В кризисната аптека

Или какви лечения за кризата в Европа и САЩ предложиха някои от влиятелните бизнесмени, политици и анализатори тези дни

Всички анализи сочат, че хората, взимащи решенията, трябва да действат преди пазарите да са дали своята оценка, т.е. да са проактивни. Досега не успяха, може би това ще се промени?
Всички анализи сочат, че хората, взимащи решенията, трябва да действат преди пазарите да са дали своята оценка, т.е. да са проактивни. Досега не успяха, може би това ще се промени?
Всички анализи сочат, че хората, взимащи решенията, трябва да действат преди пазарите да са дали своята оценка, т.е. да са проактивни. Досега не успяха, може би това ще се промени?    ©  Reuters
Всички анализи сочат, че хората, взимащи решенията, трябва да действат преди пазарите да са дали своята оценка, т.е. да са проактивни. Досега не успяха, може би това ще се промени?    ©  Reuters

Пазарите може и да се възстановяват, но устойчиви решения на проблемите в глобалната икономика и най-вече в САЩ и ЕС, все още няма. Затова пък предложения има предостатъчно.

Ето няколко: на двама от най-богатите хора в света - Джордж Сорос за ЕС и на Уорън Бъфет за САЩ, както и на група финансови министри начело с Джордж Осбърн от Великобритания.

Битка за оцеляването на еврото

Решението на кризата в ЕС има три основни компонента: реформиране и рекапитализиране не банковата система; евробонд режим; и механизъм за излизане от еврозоната, смята Джорж Сорос, председател на Soros Fund Management и Институт "Отворено общество" в коментар за Financial Times. Според него Германия трябва да е шофьора на возилото от реформи, които ще извадят Европа от кашата, в която е.

Въпросът е, че Берлин трябва да направи значителен компромис, защото е ясно, че няма страна, която да има хроничен търговски излишък, без тези около нея да имат дефицити. Освен това е нужен компромис и на всички държави от ЕС с рейтинг ААА, за да може задлъжнелите държави да се финансират на приемлива цена чрез общи еврооблигации - нещо, което Германия и Франция все още твърдо отхвърлят.

САЩ да вдигнат данъците за свръх-богатите

За да реши своите дългови проблеми пък САЩ трябва да спре да глези богатите и да започне да ги облага подобаващо, коментира милиардерът-инвеститор Уорън Бъфет за New York Times. "Моите приятели и аз бяхме достатъчно дълго глезени от един прителски настроен към милиардерите Конгрес. Време е правителството вече сериозно да поиска обща саможертва", пише той в коментара си.

Той посочва как богатите, особено тези които се занимават с инвестиции и не отчитат, че получават заплата, плащат наполовина по-нисък данък като процент от дохода им спрямо истински работещите американци от средната класа. А именно тези американци имат нужда от всяка ликвидна глътка въздух, за да оцелеят.

"Досега не съм срещал инвеститор, който да се откаже от разумна инвестиция заради данъчното бреме върху потенциалната печалба. Хората инвестират, за да правят пари и потенциални данъци никога не са ги плашели", казва Бъфет, взривявайки консервативния консенсус.

Повече политическа смелост

"Светът е пред криза на доверието. Най-големите бариери за разрешаването й обаче са политически, не икономически, затова това което е необходимо е политическо лидерство и курaж. Краткoсрочните решение без сериозни средносрочни ангажименти само ще отслабят още доверието." Това пишат в съвместен коментар за Financial times финансовите министри на Великобритания, Канада, Южна Африка, Сингапур и Австралия, съответно Джордж Осбърн, Джим  Флеърти, Правин Гордхан, Тарман Шанмугаратнам и Уейн Суон.

Според тях е нужна значителна политическа воля както за оздравяването на банките и по-сериозното им регулиране, така и за глобалното търговско ребалансиране, включително чрез взимането под внимание на потенциала на Африка. Европа трябва да покаже, че може да постигне по-голяма фискална интеграция и управление, което да минимизира конфликтите на интересите. Значителна воля трябва да има и за налагането на структурни реформи, които да подкрепят повишаването на конкурентоспособността.

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 23
    • + 5

    През 2011 г. стопанска криза продължава да се развива заради наличие на конкретна държавна финансова грешка.

    При прекратяване на тази държавна управленска грешка - ще се премахне и наличие на сегашната стопанска криза.

    Кризата през 2011 г. в съответни държави е проява на "детска болест на пазарна икономика" и е налична поради досегашно незнания за нейна особено важна причина.

    При продължаване на разкритата катастрофална световна държавна финансова грешка (при нови условия с "Незлатни пари", ползване на държавно финансово управление от време със "Златни пари") - стопанската криза ще ескалира и ще донесе нови щети за участници в стопански живот.

    Нередност?
  • 2
    stinger907 avatar :-|
    stinger907
    • - 5
    • + 7

    До коментар [#1] от "Иван Митев":

    Късно е за връщане на златното покритие. Твърде късно. А и практически невъзможно. Чърчил го прави в началото на кариерата си, довеждайки империята до хиперинфлация, като после описва този ход като "най-голямата си грешка".

    Иначе намирам идеята Ви за чиста и красива.

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 11
    • + 2

    До коментар [#2] от "stinger907":

    Здравейте "stinger907",

    Никога не съм предлагал ползване на "Златни пари".

    Сегашната държавна финансова грешка е ползване на държавно финансово управление от време със "Златни пари" при нови условия с "Незлатни пари", което подсигурява развитие на криза.

    "Незлатните" са по-полезни от "Златните пари".

    Днешната държавна финансова грешка може да се премахне, чрез прилагане на адекватно на качествата на "Незлатните пари" подобрено (спрямо времето със "Златни пари") държавно финансово управление.

