Пролетно почистване в лисичата дупка

Fox и CNN уволниха двама от най-известните си водещи – Тъкър Карлсън и Дон Лемън, в рамките на един ден

Тъкър Карлсън
Тъкър Карлсън
Тъкър Карлсън    ©  Reuters
Тъкър Карлсън    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В петък разбиваш световните конспирации в праймтайма на най-гледаната американска телевизия, в понеделник се оказваш безработен. Труден е животът на Тъкър Карлсън, съвсем доскоро най-популярният водещ на канала Fox News, който сам се определя като консервативно насочен. Изненадата бе за всички, включително и за самия Карлсън, който според редица американски медии не е бил наясно, че ще бъде уволнен.

По всяка вероятност голямата причина за уволнението на Карлсън се крие в споразумението между Fox News и производителя на машини за гласуване Dominion, на стойност 787 млн. долара. То бе платено само седмица по-рано с цел да се избегне дело за двойно повече пари и по-важното, за да не се окажат хора като Карлсън и Лаклан Мърдок на свидетелската скамейка, а защо не и самият патриарх Рупърт Мърдок. Делото бе заведено заради твърденията на Fox News, че изборите за президент на САЩ през 2020 г. са били манипулирани чрез машините на Dominion - теза, съвпадаща напълно с тази на бившия президент Доналд Тръмп. Срещу медийния гигант виси още едно огромно дело по същия повод - от Smartmatic, друг доставчик на машини за гласуване.

Както стана ясно от доказателствата, предадени на съда, дори лисиците не са това, което бяха. В периода след изборите Карлсън е пращал редица съобщения, в които нарича и Тръмп, и колегите си от Fox News идиоти, докато в ефир развива тезата, че бившият президент е последната надежда за американските патриоти. Неотворени от съда са останали и хиляди лични съобщения на Карлсън, които обаче са били видени от шефовете му във Fox News. Малко вероятно е в тях той да е говорил колко много обича ръководството. Допълнително, макар в шоуто си Карлсън да громи либерално насочените медии в САЩ, покрай делото стана ясно, че той често е бил техен анонимен източник на информация.

Уволнението е голям трус за медийния пейзаж в САЩ. Карлсън бе изключително популярен водещ сред консервативните среди, като "потвърждаваше" всички интернет теории на аудиторията му от откраднатите избори до лаборатории за биологични оръжия в Украйна. Как? Чрез висококачествена пропаганда, направена от селективно изброяване на удобни факти и премълчаване на неудобните такива, гарнирани с работата на най-добрите медийни монтажисти в света - както и, разбира се, самите разказвателни умения на безспорно убедителния Карлсън.

Сътресенията в понеделник не бяха само в лисичата дупка. В CNN също толкова изненадващо си тръгна и Дон Лемън - толкова дразнещ за републиканците в страната, колкото и Карлсън за демократите. За последно името на Лемън се чу през февруари, когато надълго и нашироко обясни в ефир тезата си, че жените стигат пика си през 20-те и 30-те си години, след което загниват - право в лицата на съводещите си от женски пол, които са над въпросните години.

Малко вероятно е който и да било от двамата да умре от глад, както и да остане дълго време без какво да прави. Конкретно в случая на Карлсън седи и интересно решение - да коментираш политика или да правиш политика?

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stq011168455 avatar :-|
    Ionian

    Да умре от глад? Карлсън има състояние от 300 милиона, голямо наследство и голяма заплата. Има договор за книга.
    Няколко дни преди да си тръгне от Фокс си купи къща във Флорида за 5.5 милиона долара :).

    Нередност?
  • 2
    ixn09390851 avatar :-|
    Nelly Ognyanova
    • + 3

    Опитвам се да разбера какво налага публикацията да е от автор под псевдоним. Може би ако беше с името си, би се въздържал от коментар като този за умирането от глад.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • + 2

    Местният "Карлсън" не може да стъпи и на сянката на оригиналния Тъкър.
    Да го послушаме:
    https://www.youtube.com/watch?v=SXli9YtzNt8

    Нередност?
Нов коментар