Казусът на много казуси

Международният съд ще трябва да даде становище законна ли е едностранно обявената независимост на Косово

Косовският премиер Хашим Тачи е уверен в решението на съда
Косовският премиер Хашим Тачи е уверен в решението на съда
Косовският премиер Хашим Тачи е уверен в решението на съда    ©  Reuters
Косовският премиер Хашим Тачи е уверен в решението на съда    ©  Reuters

Преди десетина години сърби и албанци водеха битки за Косово на бойното поле. На 1 декември сражението ще има своето продължение в съдебната зала.

По молба на Съвета за сигурност на ООН Международният съд в Хага ще трябва да се произнесе върху законността на обявената от Косово едностранна независимост през февруари 2008 г. и отцепването му от Сърбия. Дотам се стигна, след като политиците така и не успяха да постигнат консенсус как да бъде решен проблемът със статута на бившата сръбска провинция. Казусът може и да изглежда маргинален предвид факта, че Косово е просто едно малко кътче от Балканите с два милиона жители, но значението му не е за подценяване, тъй като в други части на света като Абхазия, Южна Осетия, Северен Кипър и Приднестровието в Молдова тлеят нескрити желания да бъде последван косовският пример.

Дали изобщо е възможно това и каква точно тежест може да има решението на международния съд? Ако слушате просръбския и прокосовския лагер може да се объркате сериозно, защото в Белград все още вярват, че битката за Косово е обратима и бившата провинция може да се върне в границите на Сърбия (особено ако съдът реши така); в Прищина пък са твърдо убедени, че всичко в този случай отдавна е окончателно приключило. И вероятно са малко по-близо до истината, защото, както каза председателят на международния съд Хисаши Овада, институцията няма да се произнесе с категорично "да" или "не", а просто ще даде мнение от 30 страници, "което трябва да се прочете". Това мнение също така няма да има задължителен характер. Публичните изслушвания в съда ще започнат в началото на декември, а в тях могат да участват представители на властите в Белград и Прищина, както и всички страни - членки на ООН. През последната година 36 държави депозираха в съда писмените си изложения, сред тях и част от основните действащи лица в сагата "Косово" - САЩ, Русия и Сърбия.

Casus sui generis, или "специален случай" - така настоятелно наричат Косово държавите, които подкрепиха отцепването му от Сърбия. До момента те са общо 63, включително и България. САЩ, Великобритания и Франция пък бяха сред първите, които признаха новата държава, с обяснението, че това не може и не трябва да се приема като прецедент. Докато сръбският външен министър Вук Йеремич демонстрираше свръхактивност, обикаляйки по екзотични краища на Африка, за да организира по неговите собствени думи "защитата на Косово", Прищина успя да положи с прилична оценка първия си зрелостен изпит. Само две седмици преди заседанието на съда Косово организира без инциденти първите си избори за местна власт като независима държава. "Ще потвърдим, че заслужаваме да бъдем независими и да имаме европейско бъдеще", зарече се косовският премиер Хашим Тачи. Слабото участие в изборите на косовските сърби, които последваха съветите на Белград и не излязоха да гласуват и така изгубиха властта в три от населените предимно със сърби общини, хвърли лека сянка на съмнение, че казусът все пак върви към разрешаване. Местните избори в Косово "само потвърждават несъстоятелността на това самопровъзгласило се образувание", заяви говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко. В Сърбия пък се чуха доста критични гласове, че на косовските сърби само се пречи да защитят интересите си, без това по какъвто и да е начин да помага за възвръщането на суверенитета върху Косово.

През следващите месеци пред съда в Хага всички страни ще могат да кажат мнението си по сложния казус "Косово". Каквото и да пише в становището на съда обаче, настоящата ситуация с нищо няма да се промени.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Съдът ще препотвърди фактите от живота и ще забрави.....

