🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След войната - криза

Пазарите наказват Русия за конфликта с Грузия и арогантното отношение към инвеститорите

Основният риск за руската икономика и за инвеститорите продължава да се казва<br />
Владимир Путин
Основният риск за руската икономика и за инвеститорите продължава да се казва<br />
Владимир Путин
Основният риск за руската икономика и за инвеститорите продължава да се казва<br /> Владимир Путин    ©  Reuters
Основният риск за руската икономика и за инвеститорите продължава да се казва<br /> Владимир Путин    ©  Reuters

Докато САЩ и ЕС се питат дали и как трябва да накажат Русия за конфликта с Грузия, невидимата ръка на пазарите вече го направи.

Руските борсови индекси са в състояние на свободно падане и бележат най-големите си сривове от кризата през 1998 г. насам, за броени седмици над 600 млрд. долара пазарна капитализация бяха изтрити, централната банка бе принудена да се намеси, за да спре обезценяването на рублата и да смекчи станалия хроничен недостиг на кредити, а чуждестранните капитали напускат страната със скорост от милиони долари в час. Така дори още преди фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers на 14 септември и последвалия глобален финансов шок Русия бе развила своя собствена ликвидна криза. А след краха на световните пазари през изминалата седмица страната се оказа сред най-тежко поразените от глобалната икономическа зараза.

Как Русия затъна

Проблемите започнаха още през юли с ескалацията на напрежението между руските и британските партньори в смесеното петролно дружество TNK-BP. След като базирани в Русия британски служители на компанията бяха обвинени в индустриален шпионаж и им бяха отказани визи, в края на юли главният изпълнителен директор Робърт Дъдли бе принуден да напусне страната, мотивирайки се със системен тормоз от руските власти. Малко по-късно споровете между British Petroleum и руските й партньори бяха разрешени с цената на отстъпки от британска страна и компанията успя да запази дела си от 50% в смесеното дружество, но случката напомни на чуждестранните инвеститори, че правилата за правене на бизнес в Русия са доста условни и Кремъл винаги има последната дума.

В деня, в който Дъдли напусна Русия, премиерът Владимир Путин допълнително смрази пазарите с атака срещу руския стоманен и въгледобивен гигант "Мечел". Путин обвини компанията, че надува цените на вътрешния пазар, и заплаши, че ще прати лекари да излекуват собственика й Игор Зюзин, който не се яви на среща на стоманопроизводителите в страната поради заболяване. Ефектът от репликите на Путин бе унищожителен - книжата на листваната на Нюйоркската фондова борса компания се сринаха панически с близо 50%, за няколко дни руските пазари "олекнаха" с 60 млрд. долара, а инвеститорите изтръпнаха, че "Мечел" ще стане следващият ЮКОС.

Няколко дни по-късно, с настъплението на руските танкове към Грузия, отстъплението на акциите на московската борса продължи с бързи темпове. Конфликтът в Кавказ бе последната капка, която преля чашата и подплаши и най-големите оптимисти по отношение на Русия. На езика на числата резултатът е следният: спад на руските борсови индекси с близо 50% в сравнение с пиковите нива от май тази година и отлив на 21 млрд. долара чуждестранни капитали от страната само за първите седмици след конфликта. Пред тези факти дори президентът Дмитрий Медведев беше принуден да влезе в задочно противоречие със своя ментор Путин и да признае, че конфликтът с Грузия е допринесъл за кризата.

А след глобалния финансов апокалипсис, отприщен от фалита на Lehman Brothers, се стигна до спиране на търговията на руските борси, след като двата основни индекса - RTS и деноминираният в рубли Micex, паднаха рязко съответно с 11.47% и 16.6% във вторник. "Руският пазар на ценни книжа преживява тежък период", каза за "Капитал" Владимир Савов, експерт по Русия в Credit Suisse. Според него това се дължи на фактори както от вътрешен характер като конфликта в Южна Осетия, така от международен като падащите цени на петрола и кризисната ситуация с американските ипотечни агенции и инвестиционни банки. "Сривът на пазара, породен от тези фактори, от своя страна доведе до нова вълна от продажби и в резултат - до влошена ликвидност и нарушено доверие сред участниците на междубанковия пазар", казва Савов.

Андерс Аслунд, експерт по Русия в базирания във Вашингтон Peterson Institute for International Economics, коментира пред "Капитал", че войната в Грузия има директни негативни последствия и те ще бъдат дълготрайни. Според Аслунд финансовият пазар е с близо 20% под нивото, на което щеше да бъде без нея, което означава близо 300 млрд. долара по-малка пазарна капитализация. Същевременно достъпът на руски компании до международно кредитиране е станал по-труден и по-скъп, което ще спъва икономическия растеж. А отказът на Москва от членство в Световната търговска организация и нарастването на политическия риск може да доведат до намаляване на икономическия растеж с 1-2% през следващите пет години, прогнозира Аслунд.

