🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Перфектният пат

Поредната съседска свада между Братислава и Будапеща може да помогне за по-ясен изход от парламентарните избори в Словакия

Почти сигурно премиерът на Словакия отново ще се казва Роберт Фицо
Почти сигурно премиерът на Словакия отново ще се казва Роберт Фицо
Почти сигурно премиерът на Словакия отново ще се казва Роберт Фицо    ©  bloomberg
Почти сигурно премиерът на Словакия отново ще се казва Роберт Фицо    ©  bloomberg

Когато в края на май вълна от бурни аплодисменти в унгарския парламент оповести приемането на поправка в закона за гражданството на страната, депутатите едва ли са си давали сметка, че законотворческите им действия мигновено ще превземат предизборната кампания в съседна Словакия на финалната й права. "Може да се получи така, че новият унгарски закон за гражданството да помогне на някои словашки партии на предстоящите избори", каза за "Капитал" Петер Хаулик от словашкия социологически институт MVK. Анализатори очакват, че полза на парламентарния вот на 12 юни ще извлече преди всичко сегашната управляваща коалиция и най-вече социалдемократите на премиера Роберт Фицо и крайнодясната Словашка национална партия (СНС) на Ян Слота. На бонус могат да се надяват и две обединения на местното унгарско малцинство – Партия на унгарската коалиция (ПУК) и новата "Мост". Обтегнатите отношения между Братислава и Будапеща може да консолидират около тях още повече избиратели от целевата им група.

Новият закон за гражданството е насочен към над два милиона етнически унгарци, които след края на Първата световна война се оказаха на територията на днешните Словакия, Румъния, Сърбия и Украйна. От следващата година те ще могат по-лесно да получават унгарски паспорти - ако владеят унгарски език или докажат, че имат унгарски предци. Законодателната поправка беше старо обещание на десноцентристката партия "Фидес", която на изборите през април спечели две трети от местата в новия унгарски парламент. А той гласува закона за гражданството с наистина убедително мнозинство от 344 гласа "за", само три "против" и пет "въздържали се". Това веднага отключи вълна от бурни реакции в съседна Словакия, където живеят около половин милион унгарци (близо 10% от населението на страната). "Лошо е, че унгарското правителство започна управлението си по този начин", заяви словашкият премиер Фицо, цитиран от чешката информационна агенция CTК.

Скандалът между Братислава и Будапеща

около закона е поредният трус в обтегнатите отношения между двете страни заради унгарското малцинство в Словакия. Миналата година депутатите в Братислава бяха тези, които разгневиха съседите си със закон, задължаващ официалната комуникация в страната да става само на словашки език, включително в населени места, чиито жители ползват предимно унгарски език. И докато говорейки за унгарското малцинство зад граница, политиците в Будапеща нямат предвид само онова в Словакия, именно словаците всеки път показват особено остра чувствителност към темата. Това е трудно разбираемо поведение в отношенията между две държави, които са едновременно членки на ЕС и НАТО. "Словаците не вярват, че ЕС и НАТО могат да ни помогнат", обяснява Хаулик и допълва, че историята е пълна с примери, оправдаващи страховете им от свиване на границите. "Като например Виенския арбитраж от 1938 г., когато 30% от територията на Словакия беше присъединена към Унгария", аргументира се социологът.

Той обаче не отрича, че зад бурните реакции на Братислава се крие и значителна доза полулизъм. За някои словашки политици унгарският закон за гражданството е добре дошъл предизборен мотив в последните дни преди вота. Това важи далеч не само за националистите от СНС. Социологическите сондажи показват, че най-голямата партия в сегашното коалиционно правителство - "Смер", няма да спечели значително мнозинство на 12 юни. Според проучване на агенция FOCUS от 19 май, макар да води в надпреварата, формацията на премиера може да се надява на едва около 35% от гласовете, като подкрепата за нея постоянно спада от месеци насам. Положението на сегашните коалиционни партньори на Фицо – СНС и Народната партия - Движение за демократична Словакия, изглежда още по-сериозно. Според допитването на FOCUS двете се движат опасно близо до петпроцентната бариера за влизане в парламента.

На фона на всичко това острата реакция срещу унгарския закон не е изненада. Фицо бързо обяви документа за "заплаха срещу сигурността" на страната, а само броени дни след вота на унгарските парламентаристи словашките им колеги на свой ред гласуваха закон, забраняващ двойното гражданство. Той влиза в сила още на 17 юли тази година и обрича на загуба на словашки паспорт всички, получили второ гражданство. С някои изключения: придобилите второ гражданство при раждането си, след сключването на граждански брак и... за словаците, кандидатстващи за чешки паспорти. Защото според словашкия външен министър Мирослав Лайчак, цитиран от СТК, отношенията между Словакия и Чехия почивали върху съвсем различна основа.

