🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Недемократичните избори вредят на Македония

Как се стигна до сериозните инциденти в деня на изборите?

По време на предизборната кампания имаше сблъсъци между албанските партии, атентати, палене на щабове и пр. Още тогава държавата трябваше да арестува виновните. Това не беше направено и се стигна до инциденти по време на самите избори. Има и една жертва. Това като цяло рисува много лоша картина за Македония. Независимо къде се случват инцидентите - дали в македонската или в албанската общност, това са едни лоши избори за Македония, които е много вероятно да станат пречка за интеграцията на страната в НАТО и ЕС.

Защо са така изострени отношенията между албанските партии?

Недоволството на албанците е още от предишните избори през 2006 г., тогава ДСИ спечели най-много гласове, но не беше поканена да участва във властта. Така албанците бяха обезкуражени да участват в изборите, защото, както и да гласуват, накрая централните партии определят кой да ги представлява във властта, без да зачитат волята им.

Ще се гласува ли повторно в албанските секции?

Въпреки че в македонската част изборите бяха безукорни, а инцидентите се случиха в албанската, общото впечатление е, че вотът не е бил честен. Това казаха и представителите на различните международни организации. Тези дни бяха арестувани активисти на ДПА и на ДСИ, но тези мерки са доста закъснели. Сега много зависи от това какво ще предприемат държавната изборна комисия и властите. Силни са изказванията на международните представители, които твърдят, че пред техните очи са крадени гласове. Те препоръчаха и на официалните македонски власти изборите в някои секции да се повторят. Най-вероятно това ще стане в Арачиново, където стана убийството и където гласуването беше прекъснато.

А какво ще се случи, ако избирателната комисия реши гласуването да не бъде повторено?

Ако комисията не обяви повторно гласуване, това ще бъде много лошо. Ако властта си затвори очите за тези инциденти това ще означава, че премиерът Никола Груевски изобщо не се интересува, какво точно се случва сред албанската общност.

Какво е в момента съотношението на силите в албанския лагер?

Има шанс лошата картина за Македония да се поправи. Според мен обаче това е малко вероятно, тъй като виждаме, че Груевски иска да се коалира с ДПА, а не с ДСИ, която има по-широка подкрепа сред албанското малцинство. За момента ДСИ и ДПА са почти изравнени. Ако бъде повторено гласуването в някои от секциите, както е редно да се случи, ще се получи голяма разлика най-вероятно в полза на ДСИ, около седем или осем депутатски места в повече. Ако не бъде повторено, разликата ще е най-много един или двама депутати. Но ако Груевски се коалира с ДПА, може да се стигне до нови инциденти.

Как се получи така, че албанците, които силно подкрепяха европейската и атлантическата интеграция на страната, с действията си по изборите на практика вредят на тези процеси?