Рестартирането на Саркози

Френският президент гради нов имидж след първата си година на власт

Втората година на Саркози -&nbsp;с нова съпруга и нов имидж<br />
<br />
Втората година на Саркози -&nbsp;с нова съпруга и нов имидж<br />
<br />
Втората година на Саркози -&nbsp;с нова съпруга и нов имидж<br /> <br />    ©  Reuters
Втората година на Саркози -&nbsp;с нова съпруга и нов имидж<br /> <br />    ©  Reuters

"Без съмнение направих грешки... Не обяснихме добре някои политики... Знаех, че ще има трудности, разочарования и проблеми и ги очаквах." В края на първата си година на власт Никола Саркози звучи повече като президент, чийто мандат изтича. Времето, изглежда, наистина тече по-бързо за човека, нагърбил се с отговорността да реформира из основи френския икономически модел. По време на традиционната, почти двучасова телевизионна дискусия с петима журналисти, на която трябваше да обясни досегашните си ходове и да даде яснота за бъдещите такива, Саркози изглеждаше много по-спокоен и дори смирен - явна трансформация за политик с избухлив нрав като него. Това безспорно се дължи на проучванията на общественото мнение, излезли преди седмица, които показаха, че рейтингът му е по-нисък от който и да е от президентите на Петата френска република в първата им година.

Сривът на доверие

в политик, спечелил убедителна победа на изборите миналия май (виж графиките), има много причини. Късметът, или по-скоро липсата му, е една от тях. Докато Владимир Путин е ярък пример за това как късметът може да доведе един президент до върховете на одобрението, Саркози нямаше щастието да започне управлението си в добър период. Първата част на годината му мина експлозивно - във външната политика той успя да освободи българските медици в Либия и подкрепи създаването на Лисабонския договор на ЕС (заменил злополучната европейска конституция). Във вътрешен план свали безработицата до най-ниските й нива от 1983 г. насам, премахна облекчените пенсионни режими, прие мерки за увеличение на работната седмица, въведе реформа във висшето образование и устоя на първата вълна стачки. Някъде там обаче късметът на новия президент му изневери. "Откакто ме избраха, цените на петрола се удвоиха, имаше световна криза на финансовия капитализъм, еврото се качи на невероятни нива, а доларът слезе твърде ниско", оплака се Саркози на сънародниците си. Изброените фактори наистина допринесоха за потъването на собствения му рейтинг и този на партията му, която загуби местните избори. Инерцията от първите месеци на управлението обаче се изгуби в хаоса на разнопосочните сигнали, давани от Елисейския дворец и правителството, които ту обявяваха решения, ту ги оттегляха. Затова в равносметката си за годината Саркози заложи на най-силното послание. "Проблемът на Франция е, че не работи достатъчно. Тя спа последните 25 години", каза той пред телевизионните камери.

Неговият проблем е точно обратен - хиперактивността му изненадва всеки ден с нещо ново и невинаги понася добре на французите. Саркози ту защитава европейското единство, ту иска да прави нов Средиземноморски съюз, обещава референдум за Лисабонския договор, но иска да го отмени със закон, планира бойкот на игрите в Китай, а праща емисари в Пекин. От Берлин дойдоха спорове с Германия, от Либия - договори за милиарди, от Ватикана - послание за нова роля на религията в живота на французите. Когато е в Париж, Саркози сякаш иска да реформира всичко наведнъж. Агенции в различни министерства се сливат, обществени служби - от полицията и данъчните до дипломатическите представителства, свиват щатовете си. Трудовата и социалната сфера ги чакат основни промени, а политическата система е на прага на промяна на конституцията, за да се засили ролята на парламента. Това е

Твърде много, твърде бързо

"Ние направихме грешка, като представихме всички реформи по едно и също време и накарахме хората да вярват, че всичко е възможно веднага", признава Франсоа Гулар от управляващия Съюз за народно движение. Дори симпатизиращия на десните в. "Монд" заподозря, че Саркози е загубил от поглед основната си мисия за цялостна реформа. В страна, която британският кореспондент на "Монд" Патрис де Беер определя като "толкова страхуваща се от реформи, че обикновено им се противи, докато промените станат неизбежни", тази политика на Саркози му донесе единственият възможен резултат - драстичен срив в одобрението. Той съвпадна с разпада на личния му живот. Последното се отрази тежко на Саркози, като най-близкият му съветник - Клод Геан, пращаше текстови съобщения на шефа си за това как медиите отразяват раздялата му със Сесилия, докато той присъстваше на срещите на върха на ЕС. Пакетът реформи, обещан по време на кампанията, изчезна от погледа на публиката, която бе принудена да следи личния живот на президента си по кориците на "Пари мач" и "Сън".

