🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мисията незавършена

Защо Косово е и ще продължава да бъде препъни камък за отношенията на Балканите

Една недовършена работа рядко остава без последствия, а това важи с пълна сила за полунеясното положение на Косово.

Миналата седмица се навършиха 10 години от подписването на споразумението от Куманово, с което беше сложен край на сръбското насилие над албанците в Косово, а ООН пое управлението на сръбската провинция. Много неща на Балканите се промениха от 1999 г. насам, но част от проблемите остават: Косово се отцепи от Сърбия, но независимостта му е призната досега само от около 60 страни, властите в Прищина на практика нямат контрол над северната част, населена предимно със сърби, а Белград успя максимално да забави процеса на признаване на новата държава. Големите западни сили, които тръгнаха с мотива, че само така на Балканите може да бъде постигнат траен мир, не използваха напълно авторитета си, за да решат докрай проблемите със статута на Косово. За съжаление в комбинация с хиперактивната политика на Белград това за в бъдеще само ще усложнява процесите в региона.

По време на визитата си в Белград преди месец американският вицепрезидент Джо Байдън отправи две ключови ипротиворечиви послания: "не очакваме Сърбия да признае Косово" и "независимостта на Косово е необратима". Дори и намеренията на Вашингтон да са напълно искрени, за всички е ясно, че докато за едни Косово е независимо, а за други все още е част от Сърбия, проблеми винаги ще има, а бъркотията на Балканите ще става все по-голяма. Първите индикации за това вече са налице. В желанието си да демонстрира териториално господство над Косово Сърбия се вкара в патова ситуация, която може да й струва дългоочакваното изваждане от черния шенгенски списък. В Брюксел определено не са доволни, че сърбите издават международни паспорти и на косоварите, а Белград трудно ще се откаже от тази практика, тъй като това би означавало да дискриминира граждани, които смята за свои. По-сериозният проблем за Белград обаче е, че заради политиката, която води, в Косово скоро може и да не останат сърби. Белград притисна своите там да не сътрудничат нито с албанските власти, нито с представителите на европейската мисия EULEX и ги остави в изолация. В голяма част от сръбските села в Косово няма електричество, а проблемът не може да бъде решен, тъй като Белград отказва да преговаря.

В още по-сложна ситуация се заплете Македония, която миналата есен призна Косово официално. Косовският президент Фатмир Сейдиу единствен сред балканските си колеги не беше поканен на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания македонски президент Георги Иванов. Обяснението беше, че това се прави, за да не бъде обиден сръбският президент Борис Тадич. Иванов се опита да замаже гафа, като покани Сейдиу да му бъде първият официален гост. Този ход можеше да успее, ако в последния момент рангът на визитата не бе променен от официален в работен, което принуди Сейдиу да се откаже от посещението, а отношенията между двете съседни страни се вледениха. Колко опасна е играта показа моменталната реакция на македонските албанци, които заплашиха с протести. "Неговото подценяване (на Сейдиу) не е просто подценяване на Косово, а преди всичко обида за 30% от гражданите на Македония", каза Теута Арифи, заместник-председател на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), една от водещите албански партии в Македония. Влошаването на отношенията с Косово може в дългосрочен план да струва на Скопие не само проблеми със собственото албанско малцинство, около една трета от населението на страната в момента, но и финансови загуби. Косово е една от малкото страни, с които Македония има положително търговско салдо, косоварите са най-масовата група шопинг туристи в Скопие и значителна част от частната клиентела на македонските болници. Всичко това може бързо да стане само спомен, ако Македония не се отнася с уважение към страната, чиято независимост официално е признала още преди месеци.

Както преди време обобщи пред "Капитал" сръбският анализатор Йелена Милич:"Не е възможно нещата да бъдат под формулата "Косово настрана, дайте да говорим за останалите проблеми." Колкото по-бързо всички разберат това, толкова по-добре.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    аха
    • - 2
    • + 1

    Пресилено подзаглавие. А изброените факти се ограничават до едни паспорти(чудо голямо, хора с двойно гражданство и сега колкото щеш), няколко села без ток и променен портокол на една визита. За първите две, вината е в сърбите. Според статията.
    Само 60 държави били признали Косово! Първо, не са никак малко, второ, забележете кои.
    Нещата си вървят към изглаждане, не към влошаване. Но пък сърбите са майстори в паленето на фитили.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 5