"Смер" и коалиционните й партньори не за пръв път използват

Унгарската карта

в предизборната надпревара. Според редица анализатори именно тя им помогна да настанят Иван Гаспарович на президентското кресло миналата година. Съвсем скоро ще се разбере дали бързата ответна реакция срещу унгарската законодателна инициатива ще им донесе дивиденти и в средата на юни. Популярността на Фицо продължава да е относително висока, казва Хаулик и припомня, че лидерът на социалистите спечели предишните избори с много по-малка подкрепа, отколкото му дават проучванията в момента. През 2006 г. едва около 30% от гласовете на избирателите му помогнаха да влезе в премиерския кабинет. Според Хаулик популярността на премиера (макар и ограничена) се дължи на това, че "той говори на прост език с хората и е харизматичен лидер". Най-голяма заслуга за успеха му обаче има липсата на силни противници. "Той  не е гениален политик, но има слаба опозиция", категоричен е словашкият социолог.

Във всеки случай според анализаторите отслабващата подкрепа на избирателите за "Смер" сега отваря път към многопартийна деесноцентристка коалиция след 12 юни. В нея могат да влязат най-голямата опозиционна партия – Словашкият демократически и християнски съюз (СДХС), основан от бившия премиер Микулаш Дзуринда, либерално-консервативната "Свобода и солидарност" (СиС), Християндемократическата партия (ХДП) и двете партии на унгарското малцинство – (ПУК) и "Мост". СДХС и ХДП вече отхвърлиха категорично всякаква възможност за коалиция със "Смер".  

Влизането на много малки партии в парламента (в момента шансове имат общо осем) и едно пъстро коалиционно правителство може да имат негативен ефект върху словашката икономика, предупреждават анализаторите. Според Петер Хавлик от Виенския институт за международни икономически изследвания WIIW политическата нестабилност в Братислава ще е проблем на фона на растящата безработица в страната, икономическата криза и турбуленциите в еврозоната покрай гръцката финансова драма. Като последната страна, въвела еврото, Словакия е особено уязвима. "Причината е, че страната влезе в еврозоната с надценен валутен курс и това удря по конкурентоспособността на нейния износ", каза Хавлик за "Капитал".

Сред първите задачи на следващото словашко правителство ще е да намали бюджетния дефицит, който според словашкия Клуб на икономическите анализатори тази година може да скочи до 7.4%. След като се сгромоляса с 5% през 2009 г., през настоящата БВП отново ще тръгне нагоре, обещават икономистите. В началото на май Европейската комисия прогнозира, че словашката икономика ще е една от най-бързо възстановяващите се в Европа с ръст от 2.7% през 2010 г. - заради увеличаването на износа и инвестициите. Доста по-песимистична е прогнозата на WIIW, който през март предсказа на Словакия ръст от само един процент. Заради влошения международен икономически климат обаче институтът в момента преизчислява прогнозите си надолу и ще ги представи след около месец, обясни Хавлик, но отказа да коментира конкретни цифри.

В тази сложна икономическа ситуация за Словакия ще особено е важно бъдещото й правителство да продължи курса на реформи. Както припомня Reuters, международните инвеститори настояват за още структурни и пазарни промени и за подобряване на правната система и битка с корупцията. Дали това ще е по силите на едно коалиционно правителство няма да зависи само от броя на членовете му, но също и кои партии ще влязат в него. Според последното допитване на FOCUS петте опозиционни партии (СДХС , ХДП, СиС, ПУК и "Мост") имат шанс да спечелят половината от местата в 150-местния словашки парламент – перфектна патова ситуация, пише Reuters. Заради опасната близост на някои от политическите формации до петпроцентния праг за влизане изходът от вота остава трудно предвидим и за момента почти сигурно изглежда само, че премиерът отново ще се казва Фицо. А разиграването на унгарската карта може да му помогне за нареждането на бъдещия правителствен пасианс.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 12

    И Унгария като България, граничи сама със себе си...... поради глупостта на Клемансо и тумбаците около него.....

    Нередност?
  • 2
    blag009 avatar :-|
    blag009
    • + 2

    Драги boby1945, като сме зачешали кой с кого граничи, кво ШЪ окнеш за Източна Прусия...сега Калининградска анклавна област на Русия? Знам, че и Южните Курилски острови са в същият пакет!
    Кибик Блаже
    ПП.Оно от КОСМОСО сите сме амебички и чехълчета!!! :)))

    Нередност?
  • 3
    pesheff avatar :-P
    pesheff
    • + 3

    Нищо лошо с този закон! Унгария е най онеправданата държава в Европа и най изпокълцаната- какво очакват словаците не знам
    То май и БГ имаме тъкъв закон и няма лошо

    Аз съм за по близки отношения с Унгария! Защото със всички наши съседи си имаме проблема-затова трябва да ги притискаме оттатък техните граници - Унгария-Хърватия-Албания-Урайна-ми се виждат като добри приятели! =)

    Нередност?
Нов коментар