Избери партньор

След президентските избори във Франция Меркози може да се превърне в Мерколанд въпреки нежеланието на всички страни в триъгълника Меркел-Саркози-Оланд

Начело с Меркози или Мерколанд еврото ще трябва да бъде спасявано
Начело с Меркози или Мерколанд еврото ще трябва да бъде спасявано
Начело с Меркози или Мерколанд еврото ще трябва да бъде спасявано    ©  reuters
Начело с Меркози или Мерколанд еврото ще трябва да бъде спасявано    ©  reuters

Меркози или Мерколанд? Този въпрос е излишен за германския канцлер Ангела Меркел. Тя вече направи своя избор и засвидетелства пълната си и безусловна подкрепа за френския президент Никола Саркози, който след по-малко от 100 дни ще се изправи в битка за втори мандат срещу социалиста Франсоа Оланд.

Дори още преди настоящият обитател на Елисейския дворец да обяви официално кандидатурата си, Меркел заяви, че ще поддържа "половинката си" от тандема Меркози "по всеки възможен начин … независимо какво прави той." Подобна категорична подкрепа е безпрецедентна в дългата история на френско-германската ос. И беше изтълкувано от агенция Reuters като сигнал, че "положението трябва да е станало наистина отчайващо, щом Меркел се намесва в опит да спаси Саркози от поражение."

Но предвид залога в играта - не само бъдещето, но и изобщо оцеляването на еврозоната - рискът от една такава германска намеса може и да си струва. Ако социологическите прогнози се сбъднат и Франсоа Оланд стане следващият президент, на Меркел ще й се наложи да работи с човек, когото вече откровено е пренебрегнала и е показала, че не харесва. И с когото може да има сериозни разминавания по големия въпрос - как да спасят еврото.

Брак по разум

Не е чудно, че перспективата за нов лидерски тандем Мерколанд не е по вкуса на германския канцлер. С изявленията си социалистът събуди страхове в Берлин, че бъдещата му политика ще влезе в неизбежен сблъсък с вижданията на Меркел. Антипазарната му риторика и заявените намерения за промени в наскоро приетия договор за по-стриктна бюджетна дисциплина се възприемат в Германия като тревожен сигнал. Вестник Sueddeutsche Zeitung вече обяви че, "най-голямата заплаха за фискалния пакт на Меркел се казва Франсоа Оланд." Същевременно въпреки различията в темперамента и възгледите си, Меркел и Саркози успяха да се сработят и надеждата е, че хармонията между тях ще им помогне да намерят решение на дълговата криза в еврозоната. Както отбелязва в. Guardian, този политически брак може и да не е скрепен с истинска любов, но е удобен и за двамата и след трудното начало сега те се разбират все по-добре.

"Подкрепата на Меркел е прагматична. Тя е наясно, че ЕС преминава през смутни времена и Саркози е направил значителни отстъпки, за да може френско-германският тандем да проработи", обяснява пред "Капитал" Надеж Рагарю, преподавател в Парижкия университет по политически науки (Sciences Po). Според нея личните взаимоотношения в първата двойка на Европа може и да не са перфектни, но се е стигнало до някаква форма на професионална връзка. И винаги е по-добре да работиш с познат, отколкото с непознат партньор.

По думите на Рагарю за хармонията допринася и идеологическата близост. "Меркел се чувства по-удобно с десен политик като Саркози, отколкото със социалдемократ като Оланд. През последните месеци левите крила в Франция се противопоставят на германската резервираност спрямо евентуални общи еврооблигации, както и на поставените от Берлин условия за втория спасителен пакет за Гърция. Ето защо бъдещата политика на Оланд е твърде трудна за прогнозиране. А в момент на несигурност, както е сега, предвидимостта е от ключово значение," смята преподавателят в Sciences Po.    

Но няма никакви гаранции, че французите ще гласуват отново за сегашния държавен глава, само защото той се радва на подкрепата на германския канцлер. Последните проучвания показват, че Оланд би спечелил на втория тур с близо 60%. Не е изключено интервенцията на Меркел да има и обратен ефект. "Тази стратегия е рискова, въпреки че Меркел е популярна във Франция, особено сред десния електорат, т. е. сред потенциалните избиратели на Саркози. Но на немалко французи, включително поддръжници на президента, тази намеса може да им се види прекалена," казва пред "Капитал" Томас Клау, анализатор от парижкия офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

"Много хора всъщност дори не знаят, че Меркел подкрепя Саркози. Това не е особено преимущество във вътрешнополитически план", смята Надеж Рагарю. Тя обяснява, че социалистите виждат в тази подкрепа потвърждение на тезата, че Саркози споделя визия за Европа, която е прекалено близка с тази на Меркел. И според тях е твърде фокусирана върху фискалната дисциплина за сметка на стимулирането на икономиката. Левите също така искат повече солидарност и са убедени, че задушаването на всеки източник на растеж в името на успокояването на финансовите пазари - какъвто е случаят с Гърция - е краткосрочна стратегия, която вероятно ще навреди на ЕС в дългосрочен план. Част от десния електорат пък се дразни от доминиращата позиция на Меркел в отношенията Париж-Берлин. А крайнодесните се противопоставят напълно на намесата на ЕС във вътрешните дела на страната.

Антигерманските нагласи обаче са само на левия фронт. "При десния електорат и бизнеса няма възмущение срещу немския модел. Има го признанието, че Германия е постигнала успехи, от които Франция може да вземе пример. Това се усеща дори в рекламите на коли, в които посланието е - това е немски продукт, значи е надежден и качествен," отбелязва Томас Клау.

Същевременно самоувереността на Саркози сякаш е сериозно разклатена. Наскоро във френските медии изтече част от конфиденциален разговор, в който той признава, че е възможно да загуби: "За първи път в живота си съм изправен пред края на кариерата си", цитира думите му в. Le Figaro. Сериозен удар по амбициите му за втори мандат нанесе и отнемането на първокласния ААА кредитен рейтинг на страната. Неспособността да се справи с рекордната безработица от 10% също намалява шансовете на Саркози за преизбиране.  

Все пак той обяви началото на кампанията си именно под мотото "Силна Франция" и определи Оланд като "мечтател", докато себе си описа като "твърд реалист". В телевизионно интервю президентът заяви, че решението му да се кандидатира отново е продиктувано от кризата в Европа и ако не поиска за втори път доверието на французите, би означавало, че ги изоставя: "Все едно капитан на кораб по време на буря да каже - уморен съм, отказвам се, дотук бях". Както отбелязва Томас Клау, Саркози остана верен на себе и възприе доста опасна предизборна стратегия като обяви в програмата си повишаване на данъците и трудни реформи. "Това е типично за него, той е хазартен играч и обича рисковете. Когато е притиснат в ъгъла, винаги е готов да вдигне залозите," казва анализаторът от ЕСВП.

Трите жени на Саркози

И все пак защо уравновесената Меркел реши да подкрепи импулсивния Саркози? Отчасти обяснение дава изказването на Ален Менк, близък съветник на френския президент, пред сп. Der Spiegel: "Мисля, че той се научи да харесва Меркел. В началото не можехте да си представите двама по-различни един от друг хора. Но той се учи да се контролира. Мисля, че и двамата извървяха дълъг път – от необходимост през сътрудничество до истинска привързаност." По думите на Менк в живота на президента има само три жени – Карла Бруни, дъщеря му и Ангела Меркел.  

Свързан от любов или от необходимост, тандемът Меркози изглежда решен с всички сили да се противопостави на заявената от Оланд "война срещу финансовия свят" и намерението му за по-високи данъци за богатите, с чиято помощ да се справи с бюджетния дефицит и да покрие бъдещите разходи на правителството. Социалистът освен това обяви, че ще настоява за промени във фискалния пакт, договорен миналия месец. В интервю за в. Le Monde той изрази притесненията си за липсата на достатъчно инициативи за икономически растеж и прекомерния акцент върху икономиите. Оланд разкритикува и неясната според него роля на Съда на ЕС в контрола върху държавните финанси. "В какъв контекст съдът ще се намесва, за да гарантира спазването на бюджетна дисциплина? Каква е същността на наказанията за страните, които не я спазват?", попита реторично кандидатът за президент. Той предложи и някои допълнения към фискалния пакт за засилване на икономическия растеж, като финансиране на големи индустриални проекти, увеличаване на капацитета за отпускане на заеми на Европейската инвестиционна банка и използване на помощите от ЕС за инвестиране в слаби държави.

Революция или не съвсем

Някои анализатори обаче посочват, че смелите изказвания на Оланд всъщност са опит да мобилизира левия електорат и нямат за цел да предизвикат социална революция. Нито пък да предизвикат челен сблъсък с Германия. И наистина социалистът подчертава, че стриктно ще следва политиката за намаляване на френския дефицит, въпреки че се противопоставя на инспирираното от Берлин "златно правило" за балансиран бюджет. И дори вече преупреди французите да очакват затягане на коланите през първите две години на евентуалното му управление преди каквото и да било "преразпределяне на благата". "Гръмките медийни заглавия, че Оланд иска да предоговори фискалния пакт, са леко пресилени. Както обясни самият той на специален брифинг с чуждестранни журналисти, просто иска да вкара в него нови елементи за повече икономически растеж, но не и да променя сегашните клаузи за бюджетна дисциплина," отбелязва Томас Клау.

Анализ на Reuters прогнозира, че левият претендент няма да прекъсне близките отношения с Берлин, но ще опита да балансира германската доминация в еврозоната като привлече и други държави в процеса на вземане на решения. Представител от екипа на Оланд, пожелал анонимност, заявява пред информационната агенция, че социалистът ще се стреми към по-силна роля на Европейската комисия, на националните парламенти и на всички лидери от ЕС. Това ще контрастира на сегашното статукво, при което дуетът Меркел-Саркози води при вземането на решенията, а останалите просто следват. Което може и да е по-ефективно в случай на извънредни ситуации, налагащи бързо взимане на решения, но не е особено справедливо.

