🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Много шум за избори

Предсрочният вот едва ли ще промени статуквото в Македония

Изборите не са универсален лек за решаване на политически кризи на Балканите - това най-вероятно ще докаже в неделя и Македония. Въпреки че премиерът Никола Груевски се надяваше с предсрочния вот да получи абсолютно мнозинство в парламента, допитванията показват, че по-скоро ще му се наложи да се изправи отново пред старите проблеми.

Преди месец и половина Груевски потърси подкрепата на избирателите, след като воденото от него правителство се оказа пред разпадане, а страната преживя фиаско на срещата на НАТО в Букурещ, където не получи така очакваната покана за членство в алианса. След изборите на 1 юни обаче едва ли ще му бъде много по-лесно да сформира кабинет и да управлява с по-голям размах, отколкото това беше възможно през последните две години. В шумната и скандална предизборна кампания въпреки хвърлените усилия младият македонски премиер не успя да спечели категорично сърцата на избирателите. Това поне смятат повечето анализатори. На другия полюс обаче са проучванията на общественото мнение, публикувани в македонските вестници, чиято безпристрастност е доста спорна.

За математиката и хората

"В момента, като се има предвид, че анкетите са манипулирани, трудно може да се прогнозира нещо повече от това, че Груевски няма да успее да реализира своя план да спечели 61 места в парламента (абсолютно мнозинство)", коментира за "Капитал" анализаторът от македонския институт "Отворено общество" Владимир Милчин. Според него това веднага ще повдигне въпроса изобщо за смисъла от предсрочните избори, които мнозина определяха като напълно ненужни още преди да бъдат свикани официално.

Когато оповести намеренията си в началото на април, Груевски използва аргумента, че ако има по-голямо мнозинство в парламента, ще може да води много по-ефективна политика. Включително и по отношение на Гърция, която блокира македонската покана за НАТО заради продължаващия от години спор за името между двете държави. "Тезата на Груевски, че по този начин ще разреши проблема с "неефективността на парламента" не звучи достоверно", твърди Милчин. Той е склонен да обяснява трудностите пред Груевски по-скоро с липсата на управленски качества, отколкото с поведението на албанските малцинствени партии. "Броят на македонските албанци в Народното събрание няма да намалее. Следователно, ако Груевски спечели, проблемите ще останат същите", смята Милчин. Той очаква нова политическа криза, ако Груевски се опита както преди две години да се коалира с албанската партия ДПА, която вероятно ще има по-малко места в парламента от другата малцинствена партия ДСИ. Вариант да се управлява без участието на албанците просто няма, защото Охридското споразумение задължава партията, спечелила изборите, да се коалира с представители на малцинството. "Груевски повече гравитира към ДПА. С тях вече е постигнал поделяне на сферите на влияние в Македония. С ДСИ ще трябва да се пазари отначало", коментира Милчин. Лидерът на ДСИ Али Ахмети обаче се закани, че няма да приеме волята на мнозинството от албанците, гласували за неговата партия, да бъде пренебрегната отново, както при сглобяването на кабинета преди две години. Евентуални действия на ДСИ пък може да се окажат предпоставка за сериозни проблеми.

Според друг македонски анализатор, Жидас Даскаловски, от Центъра за изследване на политиките от ДСИ може да се очакват радикални мерки, ако отново спечелят повече гласове, но бъдат оставени извън властта. "Около 30 места в парламента ще бъдат разпределени между двете основни албански партии, като най-вероятно ДСИ ще спечели по-голям брой, около 17", каза Даскаловски пред "Капитал". Това пък ще постави и Груевски, и цяла Македония в доста трудна ситуация. Индикации за такъв сценарий не липсваха и по време на предизборната кампания, която беше, меко казано, колоритна.

Този шарен, шарен свят

За всички, които не са запознати отблизо с воденето на предизборни кампании в Македония и с македонския темперамент, събитията от последните няколко седмици изглеждат доста стряскащо. Кампанията започна със стрелба по лидера на ДСИ Али Ахмети. По-късно той публично обвини своя съперник от ДПА Мендух Тачи, че се опитал да организира атентат срещу него. Страстите бяха доста разгорещени не само сред албанските партии, но и между двете основни политически сили - партията на Груевски ВМРО - ДПМНЕ и опозиционната СДСМ. Тази за щастие само словесната престрелка особено активно подгряваха два от тиражните македонски ежедневници - "Вечер" (в полза на ВМРО - ДПМНЕ ) и "Утрински весник" (в полза на СДСМ). Две седмици преди вота "Вечер" си позволи материали и коментари на първа страница, в които нарече политиците от СДСМ идиоти, а лидера на партията Радмила Шекеринска - кокошка. Доста статии бяха посветени на неприлично скъпите тоалети на Шекеринска, вместо да бъде критикувана програмата на нейната партия. Шекеринска не остана длъжна и заяви, че във ВМРО - ДПМНЕ "не са останали мъже". Поводът беше отказът на Груевски да участва в телевизионен дуел с нея преди изборите.

Температурата съвсем се повиши, след като по македонските телевизии беше показан рекламен клип на СДСМ с посланието "След 1 юни не трябва да има съжаления". В клипа млада дама силно се разкайва, след като е спала с младеж с оранжева фланелка (цветовете на ВМРО - ДПМНЕ). Клипът остана недооценен и беше заклеймен като най-долно поругаване на цялата македонска нация, която според "Вечер" била оприличена на курва.

Тези и други подобни шокиращи случки засенчиха основните теми, които вероятно вълнуват много повече македонските избиратели. Малко се говори за това как ще бъде решен спорът с Гърция и продължена интеграцията на страната в НАТО и ЕС. Доста повърхностно бяха представени и икономическите програми на партиите. Това накара почти 40 процента от хората да кажат, че няма да гласуват или че дни преди изборите все още не са наясно за кого ще дадат своя вот в неделя.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    BB

    Тея македонци са такива прости селяндури. Какво ни знамимавате с тях?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    hm-hm

    при този албански електорат-пак ще влязат в коалиция, колкото и да са участниците в изборите.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    до ВВ

    Напротив трябва ни много повече информация за това какво се случва тази измъчена българска земя.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    до: до ВВ

    Измъчена българска земя??? Защо не наречем и Истанбул български? И без това той толкова се е разраснал, че сигурно в него вече попадат земите, до които е стигнал Хан Крум през 811 година.

    Нередност?
Нов коментар