🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дмитрий Рогозин: Дойде времето Русия да се смее

Историческата правда е на страната на Русия, убеден е Рогозин<br />
Историческата правда е на страната на Русия, убеден е Рогозин<br />
Историческата правда е на страната на Русия, убеден е Рогозин<br />    ©  Мисия на Русия към НАТО
Историческата правда е на страната на Русия, убеден е Рогозин<br />    ©  Мисия на Русия към НАТО

Независимо от позицията на Запада Москва възприема сблъсъка с Грузия като безусловна победа. Каква е следващата ви крачка?

Имате предвид кой е следващият? Моят колега, американският посланик в НАТО Кърт Волкър, каза, че Латвия, Литва и Естония са застрашени от руска атака. Бих искал да добавя към този списък още две категории - марсианците и пингвините. Все повече се дразним от тези всяващи паника изказвания на американците. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предложи независимо разследване на събитията в Грузия. Ние сме съгласни, но грузинците не са. В случая грузинският президент Михаил Саакашвили е агресорът, престъпникът - и какво следва от това? НАТО ще прекрати ли комуникацията си с него? Ако изнесем фактите пред Си Ен Ен, те ще се извинят ли за дезинформацията, която разпространяваха по време на кризата? И каква ще е физиономията на Дик Чейни или Джордж Буш, които финансираха режима на Саакашвили?

Признаването на Южна Осетия и Абхазия не беше лесно решение за нас, но беше единственият начин за спиране на насилието. В най-близко бъдеще те ще бъдат признати от още 10-15 държави. Но ако една страна не е формално призната, това не означава, че тя не съществува. САЩ признаха СССР едва през 1933 г., а ние съществувахме и преди това и се развивахме.

Въпреки цивилните и военните жертви можем да говорим за един позитивен резултат от тази война - тя беше тест за морал, отговорност и кой колко струва в международната политика. Тези неща си личат, тук не можеш да не вземеш страна. Това, което ние искаме, е агресорът да бъде наказан и заклеймен - ако не реално, то поне морално, от международната общност. Второ, искаме мир и стабилност в Кавказ за всички. Трето, ясно е, че нашият свят е крехък и може лесно да бъде разрушен с една грешна стъпка от един наркоман. Затова трябва да се пазим от разделяне на блокове и да търсим стабилност за всички ни.

Сравнявате 8 август 2008 г. с 11 септември 2001 г. Какви са дългосрочните последици от 8 август (когато започна руско-грузинската криза - бел. ред.) според вас?

Едно е сигурно, няма да действаме като американците след 11 септември. След като бяха нападнати, вместо да се погрижат за националната си сигурност, те атакуваха Ирак и Афганистан, и то под смехотворен претекст. Русия ще се концентрира върху националната си сигурност и ще се придържа към своята част от географската карта. Но нашата цел е да създадем широка коалиция за мир и стабилност в Европа, да променим договорите, и да направим сигурността на всички ни неделима. Това, разбира се, означава, че трябва да инвестираме повече в сигурността. Може да ми се смеете, но аз поддържам модела за задължително военно образование за всеки в Русия.

Къде другаде има руски малцинства, които Русия възнамерява да защитава, както в Южна Осетия и Абхазия?

Малцинствата не са само руски проблем - има унгарци в Румъния, турци в България... Важно е да не се впускаме във взаимни провокации, а да осигурим спокойствие на сънародниците ни. Защо например на руснаците в балтийските страни им се отказват граждански права? Те са втората най-голяма етническа общност в тези страни. Това пречи на приятелските отношения на Русия с Естония и Латвия. Но искам да изясня нещо - в Южна Осетия се намесихме не само защото там живеят руснаци; бихме защитили по същия начин всяка малка нация в района ни, която е застрашена от изтребване - евреи, българи, всички. Как можем да стоим безразлични, ако срещу цивилно население се стреля с ракети?

След всички тежки думи, изречени в последните седмици, има ли място за конструктивен разговор между Русия и НАТО?

Като фаворит на Вашингтон Саакашвили внася нестабилност в Кавказ от години. От началото на август аз бях в постоянна комуникация с НАТО, искахме да използваме механизмите за сътрудничество, с които разполагаме, и да спрем агресията с общи усилия. Поради някакви причини Америка блокира този процес. Затова смятаме, че посещението на генералния секретар на НАТО в Тбилиси на 15 и 16 септември, въпреки че е планирано отдавна, е неморално и не на място. Надявахме се, че колегите ни в НАТО ще разберат, че тази визита ще бъде изтълкувана като морална подкрепа за Саакашвили, което е напълно нередно.

