🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След 200 метра пребийте човек

Поредният случай на полицейско насилие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През седмицата bTV разкри как при операция на Спецпрокуратурата и ГДБОП, насочена уж срещу група за рекет и лихварство, тежко въоръжени полицаи разбиха две врати, пребиха двама родители пред 4-месечното им бебе, а след като разбраха, че са сбъркали адреса, си тръгнаха. Главният прокурор отиде на място, за да легитимира операцията, и така отправи ясен знак, че нищо нередно не се е случило и вероятно който твърди обратното, подкрепя мафията.

После вътрешният министър на пресконференцията, с която се похвали за операцията, обясни, че проблемът бил в GPS, който вместо в блок 4 ги отвел в блок 7, сякаш това може да обясни защо за пореден път полицаите са упражнили излишно и несъразмерно на ситуацията насилие, като са били извадени от леглото хора, включително жена, и са използвали електрошокова палка над човек с белезници.

От години властта продуцира едно и също полицейско-прокурорското риалити (ще разберете от телевизията какво става, обяснил полицай на майката на битата жена), очевидно смятайки, че с това може да задоволи очакванията на обществото за справедливост.

Отиват маскирани полицаи, пребиват лошите, камерите снимат, а прокуратурата води наратива. Всичко е толкова ясно, че няма нужда от съд. И така до следващата акция и следващите лоши, а в суматохата на каскадьорските сцени падат жертва и невинни, но резултатите от "вътрешните проверки" на полицейското насилие са табу.

"Ювелирните" акции от този вид може и да не доведат до реално осъждане на посочените от прокуратурата като бандити, много по-голяма е вероятността държавата, т.е. данъкоплатците да бъдат осъдени в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • + 3

    Да припомним, че когато все още бяхме правова държава, а ГЕРБ току-що бе дошла на власт подобен инцидент се случи със семейството на депутат от ДПС. Случаят приключи с осъдителна присъда на България от съдът в Страсбург и обезщетение на пострадалия в размер на 60 хил. лв. само.

    Сега обаче, да сте чули официална реакция или не дай Боже позиция на ПП ДПС. Няма й да чуете, защото те защитават единствено техните етнически и най-вече финансови права. Свободата им е гарантирана с настоящата порочна Конституция писана като заради тях.

    Нередност?
Нов коментар