🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как (не) се опитомява мечка

ЕС и Русия показаха необичайно приятелски отношения и подписаха Пакт за модернизация

Ван Ромпой (вляво), Медведев и Барозу (вдясно): Нека бъдем партньори
Ван Ромпой (вляво), Медведев и Барозу (вдясно): Нека бъдем партньори
Ван Ромпой (вляво), Медведев и Барозу (вдясно): Нека бъдем партньори    ©  reuters
Ван Ромпой (вляво), Медведев и Барозу (вдясно): Нека бъдем партньори    ©  reuters

Липсата на новини често е най-добрата новина, когато става дума за отношенията между ЕС и Русия. Все нещо пречи на прагматизма и хармонията между тях - ако не е война в Грузия, ще е газова криза, ако Полша не блокира договор за партньорство, ще го направи някоя от прибалтийските държави... При толкова тежки теми не е чудно, че срещите на върха, които ЕС и Русия провеждат два пъти в годината, обикновено преминават в мрачно настроение, подозрения и почти никакъв резултат.

Не и последната - в Ростов на Дон лидерите на ЕС и руските им домакини демонстрираха необичайно приятелски дух. Руският президент Дмитрий Медведев и екипът му дефилираха в ролята на галантни бизнес партньори, съпричастни към кризата в еврозоната и отворени за ново сътрудничество. Европейските им гости също се вписаха в двудневната пиеса, започнала с вечеря на корабче по Дон на 31 май. "Искаме да сме партньор на Русия. Отношенията ни не се нуждаят от рестартиране, а от ускоряване", заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой. Доброто настроение на преоткрилите се "приятели" не беше помрачено нито от отказа на ЕС да забърза визовата либерализация за руснаците, нито от последните случаи на нарушения на човешките права от домакините.

Ключовите думи бяха "модернизация" и "икономическо партньорство". Може би защото Москва изглежда по-смирена след тежките удари, които й нанесе глобалната криза, а еврозоната боледува от гръцка треска. Това тревожи Русия, която държи в евро почти половината от фискалния си резерв (на обща стойност 375.6 млрд. евро). "Следим какво се случва с еврото", каза Медведев в края на срещата, дни след като общата валута се върна в най-ниската си стойност спрямо долара от четири години насам. "Над 40% от резервите ни са в евро - а резервите ни не са най-малките в света. Затова най-важното е да помогнем на партньорите си да изградят обща стратегия за изход от кризата", доволно добави той.

Европейските му партньори едва ли ще търсят точно руско лекарство за болестите на еврозоната - те слушаха с много по-голям интерес изказването на управителя на руската централна банка Сергей Игнатев. "Няма нужда да продаваме евро", каза той по време на срещата. Това бяха думите, които искаха да чуят Ван Ромпой и компания.

В Ростов на Дон Русия за пръв път тества как ще работи с новото "триглаво" ръководство на ЕС - Ван Ромпой, президентът на Еврокомисията Жозе Барозу и върховният представител по външната политика Катрин Аштън. "Едно на нула за руснаците", призна в Брюксел европейски дипломат, пожелал анонимност. "ЕС отиде в Ростов с трима лидери, но без екип - контрастът с руския отбор беше огромен", посочи той. "Руснаците са царе на тактиката "разделяй и владей" - и явно ще продължат да я прилагат на Европа", прогнозира дипломатът и изрази очакване, че "руснаците ще си говорят с ЕС, но по конкретни теми ще преговарят отделно с всяка страна членка, според интересите си". Това беше индиректно потвърдено от руски дипломат, присъствал на срещата в Ростов. "Новата европейска схема прилича на странна кола - има кормило, но няма колела", посочи той.

Форумът ще се запомни и с подписването на нов Пакт за икономическа модернизация, който ще търси възможности за сътрудничество в технологиите, иновациите, енергийната ефективност. Детайлите ще се уточняват на следващата среща на върха през есента. Това може да е нов крайъгълен камък в отношенията между Европа и Русия, смята Майкъл Емерсън, старши анализатор в Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел. "В момента Русия преосмисля външнополитическата си доктрина и гледа на Запад. Ще е добре, ако ЕС използва това", каза Емерсън пред "Капитал". Той даде за пример проекта "Сколково", който ще изгради край Москва руски вариант на Силиконовата долина.