Поведението на американците беше скандално - за мнозина САЩ също бяха участник в този конфликт, тъй като те въоръжаваха грузинската армия. Що се отнася до европейците, от тях очаквахме не просто пропаганда, а обективна оценка кой каква роля изигра в тази война, и защо. Разчитахме, че ще подходят балансирано. Ние имаме икономически и приятелски отношения с Европа; заедно изграждахме общ европейски дом, който сега е бомбардиран отвътре от разни реваншисти с мислене от Студената война. Не очаквахме такова лицемерие.

Приключи ли разширяването на НАТО на изток според вас?

Ние смятаме по-нататъшното разширяване на НАТО за контрапродуктивно и много, много опасно. Ако НАТО не беше обещало членство на Грузия, нямаше да се стигне до агресия. Саакашвили възприе това обещание като индулгенция. Доскоро се отнасяхме към неговото поведение, както слон реагира на лая на кученце. Но когато започна да издевателства над малка нация като Южна Осетия, която само преди четири години преживя трагедията Беслан, не можехме повече да се преструваме, че нищо не се случва.

Ако НАТО се преструва, че няма значение с кого си стиска ръцете, и отказва да види кръвта по тези ръце - тогава тази организация не може повече да бъде наш партньор. Ако НАТО предложи на Грузия план за действие към членство, ще прекъснем цялото си сътрудничество с тази организация.

Ако Киев реши да продължи пътя си към НАТО, какво ще се случи с Източна Украйна?

Украйна е друга версия на кавказката драма. Там управляващата коалиция се пропука заради въпроса с членството в НАТО, премиерът и президентът не си говорят заради Грузия. Това показва отново колко е рисковано НАТО да стъпва в региона. Мнозина в Украйна сега са притеснени и има защо - президентът Виктор Юшченко продаваше оръжия на Саакашвили, а и имаме информация, че украински въздушни сили може да са замесени в стрелбата по руски самолети над Грузия.

Освен всичко за нас Украйна е люлката на руската цивилизация; ние идваме от Киев. Украйна е нашата майка, това е нашето семейство. Не може просто да откъснеш дете от майка му - ние няма да допуснем това.

Идва зима, има ли опасност от прекъсвания в доставките на газ към Европа?

Откъде идват тези страхове? Ние никога не сме поставяли въпроса за прекъсване на доставките към европейските ни партньори. Има два елемента в нашата страна, които остават непроменени, каквото и да се случва - дисциплината в енергийните доставки към партньорите ни и готовността да използваме ракетните си системи. И двете са изправни. През 1991 г. в Русия нищо не работеше - но дори тогава тези два елемента бяха в пълна готовност. Не се съмнявайте в репутацията ни в тези две области.

Готови ли сте да използвате втория елемент така, както прилагате първия?

Той е гаранция за нашия суверенитет - от времето на студената война досега. Това е нашата гаранция за сигурност.

Черно море е стратегическа зона за сигурност. Русия готова ли е да я подели с НАТО?

Всички страни в Черноморския регион трябва да са много внимателни с тази тема. Никакви военни действия не трябва да се развиват в Черно море, иначе ще се стигне до екологична катастрофа, ако не до военна. Под дъното на морето има серен водород - и в случай на военна дейност той може да доведе до екологично бедствие. Затова и предупреждаваме НАТО да спре да показва мускули в Черно море; сега те казват, че доставят хуманитарна помощ на Грузия - а защо с военни кораби? Искаме румънците, българите, всички страни около Черно море, да внимават много какво правят, и какво позволяват да се прави в техните води. Черно море трябва да се използва за търговия и туризъм, не за военни цели.

България има исторически връзки с Русия, но днес е член на НАТО, домакин на американски военни бази и поддръжник на членството на Грузия в алианса. Русия смята ли България за съперник?

Русия е загубила много животи, за да защитава България, и никога не сме съжалявали за това. Имаме същата вяра, същата кръв и между нас няма лоши чувства. Вашият президент Първанов ми е личен приятел. Но България многократно ни е изоставяла - и след това е взимала правилното решение, когато победата е била на наша страна. Сега България отново е в грешния лагер - НАТО. Но това си е ваша грешка и от вас зависи да я поправите все някога.

Тази седмица ЕС изпрати най-високопоставените си представители в Москва, за да питат как там виждат бъдещите си отношения с Европа. Как тълкувате отговора, който получиха?

