти в Twitter на Световната служба, BBC News или BBC World News не е приложен етикетът "финансирана от правителството медия". Акаунтът @BBCWorld има близо 40 млн. последователи.

Основният акаунт @BBC, който има 2.2 млн. последователи, до голяма степен споделя съдържание, което не е свързано с новини, като например промоции на телевизионни и радиопредавания, за местната аудитория на BBC.

Тагът в Twitter препраща към отделна уебстраница, която обяснява мотивите за таговете, прилагани към акаунтите "правителствени" и "свързани с държавата медии", но не обяснява класификацията "финансирани от държавата медии". На нея "медии, свързани с държавата" се определят като "медии, в които държавата упражнява контрол върху редакционното съдържание чрез финансови ресурси, пряк или непряк политически натиск и/или контрол върху производството и разпространението".

Все още няма коментари
Нов коментар