На подобно мнение е Фрейзър Камерън, директор на базирания в Брюксел "Център ЕС - Русия". "За част от управляващия елит в Русия е очевидно, че страната губи индустриално, технологично и научно влияние в един все по-конкурентен свят. Политиците започват да разбират, че бъдеще не може да се гради само чрез енергийни доставки и че трябва да се търсят възможности за икономическа модернизация - а за това са нужни западни инвестиции и засилено бизнес сътрудничество", посочи той пред "Капитал". Според Камерън Европа е логичен пръв партньор в новата руска стратегия.

Интересът е взаимен - Русия е третият най-голям търговски партньор на ЕС и може да предложи нови хоризонти за развитие на европейския бизнес. Затова и Брюксел от години се опитва да вкара страната в Световната търговска организация, чиито правила ще премахнат много от бариерите пред вноса на стоки от ЕС и ще въведат някакъв ред в джунглата от бюрокрация и корупция, които в момента спъват чуждия бизнес в Русия.

Но новото партньорство едва ли ще мине между капките на старите проблеми в отношенията между ЕС и Русия. "Ценностите и човешките права неизбежно ще излязат на повърхността", прогнозира Камерън. "За ЕС Пактът за модернизация означава европейски инвестиции в Русия, но и очакване за реципрочност - модернизация не само на икономиката, но и правната система, изборите, администрацията, демокрацията", посочи той.

"В Ростов чухме взаимни обещания, че Русия ще се модернизира във всички области, но аз съм скептик - ЕС няма лостове, с които да влияе върху демократизацията там", смята Емерсън. "Можем да очакваме по-интензивен политически диалог и повече възможности за бизнес - но не е реалистично това ново споразумение да ускори политическите промени в Русия", добави експертът. Което не пречи на ЕС да се надява, че руската мечка вече е склонна към опитомяване. 

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 10
    • + 7

    Само не се опитвайте да продавате протестантска демосрация на Русия, не си навирайте нослетата у задният й двор и няма да имате проблеми, все че ви е у реду у икономиката, още повече че сме малко нещо у криза.... финансова..... казват.......
    ------------------------------
    Нали, ползвайте "практиката" на икономическите отношения с Китай.... повече икономика по-малко демосратски изцепки щото нали виждате кво става ......

    Нередност?
  • 2
    sniper55 avatar :-P
    българин
    • - 2
    • + 4

    Крайно време беше Медведев да опитоми европейските лицемери. Ето че това вече е факт и може да започне по-сериозно икономическо сътрудничество под водещата роля на Русия.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "sniper": ако искаш да си точен, водеща трябва да е ролята на парите и търговията в случая между Руското търговско пространтсво и ЕС, в широкият им смисъл..... но и така върви....

    Нередност?
  • 4
    sniper55 avatar :-|
    българин
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "boby1945":

    Основно ме подразни заглавието на статията с което ясно се цели да се унижи Русия и да се покаже че тя е виновна за липсата на съществен напредък в икономическите и политическите отношения с Европа. А в действителност е точно обратното. Русия винаги се е държала коректно и джентълментски и се е старала да помата когато Европа е в криза . Както и в момента оказва пълна подкрепа за еврото. А когато европейците е трябвало да помотнат на Русия, те винаги са били фурнаджийски лопати и лицемери ,както при случая с Грузия.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "sniper": прав си, двойните стандарти са "любима" практика на западноевропейската дипломация, вземи източният въпрос, подпомагането на "Бяла" Русия в граждаската война, Мюнхенското съглашение, сега отношенията с Русия.
    После кой ми кака в гащите..... интересно кой, наистина!

    Нередност?
  • 6
    charlyb avatar :-|
    charlyb
    • - 5
    • + 2

    Само не разбирам защо казват "мечка". "Говедо" е точната дума.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • + 1

    До коментар [#6] от "charlyb":понеже не говорят за тебе затова и не използват думата "говедо", когато стигнат до тебе и "говедо" ще има, сега си паси кротко не се гъздисвай.... имаш още време....

    Нередност?
Нов коментар