    Нередност?
  • 4
    stinger907 avatar :-|
    stinger907
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#3] от "Иван Митев":

    Звучи логично. Кое разглеждате като конкретна необходимост за промяна в случая тогава? Кое ще дава в крайна сметка стойност на нещо, което практически няма материална стойност и няма ли да стане именно то излишно тогава?

    Нередност?
  • 5
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 6
    • + 2

    Здравейте "stinger907",

    днес проблемът е

    Нередност?
  • 6
    timtim avatar :-|
    Marin Pavlov
    • - 2
    • + 7

    Хората могат да избират и да ползват както хартиени, така и златни пари. Това, че избират хартиени, означава, че ги приемат и че им имат доверие. Когато по Виденово време минахме на долари, показахме, че те са по-добрите пари от левовете на Виденов.
    Златото има свойството да запазва стойността. Нищо повече и нищо особено. И имотите имат таково свойство.
    Смятам, че и трите предложения са, меко казано, наивни.
    Всеки знае, че богатите лесно ще заобиколят повишение на данъците. Бъфет май вече изкуфява. За патриотизъм е глупаво да се говори.
    Превръщането на Европа в държава (по Сорос) все още е утопия.

    Нередност?
  • 7
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 11
    • + 4

    До коментар [#4] от "stinger907":

    Здравейте "stinger907",

    Днес проблемът е, че при употреба на „Незлатни пари” продължава да се ползва стария от времето на „Златните пари” начин на държавно финансово управление.
    Това е особено важната причина за стопанска криза, защото именно тези условия създават и развиват кризата.

    Доказателство: Ако се прекрати тази държавна финансова грешка и се приложи адекватно на качествата на „Незлатните пари” подобрено (спрямо времето със "Златни пари") държавно финансово управление кризата ще се премахне.

    От теоретична гледна точка – кризата са трудности по разрешимост на „Противоречие на Джон Лоу”.

    Същност на „Противоречие на Джон Лоу”: В „Капана на парите” съществува противоречие - съответните държавни власти са с ограничени парични ресурси за плащане на възможно неограничени разходи за закрила на потребителни качества на ползвани пари.


    "stinger907", Вие питате:

    1. Кое разглеждате като конкретна необходимост за промяна в случая тогава?

    Конкретната необходимост е прилагане на адекватно на качествата на „Незлатните пари” държавно финансово управление.
    (Старото от времето на „Златните пари” държавно финансово управление не е адекватно на качествата на новите „Незлатни пари” и това е особено важната причина за стопанска криза.)

    При прилагане на подобрено (спрямо времето със "Златни пари") държавно финансово управление не е налично представеното „Противоречие на Джон Лоу”.

    "stinger907", Вие питате:

    2. Кое ще дава в крайна сметка стойност на нещо, което практически няма материална стойност и няма ли да стане именно то излишно тогава?

    Полезността от съответствие на подобреното (спрямо времето със "Златни пари") държавно финансово управление спрямо качествата на „Незлатните пари” се изразява, че премахва представеното „Противоречие на Джон Лоу”.

    (По пълно представяне на тези икономически зависимости: Блогът „Открития и разработки на икономиста Иван Митев” http://ivanmitevbg.blogspot.com/ )

    Нередност?
  • 8
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 7
    • + 3

    До коментар [#6] от "timtim":

    Здравейте "timtim",

    Вие сте прав, че хората избират какви пари да ползват.
    Истината е, че "Незлатните" са по-полезни от "Златните пари".
    Също така, при ползване на „Незлатни пари” в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при подобрено с „Модел Ресурси М” нейно държавно финансово управление.

    Нередност?
  • 9
    stinger907 avatar :-|
    stinger907
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "Иван Митев":

    Така или иначе парите са твърде далеч от някогашното си златно покритие, за да го споменаване изобщо, след като едва 10 % се депозират, а останалите влизат в обръщение като заеми. Е, щом на всеки 1000 долара/евро, отпуснати като ЗАЕМ, всъщност проблизително 9000 влизат в употреба, което само по себе си означава ДЪЛГ(робство). Парите са ДЪЛГОВЕ и ако питате мен изключително разумно се използват от тези, които са ги въвели. Ако съм Ви разбрал правилно, Вие предлагате т.нар. Правителствен Монопол, върху стойността на валутата, който съответно чрез регулацията и, да предотвратява евентуални сътресения, т.е. собственоръчно да балансира търсенето и предлагането, които в естествени обстоятелства не могат да останат в подобно състояние.

    Невъзможно е, математически всички дългове да бъдат изплатени, защото ако няма дългове - то никой няма да има нужда от пари.

    Щом Вие упорито предлагате тотално заличаване на златния стандарт, което всъщност вече е направено то какво предполага да се случи тогава? Печатане на никому ненужни хартии, служещи за разменна монета, които съответните органи да им придават определена стойност и правила за употреба и регулация!?!?

    Пазарната икономика ще функционира само, когато има равновесие между предлагане и търсене. Как ще се осъществи това изобщо не е ясно. Както и аз не виждам ясна аргументация във Вашата теза.

    Нередност?
  • 10
    stinger907 avatar :-|
    stinger907
    • + 7

    Само да добавя, извън темата, че въпросната стойност на златото също не се координира с майката природа, а обикновени хора със затегнати вратовръзки определят цената му за всеки ден. Това,което прави правителството на САЩ преди да се включи във ВСВ е доста показателно, когато налага закон, в който всички граждани са длъжни да продадат златото си на държавата, на цена, определена от самата нея, която след покупката мистериозно скача и от там идват средствата за онези неща, които след себе си носят още повече средства. : )

    Нередност?
Нов коментар