Франция на настоящето

В изследване на TNS-Sofres от април на най-активната група - хората между 30 и 40 години, едва 39% от тях смятат, че имат повече средства на разположение, отколкото навремето родителите им. Повечето (51%) се смятат за по-бедни. Цели 84% пък мислят, че шансът да си намерят работа сега е по-малък, отколкото е бил за техните родители навремето. Същевременно 40% от тези хора имат негативно отношение към капитализма, а 43% - към глобализацията. Имигрантите дори не са сред първите десет най-големи страхове на активните работещи. Първите пет от тези страхове обаче са свързани с икономиката. Внушителните 67% от 30-годишните смятат, че държавата не се намесва достатъчно в икономическия живот, като така мислят цели 54% от десните (избирателите на Саркози).

Този своеобразен отпуск, който Саркози си даде - от развода със Сесилия до брака с Карла Бруни, беше обстойно изследван от медиите, с които опитният политик толкова обича да флиртува. След оттеглянето на Тони Блеър и преди поредното идване на власт на Силвио Берлускони, на фона на скучния Гордън Браун, вече поотшумялата Ангела Меркел и балансирания Хосе Луис Родригес Сапатеро, френският президент неведнъж се доказа като най-интересния модерен европейски политик, винаги улавящ медийното внимание. Това му изигра лоша шега, тъй като във Франция е признак на лош вкус да обсъждаш публично личния си живот. Така ефектът "Карла" допринесе за спада на популярността му не защото Саркози се ожени за бивша манекенка, а защото го направи показно - със снимки от плажовете на Египет и пътувания със самолети на приятели милиардери. Поведението по време на годишния телевизионен "отчет" доказа, че той и обкръжението му са приели за важно да променят политическото му излъчване. Вместо на рок звезда, Саркози явно ще се опита да прилича повече на Де Гол. Това ще е трудно за човек, когото според "Интернешънъл херълд трибюн" френските консерватори приемат за вулгарен. Но ще е необходимо, тъй като

Саркози иска да продължи с реформите

Досега предприетите са добро начало, но далеч не са достатъчни. И без това слабият растеж на Франция се забавя още повече заради кризата. Economist intelligence unit пък изчисли, че сегашните съкращения в обществения сектор, колкото и болезнени да са, отговарят за минимален процент от публичните разходи. За да се балансира бюджетът до 2012 г., както планира Саркози, той и неговото правителство ще трябва да намерят откъде да отрежат още пет пъти по толкова. Предвид факта, че има голяма вероятност тази година дефицитът да надхвърли допустимите от Пакта за стабилност на ЕС 3% от БВП, Париж ще има трудни разговори с Европейската централна банка и останалите членки на еврозоната, особено Германия, с която вече на няколко пъти спори. Социалистите в лицето на Сеголен Роаял твърдят, че Саркози е лично отговорен за провала на първата си година, след убедителната победа на изборите. Основание за надежда обаче дава необичайно високият рейтинг на премиера Франсоа Фийон, който според анализатори показва, че курсът на реформи не е обречен. Или както самият Саркози каза: "Срещата ми с французите е след пет години."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    ФредАстор

    Саркози се е оженил не се е омъжил.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    hm-hm

    поне не е дементен.прави парици и договори за франция.добро внуче на добри търговци.хвала.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-P
    verijuana

    във всеки случай няма по-добре изглеждаща първа двойка в момента...както с Грейс Кели ;)

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    von dzerzhinsky

    франция грамотно използва технологичния си ноу хау в областта на ядрената енергетика и сключи добри договори с редица арабски държави, като в този смисъл дори успя да направи дипломатически пробив в Персийския залив - Оман, ОАЕ, С. Арабия. По този начин излезе с едни гърди пред САЩ. Ако вярно, че Франция е спала 25 години, очевидно Саркози се опитва да я събуди:) А за кого се жени едва ли е толкова важно.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    обикновен

    Вярвам, че този умен мъж ще позиционира отново Франция на световната сцена. Личният му живот си е негова работа. Важното е да не допусне Турция в ЕС. При нас нещата към по-зле.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    plis

    Искрено ме забавляват по-горните коментари, които или са написани от хора нямащи предства от френската политика, или са от фенове на Саркози. Този човек за една година бидейки такъв какъвто се представяще преди изборите, не направи нито една реформа. Сега Саркози се превъплъщава в мини-Ширак. Нали не си мислите, че точно такъв ще направи нещо повече? Франция няма да се върне на преден план в света докато не се реформира вътре, а Саркози НЯМА да я реформира- не и така че да напредне държавата. Прекалено много иска властта, за да си позволи да промени нещо в закостенелите нрави там.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    hm-hm

    всяка от страните на ес се нуждае от значими реформи в ред сектори от обществото или икономиката си.(напр.интегрирането на емигрантите и пришълците от бившите им колонии).но воля в тази посока не личи особено както от управляващите там, така и от обществата.но-какво да им гледаме в канчетата-да не би да сме цъфнали и вързали

    Нередност?
Нов коментар