🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свада по съседски

Конфликтът между Словакия и Унгария бърка в стари рани и буди опасни аналогии в други европейски страни

Унгарският президент Ласло Шойом си остана на моста към Словакия
Унгарският президент Ласло Шойом си остана на моста към Словакия
Унгарският президент Ласло Шойом си остана на моста към Словакия    ©  reuters
Унгарският президент Ласло Шойом си остана на моста към Словакия    ©  reuters

Банска Щявница е живописно миньорско градче в Централна Словакия, което заради добре запазената си средновековна архитектура е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Преди векове обаче Банска Щявница е била част от Унгарското кралство и негов важен източник на злато и сребро. Днес градчето привлича тълпи от туристи. Много от тях сега идват от съседна Унгария във време, в което отношенията й със Словакия достигнаха нов критичен спад. Кулминацията дойде в края на август със забраната към унгарския президент Ласло Шойом да стъпи на словашка територия. Няколко дни по-късно неизвестни патриоти от другата страна на Дунав отговориха с два коктейла "Молотов", запратени към входа на словашкото посолство в Будапеща.

Отношенията между Унгария и Словакия са обтегнати отдавна, но се нажежиха още повече от 2006 г. насам. Тогава в управляващата коалиция в Братислава влезе крайно дясната Словашка национална партия, известна с антипатията си към наброяващото 500 000 души унгарско малцинство в страната. То се оказа в центъра и на последния шумен скандал между двете съседки. Повод за него стана планираната частна визита на Шойом в словашкия град Комарно на 21 август за церемония по откриването на паметник на първия унгарски цар - Стефан I. На път за тържеството обаче унгарският президент бе принуден да спре по средата на моста над река Дунав (на вече невидимата граница между Словакия и Унгария, които от края на 2007 г. са в общото шенгенско гранично пространство). И след това да се върне, тъй като словашките власти му забраниха да влезе в страната. "Знаем, че това е безпрецедентен акт, но нямахме друг избор", обясни за "Капитал" говорителят на словашкото външно министерство Петер Стано. "Това беше много чувствителна дата", каза той. Церемонията по откриването на паметника съвпадна с годишнината от потушаването на Пражката пролет и нашествието в Чехословакия на предвожданите от СССР съюзнически войски, сред които имаше и унгарски войници. Всъщност Братислава бе далеч по-раздразнена от факта, че унгарският президент не е поканил словашкия си колега Иван Гаспарович да се присъедини към тържеството. Освен това в дните преди планираната неформална визита Шойом шумно критикува поправките в словашкия закон за езика, който според някои критици е насочен директно срещу унгарското малцинство в страната. "Два дни преди пристигането му той официално бе помолен да не идва", каза Стано и добави, че не само управляващите в Братислава, но също някои унгарски политици и германският канцлер Ангела Меркел са съветвали Шойом да отмени пътуването си. "Имахме пълно основание да мислим, че президентът Шойом идва, за да ни провокира", отсече Стано. Така Братислава не само му зашлеви

Дипломатически шамар

но на практика наруши правилата на ЕС за свободно придвижване.

Унгарско малцинство има не само в Словакия (където е около 10% от населението на страната), но и в Румъния (близо 1.5 милиона души) и в сръбската провинция Войводина. В последните години всички те станаха повод за непрекъснати търкания между Унгария и съседките й. Унгарски националисти все още оплакват териториите, загубени от страната с Трианонския мирен договор от 1920 г., орязал около две трети от земите й. "Има носталгия по Велика Унгария. Открито реваншистката дяснорадикална партия "Йобик" получи 15% на изборите за Европейски парламент и ще влезе в унгарския догодина", каза за "Капитал" политологът Золтан Кисели. Тези настроения не са новост от последните една, две или дори 20 години. "В съветския блок обаче тези въпроси – на евентуални териториални спорове между съюзници от Варшавския договор, бяха замитани под килима", обяснява Миклош Смоги, унгарски преводач от Будапеща. Австрийският политолог проф. Петер Филцмайер смята, че зад повишаването на напрежението между Унгария и Словакия в последните години се крие засилване на националстическите идеи и тенденции в двете страни. "Простият отговор на въпроса е, че се създават настроения посредством националистическа политика", каза за "Капитал" проф. Филцмайер. За Стано проблемът е в зле преценения кариеризъм на някои политици. "След 1989 г. се появиха хора, които искат да направят кариера от малцинствените въпроси", казва той и вероятно има предвид основно унгарски политици. Но и в Словакия не е трудно да се открият подобни тенденции. Които може би ще се засилват преди парламентарните избори и в двете страни догодина.