Ние искаме да се приложи плана "Медведев - Саркози" - всяка буква от него. Но с този план има проблем - всъщност има няколко плана. Един, подписан от Медведев и френския президент Никола Саркози в Москва на 12 август; в Тбилиси обаче Саркози не успя да убеди Саакашвили да го подпише, и думата статут беше променена на сигурност за Абхазия и Южна Осетия. Този план беше предаден на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, а тази черна американска пантера принуди Саакашвили да подпише друг план, в който изобщо липсват шестте точки. Съветът за сигурност пък отново промени плана... Ние ще обсъждаме само оригиналния документ, подписан от Медведев и Саркози в Москва. ЕС се интересува най-много колко руски войски има в Грузия и кога ще се изтеглят те. Ще отговоря веднага - имаме 400 души военен персонал в демилитаризираната зона, разположени в 19 контролни пункта. Те ще останат, докато пристигне мироопазваща мисия на ОССЕ или обща наблюдателна мисия между нас и ЕС. Тогава ще се върнем на позициите си отпреди 6 август.

Вие предложихте нова външнополитическа концепция за промяна на архитектурата за сигурност в Европа. Как изглежда тази идея сега, след последните събития, и има ли място за САЩ в нея?

Тази концепция беше представена през юли. Нужна е обща система за сигурност на Европа, САЩ и Русия. Америка е част от нея, става въпрос за зона за сигурност от Ванкувър до Владивосток. Трябва да спрем да действаме разделени на блокове, а да преминем към обща, взаимосвързана сигурност.

Последният месец възроди страха от Русия; инвеститорите се оттеглят, страната ви е неразбрана и в международна изолация. Струваше ли си да платите тази цена заради войната с Грузия?

Историята ще ни съди. Историческата правда ще е на наша страна. Западът стана циничен и подъл, морално беден и действа по двойни стандарти. Ще минат няколко месеца и всичко ще се нормализира. Но ние ще извлечем своите поуки. Две страни ще платят сметката - Грузия и САЩ. Грузия трябва да се излекува от националистическото популистко заболяване. САЩ загубиха репутацията си. Това, което Америка направи в последните години, ги срина в очите на много хора по света.

Значи, Русия се връща в голямата игра?

(Дълга тишина) Да. Но всичко ще е наред. В миналото имаше моменти, когато си мислех, че сме загубили всичко в лицето на обиди и неприязън. Повтарях си, че нещата ще се обърнат, че ще дойде време да погледнем назад върху ситуацията, и да се смеем. Времето дойде, и ще завърша с подходяща шега. В Русия оптимистите учат английски, песимистите учат китайски, а реалистите учат устройство и действие с автомат "Калашников".

Профил

Дмитрий Рогозин е посланик на Русия в НАТО от януари 2008 г. Заради неприкритите си критики към НАТО и острия тон, неприсъщ на дипломат, той има репутацията на един от ястребите на Кремъл и е символ на агресивната външна политика на Владимир Путин. Бивш лидер на националистическата партия "Родина", през 2005 г. Рогозин е осъден в Москва за подбуждане към расова нетолерантност. Като член на руската Дума, той е председател на Комисията по външни работи; между 2002 и 2004 г. е специален пратеник на Путин за Калининград. Рогозин е известен с плаката на Сталин и Червената армия в офиса му, както и с приятелските си срещи с издирвания за военнопрестъпления сръбски генерал Ратко Младич през 1996 г.
128 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-P
    Дедо Иван
    • - 2

    Прав си готин, имаш право да се смееш, даже Сенатът на САЩ го "призна" това твое право!
    Ама честно не е готино да се смееш на това че Буш се "спъна" от глупост да заложи на боклучивия Наакашвили, щото и Русия може да се спъне, и тя върти "високи" полотик, човещина, всеки греши!!! :-)))
    Дай да си помагаме да "чистим" терена, пък по малко да се смеем!!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    проницателност



    ЕТо СЪЩНОСТТА, ако някой си мисли, че РУСИЯ може без нашите компоти, курорти и територия!... и иска ОТНОВО да си върне ГУБЕРНИИТЕ.....


    "България има исторически връзки с Русия, но днес е член на НАТО, домакин на американски военни бази и поддръжник на членството на Грузия в алианса. Русия смята ли България за съперник?

    Русия е загубила много животи, за да защитава България, и никога не сме съжалявали за това. Имаме същата вяра, същата кръв и между нас няма лоши чувства. Вашият президент Първанов ми е личен приятел. Но България многократно ни е изоставяла - и след това е взимала правилното решение, когато победата е била на наша страна. Сега България отново е в грешния лагер - НАТО. Но това си е ваша грешка и от вас зависи да я поправите все някога."

    и

    "
    Значи, Русия се връща в голямата игра?

    (Дълга тишина) Да. Но всичко ще е наред. В миналото имаше моменти, когато си мислех, че сме загубили всичко в лицето на обиди и неприязън. Повтарях си, че нещата ще се обърнат, че ще дойде време да погледнем назад върху ситуацията, и да се смеем. Времето дойде, и ще завърша с подходяща шега. В Русия оптимистите учат английски, песимистите учат китайски, а реалистите учат устройство и действие с автомат "Калашников".



