🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възходът на крайнодесните

Наближаващите избори в Източна Европа ще покажат колко печеливша е националистическата формула по време на икономическа криза

   ©  Юлия Дамянова

Това, което на мнозина може да прозвучи като първоаприлска шега, в Словакия съвсем скоро може да е официален закон, задължаващ словаците на любов към родината. След влизането му в сила в началото на следващия месец училищата и университетите ще трябва да започват всяка работна седмица с изпълнението на националния химн. Словашкото знаме, текстът на химна и встъпителната част на конституцията ще красят всяка класна стая, а патриотизмът ще се превърне в задължителна част от учебната програма. Държавните чиновници пък ще полагат клетва за вярност към Словашката република. В проекта за закона подобна клетва се предвиждаше и за 15-годишните словаци при получаването на първите им документи за самоличност, но това отпадна от окончателната версия. Автор на правния текст е крайнодясната Словашка национална партия - по-малкият партньор в управляващата коалиция в Братислава. Законът предизвика шумни дебати и е поредната илюстрация за залитанията на много източноевропейски страни през последните 20 години към националистически и крайнодесни идеи.

"Въпреки многото разлики има и много общи неща в бившите социалистически страни, които са благоприятни за настъплението на национализма и десния екстремизъм там", каза за "Капитал" австрийският политолог проф. Петер Филцмайер. "Основата на тези политически формации в цяла Източна Европа е смесица от пресилена национална гордост, както и страхове от икономически и социални заплахи", смята той. Това е печеливша формула, особено в трудните времена на глобална икономическа криза. Наближаващите избори в Унгария и Словакия може да покажат колко точно печеливша.

"Търсенето" на крайнодесни идеи

в източната част на Стария континент не само още е налице, но дори ще продължава да расте в някои от страните там, заключава ново изследване на унгарския институт за анализи Political Capital. "В Източна Европа предразсъдъците и антиромските настроения са тясно свързани с опозиция на политическата система, недоверие и комплекс от общи проблеми", пише в проучването. Авторите му са създали специален индекс DEREX (Demand for Right-Wing Extremism Index - бел. ред.), който измерва и сравнява предразположеността към крайнодясна политика на хората от 32 страни на базата на европейското социално изследване European Social Survey. Political Capital нареди България сред "шампионите" на индекса, защото редом с Турция, Украйна и Унгария тя заема челните места по "търсене" на дискриминационни, антиестаблишмънт и авторитарни идеологии. Крайнодесните в Източна Европа печелят дивиденти на базата на общественото недоволство от политическата система и управляващите на съответната страна, посочват авторите на проучването. "Търсенето" на крайнодесни идеи в Чехия например е нараснало между 2003 и 2005 г., защото тогава дойде на власт едно от най-непопулярните и неуспешни десни правителства на страната.

Подобни са причините за

Процъфтяването на екстремистките идеологии

и в Унгария, сочи Political Capital, и изброява гнева срещу политиците, растящото недоволство срещу правителството и демократичната система изобщо като едни от основните фактори за удвояването на потенциалната обществена подкрепа за крайнодесните от 2003 г. насам. Чехи и унгарци обаче реагират по доста различен начин на появата на феномена на крайнодесния екстремизъм.

В средата на февруари по искане на правителството в Прага чешкият Върховен административен съд забрани местната Работническа партия (РП), тъй като откри в програмата, идеите и символите й елементи на ксенофобия, шовинизъм, хомофобия, расизъм и антисемитизъм. Това беше безпрецедентен акт от създаването на Чешката република през 1993 г. насам. "Решението трябва да бъде разбрано като превантивно за запазване на конституционния и демократичен ред в бъдеще", обясни съдия Войтех Симичек, цитиран от информационните агенции. "Причината за съществуването на РП е вътре в обществото. РП не е външен враг, а едно от лицата на това общество", подчерта Симичек. В последните години чешките медии редовно съобщаваха за сблъсъци между полицията и крайнодесни активисти при опитите им за маршове през населени места с преобладаващо ромско население. Миналия април пък малко дете получи сериозни изгаряния, след като нападатели хвърлиха самоделни бомби в дома на семейството му. Забраната на РП бе замислена като спирачка за подобни изстъпления. Това е добър символичен жест, показващ, че омразата и ксенофобията няма да бъдат толерирани, каза пред в. New York Times Роберт Кушен, адвокат по човешките права и управляващ директор на Европейския център за ромски права в Будапеща. Според Кушен обаче съдебното преследване на индивидуални простъпки е много по-добро средство за борба с расизма, отколкото забраняването на ксенофобски политически формации. "Законите, ограничаващи свободата на изказванията, могат да бъдат използвани и срещу добрите", предупреди той.

Редица анализатори се съмняват доколко решението на чешкия съд ще доведе до изкореняване на радикалните и крайнодесни идеологии в страната. Лидерът на партията Томас Ванда вече обяви, че ще обжалва и при всички положения ще участва в предстоящите през май чешки парламентарни избори - или като регистрира нова политическа формация, или като се присъедини към някоя вече съществуваща със сходна идеология. Всъщност РП е маргинална политическа сила в чешкия политически живот. На изборите за Европейски парламент миналата година тя спечели малко над 1% от гласовете. Проучванията преди забраната й не даваха шанс на партията да прескочи петпроцентната бариера за влизане в чешкия парламент.