Промените в словашкия закон за езика подготвиха почвата за

Ескалацията на отношенията

с Унгария около пътуването на Шойом. Поправките, които влязоха в сила на 1 септември, предвиждат глоби от до 5000 евро при използването на различен от словашкия език в официалните комуникации в страната. "Това са глоби само за институции и организации, не за частни лица", уверява Стано. Той казва, че законът изобщо няма да засегне личните разговори на хората и ако например пациент от унгарското малцинство отиде при лекар от същото това малцинство, двамата спокойно могат да говорят на унгарски. Проблемът според Стано е в това, че много общини, където преобладава унгарското малцинство, официални информации например за профилактиката на водните тръби или ремонти на газови инсталации се публикува само на унгарски и останалите словашкоговорещи жители просто не могат да ги разберат. Официалните документи трябва да са и на словашки език, казва Стано, но от обясненията му не става ясно защо е нужно гласуването на специален закон, след като въпросът за официалния език по принцип се регулира от конституцията на съответната страна. Промените в словашкото законодателство накараха обаче унгарското малцинство да се почувства директно засегнато. Будапеща не се забави с намесата си, заявявайки, че ще се обърне към ООН и Съвета на Европа, и въпреки че после леко се отдръпна от първоначалните си гръмки изказвания, това предизвика очаквано раздразнение в Братислава. Словакия недоволства от постоянните обвинения от страна на Унгария, че не се грижи достатъчно добре за унгарското малцинство в страната и за добрия му жизнен стандарт. И въпреки че въпросът за пълна автономия не е бил подеман поне открито, това, изглежда, е един от големите страхове, витаещи над главите на управляващите в словашката столица. "Те (унгарците – бел. ред.) казват, че не искат автономия, но всичко навежда на други мисли", казва Стано и добавя, че подобно нещо би било пагубно за малка страна като Словакия (не случайно тя още не е признала независимостта на Косово). Друг е въпросът дали това не е само параноя и какъв би бил смисълът от една подобна автономия в рамките на ЕС. Чешкият политолог Иржи Пехе смята тези словашки страхове за абсолютно безпочвени. "Не знам от какво се страхуват, защото Южна Словакия няма да се отцепи от страната. Това не би било възможно в рамките на законодателството на ЕС", каза за "Капитал" политологът. Той смята словашката забрана за влизането на Шойом в страната за преувеличена. Тя според него и е пропуснат шанс от страна на Братислава да покаже политическа зрялост, като просто игнорира действията му. "Словашката реакция показва липса на самоувереност - болест, типична за една млада държава", каза Пехе.

Словесната война между словаци и унгарци накара мнозина да си зададат въпроса дали има опасност от подобно развитие на нещата и в други краища на Европа. На фона на възхода на националистическите партии и движения в много източноевропейски страни през последните години последиците от глобалната финансова и икономическа криза са добра основа за процъфтяването на популистки идеи. В Естония и Латвия например има значително руско малцинство. България също е във фокуса на интереса със своето турско население. Възможно ли е и в тези страни да се появи междусъседско напрежение подобно на това между Словакия и Унгария? Отговорът на експертите от Economist Intelligence Unit е не. "Основните причини в словашкия случай бяха правителство домакин, готово да се поддаде на натиска на националистически партии, и правителство на съседна страна, което е решено да упражнява културните си прерогативи, независимо дали това може да погази чувствителни точки у правителството домакин", пише в нов анализ на Economist Intelligence Unit. Той заключава, че "няма доказателства за такава комбинация (от фактори – бел. ред.) в другите потенциални случаи".

Това е добра новина за целия ЕС, който засега се държи настрана от междусъседските препирни в Централна Европа. Швеция, която е начело на ротационното председателство до края на годината, обяви споровете между Братислава и Будапеща за двустранен въпрос. Някои наблюдатели обаче смятат, че ЕС се опитва да посредничи за разрешаването на конфликта по неофициални канали. "Естествено, че чисто символично ЕС трябва да се намеси", смята проф. Филцмайер. "В двете страни обаче ЕС е слабо популярен и при опит за намеса може още повече да засили позициите на националистите. Той може да посредничи само зад кулисите." Economist Intelligence Unit обаче тълкува официалното мълчание на Брюксел малко по-различно: "Посредничеството в подобни диспути е деликатна работа и на ЕС му липсват механизми и очевидно куража да се заеме с това."

Междувременно за 10 септември вече е планирана работна среща между премиера на Словакия Роберт Фицо и унгарския му колега Гордон Байнай. Ако две съседки, които са членки на ЕС, имат някакви двустранни проблеми, но им се налага да търсят трета страна като посредник за тяхното разрешаване, това ще накърни репутацията на целия Евросъюз, категоричен е Стано. "Словакия и Унгария са две равнопоставени членки на ЕС. Предварително условие за членството им е известна зрялост. Би трябвало да сме достатъчно зрели и способни да разрешим проблемите си сами", казва говорителят на словашкото външно министерство, който е оптимист за двустранния конфликт. "Ние сме съседи и ще продължим да живеем заедно. Нямаме друга възможност, освен да се разберем."

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antonk avatar :-|
    Anton K
    • - 10
    • + 12

    Четох подобна статия в The Economist.

    http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=14313687

    До сега не бях чувал за тези проблеми между двете държави. Интересни случки. Лилипутски проблеми. В нормалните държави тези проблеми се изживяват на стадиона или корта, а не със отказ на визи и пр. комплексарщини.

    Нередност?
  • 2
    fen avatar :-|
    fen
    • - 2
    • + 8

    малко се потресох, че подобен конфликт не е достигнал до мен по другите канали, от които си набавям информация... :) Благодаря, Капитал!

    Нередност?
  • 3
    fen avatar :-|
    fen
    • - 1
    • + 8

    Благодаря за линка, Anton K :)
    Очевидно авторът на статията в Капитал също внимателно и задълбочено е изследвал тази в The Economist, хаха!
    Поздрави

    Нередност?
  • 4
    fen avatar :-|
    fen
    • - 1
    • + 9

    (извинявам се, че в три мнения съм се разпрострял)
    Начинът на използване на чуждоезичните източници ми напомня този за работата ми с литературната критика, когато си пишех темите за КСИ по литература, когато гледах да отбия номера, понеже дадената тема ми беше слабо интересна.
    Връщайки се назад към тези дни, само мога да съжалявам, че конспекта беше изцяло от български автори и по дефиниция нямаше възможност да използвам ресурси на английски и други езици :)
    Дано авторът от Капитал приеме написаното от мен като незлоблива критика към труда му.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 7

    Така е любители политици, глупостта сътворена в Париж 1919 година от франсетата и цоциалиста ЛЛойд Джордж, включително и с Трианонският, с какво по добър от Ньоският или договорът от Сен жермен, за този от Версай не ми се говори...., създадоха проблеми които има да се решават още 150 години поне, ако и Втората световна война да имаше това за "цел"!!!!
    -----------------
    Радвайте се че Уодро уилсън все пак направи нещата по прилични.....

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    тото
    • - 2
    • + 4

    "Поправките, които влязоха в сила на 1 септември, предвиждат глоби от до 5000 евро при използването на различен от словашкия език в официалните комуникации в страната"
    Тази забрана е рожба на словашките комплекси, които приличат на македонските, но Словакия е късметлия по други, но независещи от нея причини. Както и да е. Този проблем с "чистотата" на националния език има своята предистория. Спомням си преди около повече от 25 години, как на къмпинг "Каваците" имаше едни музиканти от словакия, които се правеха на унгарци. Понеже говоря езика, реших да си поговоря с тях. Тези юнаци ми казаха - Нем тодом /не разбирамна на унгарски/. Моля да ме извините, но и унгарците и словаците са един дол дренки. Тези две държави в централно европейски контекст са като България и Румъния за обединена Европа.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-P
    Zuk Trombon
    • - 2
    • + 3

    По NPR слушах, че всъщност става дума за репресии над цигани. Унгарците обвиняваха словашките secret services в професионални убийства над цигани за дискредитация на Унгария.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    p04ceu
    • - 3
    • + 5

    Интересно е, че във времето в което учих в Будапеща повечето ми унгарски колеги открито заявяваха, че за тях Словакия е просто "горната" унгарска територия. Много унгарци дори имаха стикери с Велика Унгария на колите си... изобщо такива неща... Разбираемо е, все пак са загубили 2/3 от територията си през 20-та година. От друга страна словаците са си малко селяни и подобни действия от тяхна страна са съвсем в стила им.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    R.
    • - 3
    • + 9

    Запознайте се с историята преди да си давате коментарите Антон. Няма друга страна загубила толкова територия както Унгария след 1 та сжетожна война. та даже ние не сме така орязани

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Hugo Baskerwill
    • - 2
    • + 21

    Може би е време ЕС да помисли как да посмекчи последиците от безумията на Клемансо след края на Първата спетовна война. Тогава той с пяна на уста твърдеше, че "най-голямата вина на германците е, че са 20 милиона повече от французите" и затова Германия трябва да се обкръжи от сателити на Франция.
    Така бяха създадени изкуствените държави Югославия, ЧСР и Румъния, на които бяха придадени огромни територии, населени с милиони етнически чужди народи. От Унгария са били откъснати 2/3, почти толкова е окастрена и България. На 4 мил. сърби (с никакъв икономически, културен и етнически авторитет!) са дадени под опека хървати, словенци, българи, унгарци, босненци, албанци, които те (мал)третират като "вътрешни колонии". В Румъния положението е същото - те дори наричат преселниците румънци и цигани, които завземат земите на прокудените българи, унгарци, немци и др. "колонисти" !
    Не случайно американският президент Уилсън казва по повод т.н. парижки мирни договори, че "те поставят основите на следващата световна война" !
    И тъкмо обидата от унизителните условия на Клемансо са благодатната почва за пропагандата на нацистите. Не случайно техни съюзници стават именно най-ощетените: Унгария и България.
    На съвестта на организаторите на Парижките договори лежат и кръвопролитията при разпадането на СЮРЮ, както и продължаващите търкания между съседите на Унгария (която практически граничи отвсякъде с унгарско население), България (Македония, Добруджа,Беломорска Тракия), Германия (Източна Прусия, Судетите, Силезия, Елзас), Румъния и др.
    --------------------------
    В тази връзка е редно ЕС да предприеме мерки за урегулиране на етнически принцип на положението на населението в Евро-Зоната. Така ще се спомогне за превъзмогване на остатъците от онези несправедливости, които бяха наложени на милиони хора от десетки народи на Европа. Това би било едно, макар и засъняло, но все пак справедливо решение. Би следвало да се иска от новите членове да приемат клаузи за автономия на малцинствата у тях и за непрепятстване на автономиите към етнически по-голямата държава в ЕС. Като Войводина, Трансилвания, Беломорска Тракия и т.н.

    Нередност?
Нов коментар