    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    БЕЗПАРТИЕН
    • - 3

    "Но България многократно ни е изоставяла - и след това е взимала правилното решение, когато победата е била на наша страна. Сега България отново е в грешния лагер - НАТО. Но това си е ваша грешка и от вас зависи да я поправите все някога."

    Представете си, че американски дипломат каже, че сме заели грешна позиция по даден въпрос - какъв вой ще се надигне от "патриотично настроените" русофилски подлоги. Това ще се окачестви като груб натиск, намеса във външната ни политика и т.н.
    Сега на подобно нагло изказване на руски дипломат /?!/ дали би имало адекватна реакция ?
    А доколко е вярна тезата на товарищ Рогозкин /сигурно фамилията му идва от подовите настилки в родния му дом/ може силно да се спори.
    Не си спомням Русия да е била в печелившия лагер през 20-век - първата световна война за нея завърши с най-голямата трагедия за руския народ през цялата му история, а доколко бе спечелена Втората световна война може да се съди по това, че 40 години след завършването й победителката Русия просеше заеми от победените Германия и Япония.
    Първата студена война завърши с разпада на СССР, втората ще завърши с разпадането на Руската федерация. Защото, който се заиграва с мюсюлманите, накрая си пати яко.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    остър курс
    • - 2

    Ами това е... Поемат остър курс, защото голям глад има в Русия и трябва да се намери работа на бедните ( поглед към бившите сателити...), ухажване на ВСИЧКИ, които са против САЩ (Иран, Сирия, Венецуела, Уругвай... там където има потенциални( меко казано) терористи...)

    Никой досега не отгатна КОЙ се вряза в Близнаците на 11.09.2000.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-P
    Дедо Иван
    • - 1
    • + 1

    №№ 3 и 4 много дълок анализ, много нещо като Марианската падина!!!
    А България е заставала срещу Русия и то на губещата страна през 1883, 1886, 1913, 1915, 1941 в резултат на което са загубени за винаги териториите населени с българи и България е втората страна след Унгария, която граничи със свои сънародници!
    Освен това в резултат на антируската политика на българските пишман политици от споменатите години се натресохме в три национални катастрофи и си навлякохме 45 години строителство на созиализЪма!!
    Те това ви казва човекът, ама вие и собствената си история не знаете, та за Русия ще се хванали!!! Хванете се за нещата в България, че който от където не дойде не ви стрига 4 нули!!!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    На 6 септември България възкръсна!

    И това изявления е направено точно по тоя повод, май?
    "Но България многократно ни е изоставяла - и след това е взимала правилното решение, когато победата е била на наша страна. Сега България отново е в грешния лагер - НАТО. Но това си е ваша грешка и от вас зависи да я поправите все някога."
    А истината е в историята! Не я забравяйте!
    А България е заставала срещу Русия и то на губещата страна през 1883, 1886, 1913, 1915, 1941 в резултат на което са загубени за винаги териториите населени с българи и България е втората страна след Унгария, която граничи със свои сънародници!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Alien
    • - 1

    Сигурно трябваше и на 6 септември да застане на Руска и Сръбска страна България? И да даде София на православните ни братя славяни, а Тракия - на другите ни православни братя, говорещи на гръцки. И нямаше да има национални катастрофи сигурно?
    А този, заедно с Лавров е поредният келеш, който не знам защо си мисли, че като са се разправили с една Грузия и вече целият свят трепери от тях. Като гледам и САЩ и Китай и ЕС направо са напълнили гащите. Сега в Сибир цари еуфория, ама скоро я подводница ще потъне, я цената на петрола ще падне

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Alien

    А и само да добавя - Русия никога по никакъв повод не е защитавала България. Имало е един случай в който имперската им политика ни е била от полза. Между другото руските подлоги в България не споменават никога, че в резултат на "освободителната" война, Русия взима територии и в Кавказ (тея дето сега ги изкарват изконно руски), взима територии от Румъния, която компенсира с български и успешно успява да скара единствените два балкански народа, които дотогава са в отлични отношения (Румъния бидейки васал на Османската империя категорично отказва да арестува и предава български "бунтари" - всичките ни видни борци за свобода са живели там с години). Та войната не е само за сините очи на прадедите ни. Има още безброй примери - замяна на население българи с черкези, което обезбългарява цели региони и т.н. Русия е най-голямото проклятие в нашата история.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-@
    oтвратен

    Руснак и приятел на военнопрестъпник-какво да очакваме от такъв?!

    Нередност?
Нов коментар