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    гарабед
    • + 2

    Аре да се абстрахираме от аргументите на двете страни. Да си представим, че албанците сами пожелаят да се върнат в Сърбия.
    Вкарват една партия с 40% от места в парламента. Или трябва да я включиш във всяко правителство, или останалите да направят широка коалиция да я заобиколят. Което блокира целия политически живот и реформи. Орел, рак и щука, всички са на власт, няма опозиция, пародия пълна.
    Полза някава за Сърбия от Косово? 12 хил км2 с два милиона неплащащи данъци, но смучещи социални помощи и пенсии. Детски надбавки и подобни, издръжка на училища и болници. Таралеж в гащи.

    Нередност?
  • 3
    ursus avatar :-|
    uzur
    • + 1

    РАЗКРИТИЯ ЗА КОСОВО
    http://yphalachev.blogspot.com/
    В началото на Косовската война съветникът Хенри Кисинджър предупреди в "Нюзуик", че налагането на нов световен ред в Европа чрез войни ще доведе до "ново световно безредие"
    Наскоро сръбски правни експерти обвиниха Косово в нарушаване на международното право чрез едностранното обявяване на независимост.
    Това стана след като Международният съд в Хага започна изслушванията във връзка с решението на Прищина да се отдели от Сърбия през 2008 г. В Международния съд в Хага сръбските експерти защитаваха позицията, че действията на етническото албанско мнозинство са опасен прецедент.
    Дни по-късно полицията на мисията на ЕС в Косово задържа бивш разузнавач, признал, че е участвал в убийства на политически противници на Демократическата партия (ДПК) на премиера Хашим Тачи след конфликта от 1998-1999 г. Назим Блаца е задържан по обвинение в убийство и организирана престъпност.
    http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_5347.html

    Нередност?
  • 4
    ursus avatar :-|
    uzur
    • + 1

    Косово заплаха за световния законов ред
    Сръбски правни експерти обвиниха Косово в нарушаване на международното право чрез едностранното обявяване на независимост.
    Това стана след като Международният съд в Хага започна изслушванията във връзка с решението на Прищина да се отдели от Сърбия през 2008 г. В Международния съд в Хага сръбските експерти защитаваха позицията, че действията на етническото албанско мнозинство са опасен прецедент.

    http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_1841.html

    Нередност?
  • 5
    ursus avatar :-?
    uzur
    • - 1
    • + 1

    Повишеният апетит на Съединените щати към световна хегемония не е тайна за никого. Естествено е изкушението им да елиминират силата, която може да ги конкурира - като я вкарат в обидната роля, която ЕС доброволно се съгласи да играе в косовската криза. Въпреки очевидната несъвместимост на признаването на Косово ,с международното право, въпреки несъмненото дестабилизиране на Балканите, а и на цяла Европа, въпреки неизбежното клониране на проблема в безброй нови сепаратистки напрежения, въпреки отпора на изтърпялата достатъчно беди от Запада Сърбия, въпреки задаващата се конфронтация с петролна и ядрена Русия ,Европа изпълни повелята на големия брат.Това е.Политика.Интереси.
    Големият извод за България е един - никога не бива да допуска каквато и да е форма на културно-административна автономия на своя територия и механичен прираст на турското население с преселници от Турция, което би се случило, ако Турция стане член на ЕС. Затова вместо лицемерно да плаче за проблемите на Белград в Косово, българското външно министерство трябва изцяло да застане зад позициите на Ангела Меркел и Никола Саркози по турския казус. Припомням: германският канцлер и френският президент се обявиха против пълноправното членство на Турция в ЕС и й предложиха привилегировано партньорство.
    ПРЕГЛЕД
    http://yphalachev.blogspot.com/

    Нередност?
  • 6
    lvv avatar :-|
    lvv

    Искането на консултативно мнение от Международния съд бе отправено от Общото събрание на ООН (след гласуване на 8 октомври 2008 г.), а не от Съвета за сигрност на ООН.

    Нередност?
Нов коментар