    Е кашата я забъркаха калпавите европейски политици Клемансо, Ллойд Джордж и пасмина през 1919 когато решиха, че вместо Австро Унгария, трябва да има Кралство на Сърби хървати, совенци и т.н. и Велика Румъния...
    Като правиш едни темели калпави, обикновено сградата все някога пада и последствията са ужасни.
    В политиката още повече 100 години са нищо време....
    --------------------
    А Байдън, Байдън е зает практичен американеци казва истината: работите няма да се оправят още маса години, казва го разбира се дипломатично, да не си помислят балканските политици че могат да разчитат на САЩ да си избиват комплексите (както по погрешка направи Слобо)
    После разправиите край нямат, що авиационно гориво изхабихме само 1999 не ми се мисли в условията на криза и нарастващи цени на петрола...
    -------------
    Ако мислите че от Авиано пак ще пращаме самолетчета да ви набиват капацините на Балканите, много се лъжите, горивото е с пари...
    а и сме заети с Иран, Пакистан, Ирак, Израел, Палестина, Северна Корея, един дето си яде връзката, едни дето крадат природен газ ... не можем им запомним имената.... Мани мани.!!!!!!!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-P
    Ама
    • - 1
    • + 2

    Аха, № 1 си, ама нищо не ти е ясно. Както и в статията, та и в твоето "експозе", нищо не се разбира, нищо конкретно и определено.
    Фактите са, че повечето от въпросните 60 държави колкото и да "забелязваме" кои са, признаха косово под един огромен натиск. Както и милата родина например - помниш ли как Първанов и Калфин се кълчеха неудобно, говорейки ни неопределености, като тези по-горе.
    Къде после този стандарт при непризнаването на Южна Осетия и Абхазия - а помисли го и това.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Чорлав
    • - 2
    • + 1

    Косово си е изконна сръбска територия.

    Нередност?
  • 6
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • - 3
    • + 3

    Истината е, че Сърбия е по-важна за Европа от Косово. И е време Косоварите да забравят еуфорията и също да са малко по-гъвкави. Сърбия е достатъчно гъвкава - като се има предвид, че една суверенна държава насред европа губи територия през 21-ви век. Какво повече да искаме от сърбите - да станат мюсулмани ли? Време е Европа да спре да се прави на ударена и да вкара Сърбия в ЕС, където и е мястото. А отсъствието на Косово от ЕС едва ли ще го забележат много хора....

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Проблемът h2so4 [Регистриран | неутрално] № 6 че на албанците им дреме на шапката какво е важно и кой е важен за Европа (в смисъла който повече от харата като тебе влагате днес в това понятие).
    Те се опънаха на Османската империя във годините на Сюлейман великолепни, та ще цепят басма на Европата на смешника Барозу, социалистката - капиталистка Меркел, председателят на ЕС и чехия сниман по зарзават, на президента плейбой Саркози дето си сменя булките като ности кърпи, при това много държи да имат снимки дибидюс голи, дето харчи по 500 000 евро само за храна на месец, което може да изхрани цяло Косово, или президента Бъсеску който обязателно вижда глуповатат си щерка евродепутат, с благосклонното затваряне на очетата на споменатат по горе Европа.
    За Берлускони, италиянските и франско корсикиански мафии да не подхващаме разговор, все пак сме във форум!!
    ------------
    Нещо подобно са като ирландците, но не толкова рижави а повече са черни, не са християни а повече мюсюлмани, и не пият Туламор дю а ракия.. общо взето дребни разлики нали? Но са мафиоти не по лоши от споменатите по горе!!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    вергил

    Ти виждал ли си жив албанец та говориш,че са черни ?Със сигурност са по-бели от много българи,които познавам.Иначе сърбите нарочно лицемерничат за Косово.Те се радват че се отърваха от един горещ картоф.Защото ако 2 милиона албанци гласуваха за сръбски парламент,подкрепени от бошнаците в Санджак щяха сигурно да се окажат най-голямата партия в Сърбия.Отделно Косово още през времето на Югославия беше най-неразвития в икономическо отношение регион.Та сърбите трябваше да наливат доста средства там,а да получават много по-малко като приходи.Говорил съм със сърби,които казват че техни познати от Косово са си продали къщита на баснословни цени на албанци,а после се оплаквали че им били насила отнети.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Виждал съм вергил [Анонимен | неутрално] № 8, там където съм отрасъл драги, албанците бяха уважавани хора наред с българите, турците, руснаците, евреите, гърците, арменците - Чифте кафене Плевен драги, преди 55 години...... така че пропаганда не на мене, намери някой друг...
    Не закачай и приятелите ми сърби, много хубави хора са и въобще калпави индивиди съм срещал, ама калпави народности не, а съм обиколил 1/3 от северното полукълбо..... земното имам предвид не това на Преслава преди корекцията.....
    -----------
    айде мушни една ракия да ти дръпне потта, неделя е към края на ракието време....

    Нередност?
Нов коментар