🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Няма място за студени войни

Кризата между Русия и Грузия дава възможност на ЕС да докаже, че е външнополитически фактор. Или да потвърди, че не е.

Канцлерът на умерената Германия Ангела Меркел и президентът на радикално настроената Естония Тумас Илвес: двата лагера в ЕС все още не са достатъчно сближени по обща позиция за Русия.
Канцлерът на умерената Германия Ангела Меркел и президентът на радикално настроената Естония Тумас Илвес: двата лагера в ЕС все още не са достатъчно сближени по обща позиция за Русия.
Канцлерът на умерената Германия Ангела Меркел и президентът на радикално настроената Естония Тумас Илвес: двата лагера в ЕС все още не са достатъчно сближени по обща позиция за Русия.    ©  Reuters
Канцлерът на умерената Германия Ангела Меркел и президентът на радикално настроената Естония Тумас Илвес: двата лагера в ЕС все още не са достатъчно сближени по обща позиция за Русия.    ©  Reuters

В понеделник Европейският съюз (ЕС) ще посрещне най-голямото си външнополитическо предизвикателство след войната в Ирак. На извънредна среща, свикана от френското председателство, лидерите на страните членки ще трябва да дадат отговора си на конфликта между Русия и Грузия. Лидерите ще обсъдят хуманитарната помощ за Грузия, изпълнението на мирния план, изпращането на европейска мисия в региона и, разбира се, как да преначертаят отношенията си с Русия занапред предвид поведението й в Грузия и признаването и на Южна Осетия и Абхазия за независими страни.

Три седмици след началото на първата за века война в Европа ЕС все още няма обща позиция. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу не прекрати отпуската си през август, а френският президент Никола Саркози не сметна за нужно да включи върховния представител на ЕС за външната политика Хавиер Солана в преговорите с Москва и Тбилиси.

Страните членки традиционно са разединени в позициите си - Франция, Германия и Италия искат нормализиране на политическите и икономическите отношения с Москва, а скандинавските и балтийските лидери, както и Великобритания нееднократно показаха, че не са съгласни Грузия да бъде пожертвана в името на добрия тон с Русия. Но сближаване на позициите има. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че поведението на Русия има непредвидими последици за сигурността на цяла Европа, а френският му колега Бернар Кушнер нарече ситуацията много опасна. Британският външен министър Дейвид Милибанд каза, че кризата е "грубо събуждане" за Европа по отношение на Русия, и настоя, че ЕС трябва да преосмисли отношенията си с Москва. Полски дипломат в Брюксел пък обясни, че страната му се бори за политически и икономически санкции, премахване на визовите облекчения за руски граждани и декларация, с която ЕС да обяви, че не се страхува от евентуален икономически сблъсък с Русия.

Според анализатори в понеделник ЕС ще избира между няколко възможности - всичките спорни и с непредсказуеми последици. Дипломати, подготвящи срещата, отхвърлиха вероятността ЕС да лобира за изключване на Русия от Г-8 или да блокира присъединяването на Москва към Световната търговска организация. Ако изобщо се стигне до конкретна санкция, тя ще е временно спиране на преговорите в някои области от Договора за партньорство и сътрудничество, който трябва да регламентира икономическите и политически отношения между ЕС и Русия. За тази мярка настоява Европейската комисия, но до края на седмицата позицията и беше подкрепена само от три страни членки - Великобритания, Швеция и Литва.