Все пак ако помощната мисия на германския канцлер се провали и Саркози загуби изборите - което е много вероятно - ще се наложи Меркел и Оланд да работят заедно въпреки дълбоките си различия. Тогава желязната германска лейди ще трябва да потърси и положителните черти в новия си партньор. Може би ще ги открие в спокойния и предпазлив стил на Оланд, рязко контрастиращ на спонтанния и свръхактивен стил на Саркози. А и с нестихващата дългова криза, новата първа двойка на ЕС няма да има много време за семейни раздори. С Меркози или с Мерколанд начело, еврото ще трябва да бъде спасявано.

Възходът на "г-н Обикновен"

На Франсоа Оланд му провървя. Звездата му внезапно изгря, след като Доминик Строс-Кан, дълго считан за фаворит за кандидатът-президент на социалистите, сам се дисквалифицира заради секс-скандал.

Претендентът на левите е възприеман от мнозина като приветлив, но нехаризматичен политик, чийто умерен и дори скучен стил е контрапункт на медийния блясък на Никола Саркози. Завършва престижните Ecole Nationale d'Administration и Парижкия университет по политически науки (Sciences Po). Влиза в редиците на социалистите през 1979 г., а през 1997 г. става лидер на партията и се задържа на този пост в продължение на повече от десетилетие преди мястото да бъде заето от Мартин Обри.

Критиците му посочват липсата на какъвто и да било опит в правителството, тъй като не е бил дори министър. Но пък Оланд се радва на имиджа на консенсусен политик. Самият той заявява: "Не искам да бъда от твърдите социалисти. Тъкмо излизаме от период на петгодишен брутален президентски мандат. Наистина ли ни трябва разединителна фигура? Не искам това. Трябва ни солидно ляво."

Доскоро определяният като "г-н Обикновен" Оланд бе неизвестен извън пределите на Франция. Сега вече и навън слушат внимателно какво говори човекът, който има реален шанс да стане следващият обитател на Елисейския дворец. Той казва, че неговите основни мишени са  "несправедливостта" и "финансовите титани". "Моят истински противник няма име, лице или партия. Никога не е издигал своята кандидатура. Но въпреки това той управлява. Това е финансовият свят", заяви наскоро Оланд.

Освен по-високо облагане за онези, които печелят над 150 000 евро, той иска да премахне редица данъчни облекчения с цел да се спестят 29 млрд. евро. Обещава и че ще създаде 60 000 работни места в сферата на образованието. Поддръжниците на Саркози нарекоха плановете му "лудост" и предупредиха, че така Франция ще затъне още повече. И атакуваха виждането му, че растежът и разходите са отговорът на икономическата криза в страната.

Противниците на сегашния президент обаче виждат в лицето на Оланд човек, заслужаващ доверие. Макар да не е ярък като Саркози, той си извоюва имиджа на достатъчно сериозен политик, който може да привлече гласовете на опозицията.

Но и в скучно-сериозната фасада на Оланд има някои пукнатини. След близо 30 години съвместен живот с майката на четирите му деца Сеголен Роаял, той започва афера с журналистката Валери Триервейе. Разривът в двойката доведе и до делене на фракции сред социалистите. Но сега Роаял, която бе победена от Саркози преди пет години и този път отново бе сред кандидатите за президентска номинация, публично застана зад кандидатурата на Оланд.

Сблъсък на хоризонта

Какво може да предизвика противоречия в евентуалния тандем "Мерколанд":

Балансът между икономически растеж и бюджетна дисциплина. Оланд подкрепя редуцирането на дълга, но настоява за премахване на фискалните "ниши" за богатите, вместо да попълва бюджета чрез увеличение на данъците за всички, включително и за бедните.

Кой взема решенията в Брюксел. Оланд иска по-голямо участие на останалите страни държави от ЕС и Европейската комисия.

Регулацията на финансовите пазари. Оланд поддържа идеята за по-голяма намеса във финансовия сектор и повече икономическа координация в ЕС.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    raimond avatar :-P
    Meister Eckhart
    • - 1
    • + 1


    гу гу гу :) :) :)

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 2

    Загубата на Париж, колапса на Атина и предстоящите НОВИ загуби в провинциалните избори тази година ще костват канцлерството на г-жа Меркел :-)

    Нередност?
  • 3
    ricardo avatar :-|
    ricardo
    • - 1

    замирисва на буря

    Нередност?
  • 4
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 3

    о, патенце.........милото ми патенце...как ще я карам без тебе????????? я да взема и аз да си ходя.....и без това съм бабка с полуидиотски страхове и откровено идиотски постъпки относно събдата на периферията в ЕС.

    Нередност?
Нов коментар