Съвсем различна е картината в Унгария, където социологическите анкети обещават на крайнодясното Движение за по-добра Унгария, "Йобик", между 6% и 14% на парламентарния вот през април. Това ще е втората значима политическа победа за младата партия, която миналата година успя да изпрати трима свои представители в Европейския парламент. Тази година тя може за пръв път да влезе и в унгарския и така да се окаже една от трите парламентарно представени формации в страната. Виктор Орбан, лидерът на дясноцентристката "Фидес", която ще е вероятният победител в предстоящите избори, вече заяви, че партията му няма намерение да си сътрудничи с "Йобик". Възможността една политическа формация, която си проправя път към властта с помощта на остра антиромска и националистическа реторика и на гърба на социалните последици от икономическата криза, да се настани в унгарския парламент плаши мнозина. Унгарският премиер Гордон Байнай наскоро я нарече заплаха за демокрацията в страната. Въпреки това забраняването й по примера на чешката РП не е на дневен ред. Миналото лято обаче унгарският Върховен съд се произнесе срещу парамилитаристичното й крило - Унгарската гвардия. "Скоро след това тя се реорганизира и продължава да съществува като Нова унгарска гвардия", обясни за "Капитал" унгарският политолог Золтан Кисели. Той не очаква влизането на "Йобик" в парламента да доведе до някакви съществени усложнения във външнополитическите отношения на страната. "След като словашкият премиер Роберт Фицо вкара Ян Слота и неговата Словашка национална партия в правителството, не мисля, че някой в ЕС ще реагира на влизането на "Йобик" в унгарския парламент", каза Кисели.

На Словакия тази година също й предстоят парламентарни избори - през юни. Социалдемократическата партия "Смер" на премиера Фицо засега води в проучванията. От това каква подкрепа ще успее да мобилизира и дали отново ще й се наложи да се коалира със Словашката национална партия вероятно зависи и появата на нови противоречиви националистични закони в страната като този за любовта към родината. Или пък законът за езика от миналата година, който предвижда глоби до 5000 евро, ако словашкият не се използва в официални комуникации и изглежда беше насочен главно към унгарското малцинство в страната.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    superhristo avatar :-|
    Камю
    • - 8
    • + 11

    Винаги съм мислил крайнодесните за компексари и глупаци. Има голяма разлика между това да си патриот и лупмпеняк. Във време, в което хората гледат да са все повече заедно и бариерите и границите да падат се появяват някакви демагози с теории за това, че дадена нация или раса или група хора са по някакъв начин по-специални от другите. Като пример ще посоча кретените от района на Барселона, за които е обидно да ги наречеш испанци или да говориш кастеянски. Даже бяха глобили някакъв футболист от клуб, че не дал интервюто си на каталуснки и това вредяло на региона. Малоумници !!!

    Нередност?
  • 2
    petervanev avatar :-?
    Петър Ванев
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#1] от "ХХристов":

    Не съм напълно съгласен с твоите определения и ще кажа защо: напълно нормално е на фона на засилващото се обединяване на европейските нации, да има и обратно движение. А и не бива да се забравя и нещо друго - конкретно за цигански и прочие малцинства: навсякъде те се свъзват с безработица, престъпност и живот, на гърба на работещите. В този случай е напълно нормално да има засилващо се обществено желание, изразимо политически, което да е против тях.
    Статията е много интересна и било интересно да се обхванат и "старите" европейски държави...

    Нередност?
  • 3
    superhristo avatar :-|
    Камю
    • - 6
    • + 8

    Аз съм съгласен, че във време на криза никой не иска дадено група да живее на негов гръб, това ми се вижда нормално. Само, че проблемът тук идва от друго - крайнодесните просто изпозват момента и посочват виновника - най-просто е това да са малцинствата, било то роми, арменци, естонци или каквото и да е. И без това надали някой ще се застъпи за тях и това ги прави много удобната жертва. Ако погледнем хитлеровата стратегия ще видим, че така много комфортно се убира събралото се в общестовото недоволство. Но така реално не решаваме наистина даден проблем, просто нарочваме някой за виновен. Конкретно за България - според мен не циганите са най-съществената причина преходът ни да продължава 20 години (с уговорка, че е спорно дали и колко успешно е приключил), а точно хората от мнозинствата.

    Нередност?
  • 4
    jddi avatar :-|
    Димов
    • + 6

    Крайният национализъм си е като всеки друг фундаментализъм - агресивно невежество...
    А че го виждаме и в Европа не е чак толкова изненадващо - идиотите са разпределени пропорционално по Земята.

    Нередност?
  • 5
    kim avatar :-|
    Violeta Keremidchieva

    национализмът най-лесно продава, само като се замисля колко предавания има, избиващи бг комплексите ни и ми става едно гадно, гадно.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал