🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политическа радиация

Тежката загуба на Ангела Меркел в регионалните избори няма да застраши канцлерския й пост, но подкопа още повече авторитета й

Меркел взе много решения със затворени очи и избирателите я наказват
Меркел взе много решения със затворени очи и избирателите я наказват
Меркел взе много решения със затворени очи и избирателите я наказват    ©  Reuters
Меркел взе много решения със затворени очи и избирателите я наказват    ©  Reuters

Повратна точка, след която нищо няма да е същото - така германският канцлер Ангела Меркел определи ядрената катастрофа в Япония. И се оказа съвсем права, поне що се отнася до политическата съдба на оглавяваната от нея управляваща коалиция в Берлин.

Кризата в японската АЕЦ "Даиичи" край Фукушима има и ще има много последствия в целия свят, като едно от тях се оказа изходът в ключовите избори в богатата югозападна провинция Баден-Вюртемберг тази неделя. Там Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и коалиционните й партньори от Партията на свободните демократи (ПСД) претърпяха болезнено крушение. А най-големият победител в изборите се оказаха Зелените, на които анти-ядрената вълна в Германия помогна да сътворят истинска сензация. Триумфът им означава, че техният водещ кандидат Винфрид Кречман вероятно ще влезе в историята като първият "зелен" премиер на провинция във федералната република. Всичко това няма как да не отекне и в Берлин.

Зелена революция

"Ние пишем история. Това е началото на нова политическа ера", заяви съпредседателят на Зелените Клаудия Рот. И може би не преувеличи много. Нейната партия удвои резултата си в сравнение с последните избори в Баден-Вюртемберг и спечели 24% от гласовете, което ще й позволи да управлява заедно с финиширалите на трето място с 23% социалдемократи. Въпреки че ХДС спечели 39%, крахът на партньорите им от ПСД означава, че бастионът на десницата, където тя управляваше без прекъсване близо шест десетилетия, е превзет. Фактът, че християндемократите се представиха добре на другите регионални избори в същия ден - в Райнланд-Пфалц, не помогна особено за преглъщане на горчивото поражение.

"Това е сбъдната мечта... не можехме дори и да си мислим за такъв резултат само преди няколко дни", призна говорителят на Зелените Франц Унтерщелер. А загубилият консервативен премиер на Баден-Вюртемберг и отявлен привърженик на ядрената енергетика Щефан Мапус призна: "Гласоподавателите бяха впечатлени от ужасяващите събития в Япония; тези образи ги преследват и до днес".

Наистина лошият късмет допринесе за загубата на управляващата десница не само на тези, но и предишните регионални вотове от началото на тази т. нар. "супер изборна година". Бедствието в Япония, войната в Либия и дебатите за дълговата криза в еврозоната се намесиха в кампаниите и отклониха вниманието на избирателите от чисто местните въпроси. Виновни са обаче не събитията, а неубедителният и дори панически отговор на Меркел.

Провинциално мислене

"Срамувам се от поведението на моята държава", коментира бившият главнокомандващ на германската армия Клаус Науман, когато Германия застана в лагера на Русия и Китай и срещу съюзниците си в ЕС и НАТО, като гласува "въздържал се" по резолюцията на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия. Бившият външен министър Йошка Фишер беше също толкова рязък. "Германия изгуби авторитета си в ООН и Близкия изток", написа той във в. Sueddeutsche Zeitung. И добави, че това е "скандална грешка", а германската политика става "все по-провинциална". С което облече в думи, това, което мнозина си мислят - напоследък Меркел действа късогледо и подчинява всичко във външната и вътрешната си политика на важните за нея регионални избори.

И докато странната позиция за Либия може би не впечатли много немските избиратели, то резкият обратен завой на Меркел по отношение на ядрената енергия след събитията в Япония беше решаващ. Реакцията на канцлера, изразяваща се в изключване на седемте най-стари атомни реактора в страната и тримесечен мораториум върху решението за удължаване на живота на всичките 17 германски ядрени централи, беше определена като първосигнална и прозрачна предизборна маневра за успокояване на разтревожените германци.

Колко помогна това стана ясно тази неделя в Баден-Вюртемберг. Тази тежка загуба няма да струва на Меркел канцлерския пост, просто защото няма достатъчно силни политици в редиците на собствената й партия, които да я застрашат. Но ще подкопае още повече авторитета й в страната и навън и ще ограничи способността й да взима важни решения. А впечатлението е, че в Берлин има канцлер, който вместо да бъде лидер и да прави голяма политика, се носи по течението на събитията. Което не е добре нито за Германия, нито за ЕС.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cia_germany avatar :-?
    CIA Germany
    • - 4
    • + 7

    Най-добре да се скрива булдогът, 4е 6те разсипе не6тата както е тръгнала. Но наказанието не е толкова заради Атомната драма. Това преля 4а6ата. Наказанието е за масовите погроми покрай протестите за Stuttgart 21. Немците може и да отлагат но не забравят особено, когато ги бият свои без при4ина!!!

    Нередност?
  • 2
    viictor avatar :-P
    Драго ми е- Драгой Европейчев
    • - 11
    • + 6

    Мисля, че партията се изчерпа. Да сложиш на върха било жена, било чернокож означава, че не залагаш на програма, а на друго. Печелиш мандат и пак си отиваш. Нямам нищо против жените и чернокожите като управници, но когато се търси сензацията те просто са употребени. Ще дойде време и това няма да е впечетляващо за избирателите и пак ще трябват програми, а може би ще се търси нещо още по-необичайно ;) Не знам защо се сетих за Азис :))

    Нередност?
  • 3
    bubolino avatar :-|
    bubolino
    • - 5
    • + 3

    За моя приятна изненада авторката е започнала да навлиза лека полека в политическата материя, макар че и обягва едно нещо и то е, че "Deutschland hat keine Zukunft nur Gegenwart ". Това е и една от причините президентът на страната да не се избира от народа - Германия е правила вече тази грешка, която костваше на цяла Европа 50 млн. жертви. Та в този ред на мисли "Зелените" могат да се радват на своя звезден момент, който се надявам да не продължи длго.

    Нередност?
  • 4
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 3
    • + 9

    За мен Меркел вече грам авторитет няма. Първо заради всяването на паника и клякането пред екоталибаните, второ заради скатаването покрай Либия.

    Нередност?
  • 5
    litvi avatar :-|
    Георги Литвиненко
    • - 1
    • + 8

    Меркел и Бойко май се разбираха добре... Сега виждам, че и политическите им рефлекси си приличат много.

    Нередност?
  • 6
    ve avatar :-|
    ve
    • + 3

    Ангела Меркел е типична комсомолска активистка от ГДР.Гледа си добре интереса и кариерата. По всеки въпрос заема такава позиция, че "да не се мине".

    Що се отнася до военната намеса в Либия, и през 2003г. Германия беше против войната в Ирак. Нищо ново.

    По отношение на ядрената енергетика, това е тема по която се набира опит и решенията се променят с времето. САЩ например инвестираха големи пари в National Ignition Facility (NIF) в Laurence Livermore National Laboratory (LLNL). Целта е да се получи управляван термоядрен синтез, при който между другото ще бъдат изгаряни и отпадъците на АЕЦ. Това е най-мощната установка с лазери в света и беше пусната през 2009 г. Засега няма успех в управлявания термоядрен синтез, но по този начин може да се реши въпроса за осигуряване на енергия.

    Нередност?
Нов коментар