🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Писна ви от политическа парализа? По-добре свиквайте

Защо неофициалният старт на кандидатпрезидентската битка сега е лоша новина за Америка и света

Между Обама и втория мандат стои магическото число на безработицата
Между Обама и втория мандат стои магическото число на безработицата
Между Обама и втория мандат стои магическото число на безработицата    ©  reuters
Между Обама и втория мандат стои магическото число на безработицата    ©  reuters

Когато към серията политико-икономически бедствия, залели Вашингтон в началото на август, се прибави и сравнително безобидното природно земетресение тази седмица, професионални и туитър комици не се стърпяха да ги свържат остроумно. Шеги като "Таванът на държавния дълг най-после се срути", "Обама предложи земетресение 3.4 по скалата на Рихтер, но републиканците настояха за 6. Така че двете страни се споразумяха за 5.9", "S&P току-що намали рейтинга на земетресението на 4" и "Мишел Бахман обеща, че ако стане президент, ще свали земетресенията до 2.9 по Рихтер" заляха интернет.

Като саркастичен символ за това колко малко консенсус има днес в САЩ за кратко в медиите дори се развихри дебат наляво или надясно се е килнал белият обелиск на вашингтонския монумент. Някои консервативни коментатори не се стърпяха да отбележат, че президентът играе голф в тези размирни за страната дни. PR-ът на Белия дом пък побърза да разпространи кадри на Обама със сериозна физиономия и телефон в ръка как директно от голф игрището контролира справянето с пораженията. Както всичко тези дни, и земетресението се превърна в част от политико-медийния цирк във Вашингтон, в който следи от здрав разум все по-трудно се откриват.

Конгресът и Белият дом можe да са официално в отпуск, но предизборната кампания за президентския вот през 2012 г. вече започна с голямото разместване в републиканския лагер, където неочаквано в надпреварата влезе губернаторът на Тексас Рик Пери, а прагматичният някогашен губернатор на Минесота Тим Поленти реши да се оттегли от състезанието. Консервативният Пери веднага привлече вниманиетo, като обвини председателя на Федералния резерв Бен Бърнанке в национално предателство и опит да девалвира долара. Досегашният фаворит на популисткото движение Tea Party Мишел Бахман пък обеща, че ако стане президент, ще върне цената на бензина до 2.90 долара/галон (в момента тя е около 3.50 - 3.76 долара/галон).

Президентът Обама се опита да вземе преднина пред евентуалните си конкуренти като обяви, че готви масирана инициатива за справяне с вече хроничната безработицата от 9.1%. Тъй като има голям шанс предложенията му да бъдат блокирани от доминираната от републиканци долна камара на Конгреса, евентуалният план заплашва да се превърне повече в предизборна платформа, отколкото в реални мерки.

Дългата рецесия и наближаващият вот догодина създадоха експлозивна комбинация в американската политика. От една страна, задълбочаващите се икономически проблеми засилиха несигурността и поляризацията на американците. Това обяснява неочакваната популярност на номинации от крайния политически спектър като Мишел Бахман. А от друга страна, радикализацията в политиката направи необходимите компромиси за възстановяване на икономиката почти невъзможни, както показва драмата с повишаването на тавана на държавния дълг. Лошата новина е, че неофициално започналата предизборна кампания със сигурност ще завърти още по-силно негативната спирала. Както коментира по този повод експертът от German Marshall Fund Глен Най: "Вече сте уморени от политическата парализа във Вашингтон? По-добре се пригответе за още!"  

It’s the economy, stupid

Само допреди няколко месеца с ликвидирането на Осама бин Ладен и признаците за икономическо оживление преизбирането на Барак Обама изглеждаше по-скоро сигурно. Безкрайната битка около тавана на дълга и намаляването на кредитния рейтинг на САЩ от S&P обаче разклатиха сериозно както най-голямата икономика, така и имиджа на президента. Наистина според социологическите проучвания американците обвиняват главно Конгреса и републиканците за ненужната криза, но начинът, по който Обама (не) се справи с икономическия трус, не му спечели много точки.

"В момента преизбирането на Обама изглежда 50/50", обяснява пред "Капитал" политологът от Columbia University Робърт Шапиро. Ако икономиката не се подобри значително до 2012 г. и републиканците не изберат кандидат, който да отблъсне независимите избиратели, основният дебат догодина ще е буксуващото възстановяване. A ситуацията с безработица много над 8% работи срещу Обама", категоричен е професорът. В американската политика 7% е нещо като магическо число – от 1948 г. насам само президенти с безработица по-ниска от него са били преизбирани. Единствено Роналд Рейгън е запазил поста си с по-висока. Парадоксът е обясняван с факта, че Рейгън успява да намали драстично броя на незаетите от 10.1% година преди това на 7.2% точно преди изборите.    

Очевидната слабост на Обама накара много републиканци, доскоро предпочитали да избегнат неравната битка с действащ президент, да преосмислят шансовете си. Дългогодишият губернатор на Тексас Рик Пери, който месеци наред отричаше евентуална кандидатура за Белия дом, изненадващо влезе в надпреварата. Същевременно предварителният сондиращ настроенията вот в Айова (щатът традиционно първи номинира кандидат-президент в Америка), където крайно консервативната Мишел Бахман победи, а по-умереният Тим Поленти напусна битката, показа, че твърдата републиканска база завива още по-надясно.