Според Фрейзър Камерън, директор на мозъчния тръст ЕС - Русия, повечето евентуални санкции спрямо Русия биха се отразили отрицателно и на ЕС. За това предупреди и руският посланик в ЕС Владимир Чижов. "Санкция към моята страна би навредила повече на Европа, отколкото на Русия", каза той в четвъртък и добави, че очаква преговорите да продължат. Намеквайки, че санкциите няма да останат без последици за ЕС, руският дипломат предупреди страните членки да не се "връщат в модела на политическа и икономическа конфронтация между противнически блокове". Малко страни членки възприемат спокойно подобни предупреждения; страховете, че Русия може да реагира на евентуални санкции с прекъсване на енергийните доставки за Европа, са засега достатъчна причина за избягване на твърде строги санкции. Според дипломатически представител на френското председателство в Брюксел заради подобни страхове Париж е предложил на останалите членки "да заклеймят остро" поведението на Русия в Грузия, но да продължат отношенията си с Москва без съществени последици от конфликта. "Трябва да се изпрати към Русия сигнал за неодобрение, но не можем с лека ръка да налагаме санкции", каза дипломатът, според когото "трябва да сме прагматични - днес няма място за идеолози от студената война", каза той. По всичко личи, че в понеделник лидерите могат просто да обсъдят ситуацията и да си тръгнат без конкретни решения. "Първото решение, което ще се вземе на срещата, ще бъде дали да има решения от срещата", каза експерт в Европейския съвет.

Очевидно ЕС няма идеален ход спрямо Русия, но най-сериозната му грешка би била бездействието. "Неспособност да се стигне до решение в понеделник ще се приеме от руските лидери като окуражителен сигнал, че тактиката им в Грузия може да се приложи и другаде - в Украйна и Молдова", каза Майкъл Емерсън, анализатор в Центъра за изследване на европейските политики и бивш посланик на ЕС в Москва. Ако Европа не отговори на хвърлената в лицето и ръкавица, то Москва ще е постигнала целите си: "Не само Грузия, но и другите и съседи ще получат добър урок за това какво се случва, ако залитнат прекалено много към Запада", обясни Емерсън. Според него липсата на пропорционална европейска реакция би повишила руското самочувствие като политическа и икономическа сила. "В дългосрочен план е ясно, че Русия се нуждае от ЕС. В краткосрочен план обаче ЕС не може да направи много, за да й повлияе", смята и Фрейзър Камерън. Това не значи, че ЕС не трябва да опита, освен ако не иска Грузия да се превърне в следващия му голям външнополитически провал.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Соркин

    Европа трябва и може да даде много силен тласък на създаването на вятърни електроцентрали, слънчеви електроцентрали и електрически автомобили.

    Сега е момента. Ако на първи кажат даваме 20 милиарда евро за субсидии и данъчни преференции на фирми които разработват вятърни електроцентрали, слънчеви електроцентрали и електрически автомобили никой няма да им каже копче.

    Една интересна история за електрическите автомобили:
    http://www.wired.com/cars/futuretransport/magazine/16-09/ff_agassi

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    рече и отсече Майкъл Емерсън
    "Не само Грузия, но и другите и съседи ще получат добър урок за това какво се случва, ако залитнат прекалено много към Запада", !?!?!
    Абе готин що да чакаме до понедленик, друзя господа бивши и настоящи, те вече го получиха урока и то обърнете внимание само с усилията на 58 армия (добре е да знаете руската практика в последните 250 години преди да пишете, но това е пожелание, ако искате акълае нали знаете не е ...)
    ------------------------------------------------------------------------
    Жалко за Украйна то не бяха Мазепи, Скоропадски, бендеровци, правобережная, левобережная и всичко напразно! Жалко наистина! :-)) Но нищо "Все что не делается, все к лучшему"

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    Кво ви казах онзи ден, получиха си урока! Сега остава да видим как са го усвоили, особено Украйна и нейният президент!
    НАТО и ЕС стигнаха фаза на "максимално разширение" където вече не могат да управляват качествено (България, Румъния в ЕС и Украйна Грузия в НАТО)
    Ще трябва да се поспрат малко, оти 58 армия много нервно го раздава!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Ганева

    Саакашвили добре подработи 1 млрдл750 мил за 3 дена война, можеш нищо да не правиш само където трябва да плюеш. Тез пари за атернативни източници на енергия да бях дали.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    Ганева, не се кахъри, следващият Наакашвили ще знае и ще дава парите където трябва!
    Тя и затова е цялата патаклама, разни любители диктатори да не се увличат много и да се пробват да "изнасят" демокрация на съседите!

    Нередност?
Нов коментар