Екшън на голо

Пловдивската дискотека "Бушидо" в събота беше обект на спорна полицейска акция, в която бяха проверени "на голо" над 400 души

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Екшън на голо" е добър слоган за парти в нощен клуб. Но надали би имало много клиенти за него, ако е като "голото парти", което МВР спретна в пловдивската дискотека "Бушидо" (на японски - "пътят на самурая").

Денят е събота, датата - 6 май, близо 200 хил. българи празнуват имен ден, Чарлз III най-накрая стана крал. В ролята на жертвени агнета обаче влизат стотици млади пловдивчани, които попадат в средата на полицейска акция срещу наркотиците.

"Издевателства и унижения в пловдивски клуб! Полицаи съблякоха 400 души, държаха ги 5 часа под ключ", съобщава с възмутен тон пловдивският Trafficnews. "Нито съм разпоредил операцията, нито бях уведомен за нея", цитират вътрешния министър Демерджиев от сайта, с което стана ясно, че не само "британците представа нямат какви ги върши у нас полицията", както коментира възмутена потребителка във фейсбук.

Деян Найденов е собственик на дискотеката, както и на редица други нощни заведения в Пловдив, което повдига интересни въпроси за причината за тази акция. "Бушидо" е може би най-популярното заведение в града, намиращо се в нещо като клъстер от подобни заведения с еднакви собственици. Самият Найденов пък посочва, че 40 дни по-рано е имало друга акция, от ГДБОП.

Но встрани от конспиративните теории, е факт, че акцията е доста необичайна. "Държаха ни като заложници, събличаха ни голи. Насила ме накараха да бъда поемно лице", свидетелстват малка част от лицата, присъствали на "полицейския купон". Случката накара някои да направят асоциации с 90-те години, когато всичко се случваше по тъмно, а полицейските органи не успяха да разсеят тези емоции, дори напротив.

Наложи се директорът на полицията в областта Васил Костадинов да даде пресконференция. "Появиха се изявления от страна на присъствали лица за това, че са карани хора да се събличат и да заемат някакви странни пози. Действително, имало е такъв тип проверка", призна Костадинов. При самата акция не беше потвърдено да са заловени значими количества дрога. Въпреки това "събличането на бушмените е законно", докладва друга местна медиа - Plovdiv-online. Интересното позициониране в лагери - "за" и "против" случилото се, продължи с отразяването в "Марица", където беше допълнено, че онлайн потребителите викат "Браво" на акцията.

Всички 400 души, които вместо с махмурлук са се прибрали с документ за обиск, имат право на жалба. "Поголовното събличане на всички хора представлява унизително третиране, което е абсолютно забранено. Проява на брутална полицейщина и дори милиционерщина. Ако в Пловдив има истинска прокуратура, би трябвало да образува досъдебно производство за принуда и за неправомерно лишаване от свобода", категоричен беше във фейсбук адвокат Михаил Екемджиев.

Документите за обиск ще са от полза и още на едно място, защото "всеки, който разполага с такъв, получава комплимент - безплатен вход и 10 шота", пишат от пловдивската дискотека "Бушидо" по случай своя 4-ти рожден ден предстоящия уикенд.

Все още няма коментари
Нов коментар