Губещи и още по-губещи

Таванът на държавните задължения на САЩ бе вдигнат и финансовият Армагедон се размина. От безумната битка никой не спечели истински

Барак Обама (вляво) и председателят на Конгреса Джон Бейнър: Дотук добре, наесен пак
Барак Обама (вляво) и председателят на Конгреса Джон Бейнър: Дотук добре, наесен пак
Барак Обама (вляво) и председателят на Конгреса Джон Бейнър: Дотук добре, наесен пак    ©  reuters
Барак Обама (вляво) и председателят на Конгреса Джон Бейнър: Дотук добре, наесен пак    ©  reuters

Да си американски политолог на посещение в Европа никога не е било безконфликтно занятие, но последните седмици бяха истинско предизвикателство. "Реакцията бе една и съща навсякъде. Европейците се удряха по челото и казваха: "Какво правите бе, хора! Вие си играете не само с вашата икономика, но и с нашата", емоционално разказва пред "Капитал" директорът на вашингтонския офис на фондация "Бертелсман" Джонатан Стивънс. Много е трудно да защитаваш сънародниците си, дори ако смяташ, че председателят на Конгреса Джон Бейнър е добър човек, когато новините, стигащи до Европа, звучаха като "аз един на теб" и "ти един на мен", докато световната икономика бе на ръба на катастрофа", допълва експертът.

Всъщност и в САЩ недоумението от боричканията, които замалко да извадят американската икономика от строя, бе също толкова силно. На 1 август, буквално часове преди САЩ да се окажaт в неплатежоспособност и да предизвикат световен финансов Армагедон, сделката за вдигане на тавана на държавния дълг с 2.1 трилиона долара все пак бе гласувана.

Безумието на ситуацията обаче задълбочи недоверието в способността на Вашингтон да се справи с тежките проблеми на страната. Въпросът никога не е бил дали най-голямата икономика в света може да плати дълговете си, а дали в името на отстояване до последно на партийни принципи група конгресмени ще рискуват фалит на страната и шок за международните пазари. Когато все пак успяха да се споразумеят, политиците не получиха овации от изнервените американци и изправения на нокти свят за решаването на една съвсем ненужна криза. А и постигнатият компромис далеч не е перфектен. Да, той предвижда заедно с вдигането на дълговия лимит и драстично намаляване на рекордния бюджетен дефицит на САЩ. Но споразумението по конкретните най-болезнени мерки бе отложено за есента. Така истинският спор за дългосрочната политика на Вашингтон предстои и това прави и американската, и световната икономика още по-нервни.

Ако се вярва на изследванията на общественото мнение, в битката за тавана на дълга няма истински печеливши. Според Pew Research Center цели 72% от американците описват продължилия няколко седмици дебат с негативни думи като безумен, инфантилен и възмутителен.

Ако в подобна ситуация все пак някой може да бъде посочен като постигнал

Относителна победа

то това е дясното популистко движение,  т. нар. Tea Party. Тяхната непреклонна позиция не само принуди собствената им Републиканска партия да блъфира докрай, но и отказа демократите, поне временно, от вдигане на данъците за богатите. Създадено като реакция срещу пакета за стимулиране на икономиката и разширяването на правомощията на администрацията на Барак Обама, към Tea Party всъщност принадлежат само 60 от общо 235 републиканци в долната камара на Конгреса. Представителите му обаче шумно настояваха за драстични мерки за съкращаване на държавния дълг и крайната им позиция заглуши по-умерените гласове в консервативната партия. Така десните, разполагащи с мнозинство в Камарата на представителите, блокираха вдигането на тавана. И демократите, въпреки че контролират Сената (горната камара) и Белия дом, бяха принудени да приемат споразумение, предвиждащо заедно повишаването на лимита с 2.1 трлн. долара и мерки за намаляване на дълга с 2.4 трлн. в следващото десетилетие.  

Неотстъпчивият начин, по който Tea Party наложи политиката си, събуди много негативни реакции към тях и Републиканската партия. Част от демократите направо ги обявиха за терористи, взели за заложници икономиката на САЩ, за да прокарат крайната си идеология за драстично свиване на ролята на правителството. Според Pew Research Center цели 47% от американците имат негативно мнение за републиканците, а 37% – за Tea Party. Демократите са обвинявани за кризата от само 30%.

