На лъжата краката са скъпи

Fox News плати 787.5 млн. долара за неверни твърдения в полза на Тръмп

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Това е първият път, в който някой плаща за изричането на лъжи за изборите през 2020 г., и ние сме много горди от това", каза пред CNN главният адвокат на производителя на машини за гласуване Dominion Джъстин Нелсън. При това цената е висока. Малко преди да започне процесът срещу Fox News за това дали е допуснала излъчването на лъжи в ефир в защита на Тръмп, медиата сключи извънсъдебно споразумение за 787.5 млн. долара. Делото беше заведено преди две години от Dominion във връзка с изказвания на представители от екипа на Доналд Тръмп, че машините за преброяване на бюлетините на компанията са били използвани за манипулиране на президентските избори в полза на Джо Байдън. По думите на изпълнителния директор Джон Пулов излъчването на неверни твърдения в ефира на най-гледаната медиа в САЩ е нанесло огромни щети на бизнеса му. Затова и първоначалното поискано обезщетение беше в размер на 1.6 млрд. долара.

Изразяването на политически предпочитания от медиите в САЩ не е нещо ново, а подкрепата на групата на Fox към Тръмп е очевидна за американските зрители (и не само). Покрай изборите през 2020 г. новинарският канал дори смени слогана си на "Винаги в подкрепа на правилната страна". Споразумението по делото е знаково, защото от Fox News в действителност признават, че съзнателно са позволили да бъдат трибуна за лъжи в полза на Тръмп и не са предприели нищо, за да ги спрат. "Признаваме решенията на съда, които определят определени твърдения относно Dominion за неверни. Това споразумение отразява постоянния ангажимент на Fox към най-високите журналистически стандарти", казват от групата в изявление. До това развитие на делото се стигна и благодарение на представянето на вътрешна комуникация между Fox и Dominion и свидетелски показания на председателя на борда на Fox Corp. Рупърт Мърдок и други служители на Fox News. В тях Мърдок посочва, че въпреки твърденията за манипулиране на изборите да са "наистина луди" и "вредни", той не е упражнил редакционните си правомощия, за да ги спре.

Тези 787.5 млн. долара не представляват голям проблем за Fox, след като през февруари обявиха, че разполагат с 4 млрд. долара в брой, и отчетоха рекордните 14 млрд. долара приходи за 2022 г. Срещу тази сума медиата си купува предотвратяване на шумен и дълъг процес и поредица от разпити.

Още догодина обаче в рамките на президентските избори Fox News ще има възможност да докаже дали в действителност поставя журналистическите стандарти на първо място, или просто си купува временно спокойствие и отново ще промени слогана си. Интересно е и нещо друго - дали след като преди седмица Twitter, който се управлява еднолично от собственика му Илън Мъск, постави пояснение в профилите на няколко медийни компании, сред които и BBC, че са публично или правителствено финансирани, сега ще постави знак в профила на Fox, че е лъгала своите зрители.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 8

    Никога няма да стигнем Америка, но това не ни пречи да се опитваме да търсим справедливост и в България. Например, разпространителите на кремълски лъжи, като русофилския пациент с линейката и другите му профили, които вършеят из форумите под статиите на Капитал, кога ще бъдат наказани от администраторите тук?

    Нередност?
  • 2
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov
    • - 6

    ТОЗИ ФАКТ НЕ ДОКАЗВА НИЩО, ОСВЕН
    това, че няма твърди доказателства за изборните машинации на Доминион (компания свързана с с венецуелската Смартматик), въпреки наличието на хиляди косвени уличаващи факти.
    По същата причина и НЕ МОЖЕ да има валидни съдебни решения.
    Изобщо тези машини за гласуване НЕ МОГАТ да бъдат уличени в престъпна манипулация, освен ако това не стане ТОЧНО и ВНЕЗАПНО в момента на изборния ден и то със специална апаратура, при това трябва да се действа мигновено И ТО ЗА ВСЕКИ ОТДЕЛЕН ЕКЗЕМПЛЯР.
    Защото, ако в машината има вредоносна програма, тя се самоунищожава в края на гласуването, или при всеки опит за проникване мрез интерфейсите.
    Ако пък се използва престъпна интернет връзка, то тя може мигновено да се преъкъсне и обслужващата програма също да се самоунищожи тутакси, при всеки опит за проникване през интерфейсите.
    Изобщо за неспециалистите трябва да е ясно, че т.нар. "машини за гласуване" на Доминион/Смартматик предстваляват най- обикновен компютър с интерфейси - клавиатура, печатарка, картови и USB входове и т.н. Този компютър фактически няма никаква защита и може да бъде манипулиран, или безжично по мрежата, или чрез въвеждане на вредоносни програми през интерфейсите от ОБСЛУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ (действие, което не може да бъде предотвратено по НИКАКЪВ начин).
    Това е причината, в Европа, след знаменитото Решение на Германския Конституционен съд, НАВСЯКЪДЕ машините за гласуване (тип Доминион/Смартматик) да бъдат УНИЩОЖЕНИ. В момента, в Европа, до предишните български избори, се гласуваше с такива машини САМО в България и в един окръг край Брюксел. Повечето американски щати също премахнаха тези машини и въведоха обикновени принтери (както на последните избори в България).
    За разумните и ученолюбиВи читатели препоръчваме един материал, където ще научат за основните принципи отн. манипулиране на машините (наричани в България "мадуровки"), връзките "Смартматик-Доминион-левичарски донори", регистрираните "машинни" измами в в България, неясната сертификация на "мадуровките" и негодния ИК:
    https://www.novetika.com/mashinna-izborna-izmama-kod-prokuratura/

    Нередност?
  • 3
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 3

    До коментар [#2] от "Al Tatzov":

    Слава Богу, появи се български дървен философ, който подробно да им обясни на американците спецификата на техните собствени машини за гласуване :):):)

    Нередност?
  • 4
    popopo avatar :-P
    popopo
    • + 2

    До коментар [#2] от "Al Tatzov":

    На "кривата ракта" и космоса и пречи.
    Има и още по-точен израз, но той е за путьовци.

    Нередност?
Нов коментар