Има ли изход от финансовото блато

Според Савов от фундаментална гледна точка руският пазар и акциите на много руски компании продължават да представляват интерес за дългосрочни инвеститори. Действително основните показатели на икономиката продължават да изглеждат стабилни - с ръст за второто тримесечие от 7.5%, завиден бюджетен и търговски излишък и с третите по големина валутни резерви в света Русия изглежда в състояние да преживее настоящата буря. Основният риск обаче е политически. Вече има сигнали, че кризата в Грузия е засилила позициите на едно от крилата в Кремъл, което е твърдо за силна държава на всички нива, включително в икономиката. А това означава, че надеждите за либерализиране и намаляване на зависимостта на Русия от петрола изглеждат все по-далечни. "За момента всякакви икономически реформи са отписани от дневния ред", категоричен е Аслунд.

233 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    сашо

    да бе затънала е русия - глупости на търкалета. как ще затъне най-богатата държава в света на природни богатства - абе дрънкате глупости.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Бъдещето на Русия и света

    Православные пророчества
    "В России будет восстановлена монархия, самодержавная власть. Господь предызбрал будущего царя. Это будет человек пламенной веры, гениального ума и железной воли. Он прежде всего наведет порядок в Церкви Православной, удалив всех неистинных, еретичествующих и теплохладных архиереев. И многие, очень многие, за малыми исключениями, почти все будут устранены, а новые, истинные, непоколебимые архиереи станут на их место...
    Произойдет то, чего никто не ожидает. Россия воскреснет из мертвых, и весь мир удивится. Православие в ней возродится и восторжествует. Но того Православия, что прежде было, уже не будет. Самим Богом будет поставлен сильный царь на престоле".
    Святитель Феофан Полтавский, 1930 г.
    http://monar.ru/index.php?map/proroch

    Мы русские
    http://www.youtube.com/watch?v=pa0-soIdMUg

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Попов

    Статия пълна с глупости и внушения от американското посолство в София.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Николай

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    а бе затънала е русия - глупости на търкалета. как ще затъне най-богатата държава в света на природни богатства - абе дрънкате глупости.
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Ами "най-богатата държава в света на природни богатства - ........" беше и СССР през 1991г. , но това бе попречи , да бъде запратен на бунището на Историята.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Николай

    Попов:
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Статия пълна с глупости и внушения от американското посолство в София
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Товарищ Попов , това за "внушенията" , от честите контакти с руското посолство ли ви дойде наум?
    Интересно е ,на какъв тип "внушения" ви обучават , вас пък , в руското посолство?
    Товрищ Попов , ще ми позволиш ли да се обръщам към тебе с "другарю Щирлиц"?
    Той е бил голям съветски разузнавач , за разлика от американските шпиони!!!!!!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-P
    haha

    Меко казано е затънала....
    Има една поговорка "Дай ми акъл а не богатство" или "Вода гази жаден ходи". Та така и Русия богата на природни богатства, а бедна на акъл.
    То не е само да ги имаш, а и да ги използваш рационално и разумно. Япония, например няма природни ресурси, но ... явно има акъл.
    Изобщо Русия е в желязно-бронзовата епоха по отношение на останалия свят и не мога да разбера защо има тук разни "другари", които искат и БГ да е там.
    Явно са се продали на Русия и тя е тяхната "родина майка", която те защитават.
    Ех, аман от продажници!

    Нередност?
  • 7
    antonk avatar :-|
    Anton K

    КАПИТАЛ, поздравления за снимката. За пореден път, невероятна снимка на г-н Путин. Все едно са снимали душата му.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    До Антон К

    Ей какви добри фотографи, каквото им кажеш това показват. Справка Буш...

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    Не ни расмивайте, от борсовите каламбури страдат само тези от малкото богати хора в Русия, САЩ, останалия свят, които "спекулират" на борсата, повечето от тях в момента губят яко, някои вероятно и ще спечелят!
    Но какво и дреме на търговията, производството на горива и машини, ежедневното портребление на тези от нас които правим фактически богатството на нациите! Да не би като е паднал боросовият индекс в Русия хората да спрат да си купуват ракия, да пътуват да се борят за щастието си?
    Колко от вас във форума имате акции за 100 млн.ЕВРО на която и да е борса в света от тази в Ню Йорк до тази в София, та сте закъхарили!
    На Николай Банов, на Божков им дреме вие се тревожите за борсата и то не в София, а в Русия?!?!? Или просто злобеете??

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Ломбо

    На някой хора в този форум, май още залпът на Аврора им звъни блаженно в главите?

    Нередност?
Нов коментар