Палестина навлиза в извънредно положение

Една несъществуваща все още държава рискува да бъде разделена на две

Междуособните сблъсъци между палестинските фракции тази седмица доведоха страната до ръба на пълномащабна гражданска война.

След като привърженици на "Хамас" - палестинската ислямска организация, която не признава Израел, започнаха да завземат сгради на силите за сигурност в ивицата Газа, президентът Махмуд Абас реши да въведе извънредно положение в Палестинската автономия и разпусна правителството.

"Хамас", която миналата година спечели парламентарните избори, вече година и половина се опитва да овладее всички правителствени учреждения и най-вече силите за сигурност на квазидържавата. Последните са контролирани все още от техните опоненти от партията "Фатах", чийто лидер е Абас. Партията е един от наследниците на палестинската организация за освобождение на Ясер Арафат и се опитва всячески да запази влиянието си след смъртта на всепризнатия си лидер.

След продължителни преговори "Фатах" приз­на еврейската държава, което беше едно от условията за изтеглянето на израелските войски от палестинските територии. Това, както и корупционните скандали и неефективността на управлението обаче започна да срива доверието във "Фатах". От ситуацията се възползваха ислямисти от "Хамас", които бяха начело на последните две интифади срещу израелските власти. Така организацията овладя ивицата Газа, която е изолирана от Западния бряг, където влиянието на "Фатах" все още се запазва. Но, постепенно сблъсъците между групировките се прехвърлиха и на Западния бряг в град Наблус.

Овладяването на сградите на палестинските сили за сигурност беше определено от говорителя на "Хамас" Сами Абу Зух­ри като второ освобождение на Газа, имайки предвид изтеглянето на израелските военни през 2005 г. Зухри допълни, че ерата на справедливостта и ислямското управление вече е дошла.

Въпреки прокламацията на "Фатах", че извънредно положение е само прелюдия към избори, палестинските ислямисти едва ли ще отстъпят лесно. Декретът на Абас за въвеждането на извънредно положение е категорично отхвърлен от представителите на "Хамас". Преди това преговорите между двете организации се проваляха на няколко пъти, а един от египетските посредници дори заяви, че е отвратен от търгашеството на двете враждуващи групировки. С това двете части на палестинската територия вече са разделени ефективно. Така на практика започва да се осъществява планът за "Хамастан" - палестинска територия, управлявана според възгледите на Корана.

Победата на "Хамас" може да има и по-сериозни последици за региона. Организацията е местен наследник на основаната в Египет фундаменталистка група "Мюсюлмански братя". Според повечето анализатори "Хамас" се въоръжава именно през египетско-израелската граница. След последните размирици екстремистите успяха да завземат граничния град Рафах, което ще направи трафика още по-лесен. Ако потокът на оръжие и екстремисти се обърне, Египет също рискува пореден изблик на насилие. Израел пък може да се почувства с развързани ръце да се справи с терористите един път завинаги.

Надеждата за прекратяване на конфликта е поне временно да се постигне споразумение за ново палестинско правителство, в което "Хамас" да играе по-голяма роля. Преди да избухнат последните размирици, такава договореност беше постигната и според едни анализатори тя се е провалила поради прекомерните амбиции на "Фатах" да запази властта си. Според други поради факта, че положението е излязло извън контрол и "Хамас" вече не може изцяло да контролира бойците си.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Longanlon

    Където има диваци, ще има и диващини. Едва ли не минути след като Израел изтегли силите си, тия се хванаха един-друг за гушите. И искат самостоятелна държава... ми да си я държат, убеден съм, че Израел е най-доволен от създалото се положение, защото тая гражданска война дефакто снема напрежението от него. Нищо чудно и тайно да финансира и двете фракции - аз поне бих го правил.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    s-trash-cool

    Към №1! Абсолютно си прав Израел е облагодетелстван от създалата се ситуация, въпреки че Израел с поведението си не буди съжеление изобщо. Нито на местно ниво нито на глобално, расте любовта към евреите, а точно обратното. С две думи алчността води към саморазрушение!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    k

    някой май прекалява с шпионските филми, тва е естествения път след като го няма общия враг, местните големци се хващат за гушите кой да командва парада и каот са свикнали всичко с оръжие да става, става 1я

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    к

    продулжение към горното:
    става ясно защо "преговорите" се водят така
    така става като се пропускат етапи от развитието на обществото, от родовообщинен направо на демокрация. При нас се получава същото макар и в мн по-мек вариант, щото ние сме пропуснали по-малко - "само" една индустриална революция и боя за колонии.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    boby1945

    Никъде не навлиза Палестина, тя не е излизала от извънредно положение, вече кажи речи 60 години!!!

    Нередност?
Нов коментар