Един отслабен президент и радикално настроена опозиция никога не са добра комбинация. Сега обаче неофициално развихрилата се битка за 2012 г. е особено неблагоприятна, защото де факто сложи

Край на политическия прагматизъм

във време, когато Америка и светът най-малко могат да си го позволят. Икономиките от двете страни на Атлантическия океан се задъхват и много експерти продължават да се опасяват от повторна рецесия. Ситуацията изисква смели решения, но евентуалният план на Обама за стимулиране за заетостта, освен че е много вероятно да не мине през Конгреса, едва ли ще предложи достатъчно радикални мерки.   

Според изтекла от Белия дом информация предложенията, които ще бъдат обявени в началото на септември, ще са главно програми, предлагащи директно работа или данъчен кредит на компании, назначаващи персонал. "Дали планът ще бъде гласуван от Конгреса зависи до голяма степен дали мнозинството американци ще са убедени, че той ще помогне на икономиката. Ако е така, ще има натиск върху републиканците да го подкрепят. Ако обаче американците не са убедени, крайно разделеният Конгрес едва ли ще гласува значими идеи за създаване на нови работни места", коментира пред "Капитал" Глен Най от German Marshall Fund. Други икономисти като Закъри Карабел от анализаторската компания River Twice Research се опасяват, че дори да бъдат приети, мерките ще целят по-скоро краткосрочно подобрение малко преди изборите. А оздравяването на американската икономика според Карабел изисква мащабни структурни реформи и дългосрочни инвестиции в образоването, науката и инфраструктурата.  

Ако битката за вдигането на тавана на държавния дълг изправи на нокти света, вторият й рунд през ноември – гласуването на конкретни мерки за намаляването му в следващото десетилетие с около 1.5 трлн. долара - обещава още политически изпълнения във Вашингтон. Най-вероятно в крайна сметка републиканци и демократи ще намерят начин да се споразумеят, за да избегнат драстичните последствия за страната. Но само след като предизборно си разменят цяла серия от удари под кръста. 

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 22

    Тепърва идват интересните години )))))))))))))

    Нередност?
  • 2
    james1 avatar :-|
    james1
    • - 15
    • + 7

    Глиненият "колос" САЩ.

    Нередност?
  • 3
    s.pavlov avatar :-|
    Tor
    • - 4
    • + 14

    Глинен друг път:))),виж за колоса съм съгласен...
    Кой всъщност е лоби зад Обама? Кой го подкрепя,някое икономическо североамериканско лоби ли?Някоя петролна дружина?Може би военнопромишлените комплекси?Буллл шит!
    Единствената подкрепа която има той здраво застанала зад него е-
    УОЛСТРИИТ!Така че ще има пострадали,винаги има пострадали от Уолстриит:)))

    Нередност?
  • 4
    omniam avatar :-|
    omniam
    • - 2
    • + 5

    Не трошете съдби, само това не.

    Нередност?
  • 5
    jiggy avatar :-|
    jiggy
    • - 8
    • + 5

    Политическата парализа е в основата на политическата система. Ако случайно на власт дойде някой полу-грамотен левичар най-много да вдигне безработицата и намали икономическия разтеж до Европейските нива. След това го парализират и изритват от власт - икономиката се оправя.

    Нередност?
  • 6
    dimiterptsvetkov avatar :-|
    uran
    • - 2
    • + 5

    Тя следваща изборна кампания в САЩ започва веднага, след като президентът положи клетва. Трябва да направят мандатите по 6 години, за да остане повече време за работа и хората да мислят по-внимателно като гласуват.

    Нередност?
  • 7
    kk avatar :-|
    k
    • - 5
    • + 6

    Нека първо си оправим нашата градинка, а след това да даваме съвети на американците, как и кого да избират!

    Частични избори за сенат има на всеки две години, мандата на представителите е две години, като се прибавят и изборите за губернатори, местни законодателни събрания, шерифи и др. ще стане ясно, че САЩ са в постоянна предизборна кампания!

    Само не ми става ясно какво лошо има в това!?


    Заглавието, подзаглавието и цялата статия най-малкото са смешни!

    Нередност?
  • 8
    mik2 avatar :-|
    mik2
    • - 4
    • + 7

    "Русия ще се превърне до 2030 г. в най-силната европейска икономика, измествайки от върха Германия, сочи анализ на консултантската компания PricewaterhouseCoopers" на 22.012010г., публикувано в Дневник. Тогава ми изглеждаше направо смешно, но сега,като се замисля в чии ръце са над 30% от световните ресурси, започват да ме обземат едни съмнения..
    "Бъдещето на САЩ—империя постоянстваща в своя упадък вече четири десетилетия". Това вече ми идва в повече. САЩ ще излязат от кризата и според мен ще си останат главна икономическа сила. Ето само един дребен пример: След като монтьорът вчера категорично отказа да ми смени електрическата бензинова помпа на "Астрата" с китайска, която е два пъти по-евтина от оригиналната ми стана ясно, че китайците имат да изпапкат много, много оризени зърна, докато влязат в семейството на развитите нации.

    Нередност?
  • 9
    vperfanov avatar :-P
    далекоглед
    • + 2

    "Президентът Обама се опита да вземе преднина пред евентуалните си конкуренти като обяви, че готви масирана инициатива за справяне с вече хроничната безработицата от 9.1%."
    ......................
    Следващият кьорфишек ще бъде "масирана атака" на дълговият проблем и спасителен план за Уолтстрийт с добре организирана евакуация заради урагана Айрин :)

    Нередност?
  • 10
    dow_jones avatar :-|
    dow_jones
    • - 1
    • + 7

    Освен че даде пари на закъсали банки и компании, Обама не направи нищо съществено по време на управлението си. Нищо ново, нищо радикално. Големи надежди и нулеви резултати... Поредното доказателство, че политиците запазват статуквото, а не го променят!

    Нередност?
Нов коментар