🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съперникът на Саркози

Социалистът Франсоа Оланд ще се сблъска със сегашния френски президент на изборите догодина. И може да го победи

Франсоа Оланд отпразнува победата над Мартин Обри на вътрешните избори на социалистите
Франсоа Оланд отпразнува победата над Мартин Обри на вътрешните избори на социалистите
Франсоа Оланд отпразнува победата над Мартин Обри на вътрешните избори на социалистите    ©  Reuters
Франсоа Оланд отпразнува победата над Мартин Обри на вътрешните избори на социалистите    ©  Reuters

На Франсоа Оланд му провървя. Мъжът, който вероятно щеше да бъде кандидатът за държавен глава на френските социалисти – директорът на МВФ Доминик Строс-Кан, сам се дисквалифицира със сексуалната си авантюра в манхатънски хотел. А противникът му на вътрешните избори за президентската номинация бе Мартин Обри, която едва ли може да се нарече особено харизматична. Така коресподентът на британската ВВС Хю Скофийлд описва избора на Оланд за съперник на Никола Саркози на вота през 2012 г.

Оланд спечели 56% от гласовете на вътрешните избори на социалистическата партия в неделя и победи другия кандидат за президентската номинация – лидерът на социалистите Мартин Обри, която получи 44%.

Следващият президент?

В победната си реч Оланд заяви, че ще се яви на изборите догодина от името на онези, които "не могат повече да понасят" политиката на Саркози.

"Чух гнева и безпокойството на много хора заради безработицата, липсата на сигурност за работното място, високите наеми, здравеопазването, което става все по-недостъпно. Забелязах безпокойството за нашето бъдеще, провала на глобализацията, слабостите на Европа, околната среда", каза социалистът. Той подчерта, че иска да осигури на младите по-добър живот от този на техните родители и че ще се стреми да върне "магията във френската мечта".

Мартин Обри напълно го подкрепи, заявявайки, че ще вложи "цялата си сила и енергия, за да гарантира, че той ще бъде президент на Франция след седем месеца".

Умерен политик

Според социологическите проучвания Оланд има всички шансове да победи Саркози на предстоящия вот. Той беше лидер на социалистите в продължение на повече от десетилетие преди на поста да застане Обри. Има имидж на умерен и консенсусен политик, но критиците му посочват липсата на какъвто и да било опит в правителството. Поддръжниците му обаче припомнят, че Барак Обама е имал същия "недостатък".

Признанието за качествата на Оланд изненадващо дойде от противниковия лагер – бившият френски президент Жак Ширак го описа в мемоарите си като "опитен държавник", способен да пресича партийните граници.

Самият Оланд наскоро заяви: "Не искам да бъда от твърдите социалисти. Тъкмо излизаме от период на петгодишен брутален президентски мандат. Наистина ли ни трябва разединителна фигура? Не искам това. Трябва ни солидно ляво." затова преди повече от година Оланд започна да планира кандидат-президентската си кампания, обикаляйки страната и изграждайки мрежа от симпатизанти както сред крайнолевите крила, така и сред центристите.

Лагерът на Саркози побърза да го разкритикува, като категорично отхвърли виждането му, че растежът и разходите са отговорът на икономическата криза в страната. Предложението му за назначаването на 60 000 нови учители бе наречено от противниците му "лудост".

Прекалено обикновен

Стилът на Оланд рязко контрастира със хиперактивния и бляскав имидж на Саркози. Но според мнозина той е прекалено обикновен, което за някои избиратели може да е недостатък.

Все пак в биографията на социалистическия кандидат има едно тъмно петно – след близо 30 години съвместен живот той се разделя с партньорката си и майка на четирите му деца Сеголен Роаял заради журналистката Валери Триервейе, настояща негова приятелка. Роаял обаче, която също бе един от кандидатите за президентската номинация на социалистите, публично застана зад номинацията му.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 4
    • + 9

    "Доминик Строс-Кан, сам се дисквалифицира със сексуалната си авантюра в манхатънски хотел"

    чакай сега, не го ли оправдаха по всички обвинения и доказаха, че камериерката си е измислила всичко, за да го изнудва за пари?

    кой журналист не си е свършил работата?

    Нередност?
  • 2
    kyobul avatar :-|
    kyobul
    • + 8

    До коментар [#1] от "Longanlon":
    Оправдаха го на наказателния процес, ще има граждански иск. + това е замесен в още няколко други истории, по които го прослушват във Франция. ДСК е аут.

    Нередност?
  • 3
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 4
    • + 1

    така и не можах да я разбера врътката с тия граждански искове след процес.

    доказано ли е, че не е виновен? кво тогаз граждански ще искат...

    Нередност?
  • 4
    lorie9 avatar :-|
    lorie9
    • + 11

    До коментар [#1] от "Longanlon":

    Строс-Кан бе оправдан, защото прокуратурата реши, че има съмнения относно надеждността на свидетелката заради предишни нейни лъжи. Но Строс-Кан никога не е отричал, че е правил секс с нея (открита е негова семенна течност по килима). Само че той твърди, че актът е бил доброволен. Така че като политик и женен мъж, той определено се изложи и наистина сам се дисквалифицира. А и в статията е отбелязано "сексуална авантюра", а не "сексуално насилие".

    Нередност?
Нов коментар