"Републиканската партия в случая не са група луди, а всъщност добри покер играчи, изиграли ръката си успешно, обяснява пред "Капитал" професорът по политология в Johns Hopkins University Бенджамин Гинсбърг. Фактът, че в партията има крайни хора, бе използван от ръководството. Така в последните дни на преговори лидерите можаха да кажат на президента Барак Обама "виж сега, ние имаме тези луди, това е всичко, на което те ще се съгласят". Всъщност в поведението на Джон Бейнър и сие нямаше нищо ненормално, то бе по-скоро рисковано. Те видяха възможност и я използваха", категоричен е професорът. Въпросът, който много наблюдатели си задават, е дали въпреки спечелената голяма битка републиканците всъщност няма да    

Загубят войната

Въпреки че почти един трилион долара съкращения вече са предвидени и ще започнат още от октомври (началото на фискалната 2012 г.), истинската работа по намаляване на дълга предстои. През есента трябва да заработи 12-членната комисия, която да открие възможности за намаляването му с още 1.5 трлн. долара. Евентуалните спестявания трябва да дойдат от военния бюджет и т.нар. недискреционни разходи (социално, здравно и пенсионно осигуряване). Тогава голяма част от демократите начело с президента Обама се надяват да си възвърнат позициите. Неща като съкращения в бюджетите на болници и вдигане на пенсионната възраст до 67 години са особено непопулярни сред гласоподавателите и затова левите са убедени, че имат шанс да върнат данъчното облагане на богатите на нивото от времето на Бил Клинтън.  

Това, което дава надежди на консерваторите, че ще успеят още веднъж да спечелят битката, са отслабените позиции на президента. Въпреки опита си да изглежда като единствения възрастен сред група боричкащи се тинейджъри, Обама така и не успя да намери начин да модерира преговорите. И създаде впечатлението, че бе премазан не от цялата опозиция, а от една малка група в нея, обяснява Джонатан Стивънс от "Бертелсман". Същевременно лявото крило на Демократическата партия вече открито изказва недоволството си от центристкия му подход. В навечерието на гласуването на сделката за тавана вицепрезидентът Джо Байдън трябваше лично да убеди по-либералните конгресмени да подкрепят политиката на собствената си администрация.

Въпреки сегашното недоволство от политическата класа обаче много експерти като Бенджамин Гинсбърг са убедени, че американските избиратели може и да забравят дрязгите. "Всичко зависи от икономиката - ако тя започне да се подобрява през 2012 г., никой няма да си спомня как се стигна дотук. Ако обаче продължава да буксува, политиците ще си получат заслуженото", категоричен е експертът. По-тежките последствия са на световно ниво, защото

Имиджът на Вашингтон

бе сериозно разклатен. "Особено в Китай, където са наясно, че ако притежаваш твърде много ценни книжа на някоя държава, тя може да бъде изкушена да обяви фалит, напрежението бе голямо. Пекин дори бе убеден, че целият дебат е един голям заговор, за да бъдат ограбени", обяснява проф. Гинсбърг. Така кризата с вдигането на тавана със сигурност ще задълбочи противоречията между първата и втората икономика в света.

Засега изглежда, че САЩ може и да се разминат с намаляване на кредитния си рейтинг. Но това не означава, че останалите страни и пазарите още дълго ще наблюдават търпеливо фарсовите изпълнения във Вашингтон. "Ако продължим караниците за няколко милиарда тук и там и не следваме стратегията за измъкване от дупката, в която се намираме, тогава светът ще продължи да ни вижда като губещ силата си глобален лидер. Хората извън САЩ възприемат караниците в Конгреса като знак, че не можем да си оправим неразбориите", обяснява Джонатън Стивънс. А после допълва, че в следващите три до пет години най-голямата световна икономика има историческия шанс отново да набере мощ: "Ако успеем да редуцираме дефицита си, да създадем работни места и да реформираме държавните разходи, светът ще ни види като отговорен лидер. Ако обаче пропуснем шанса, светът вече ще бъде убеден, че сме в упадък."

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 3
    • + 16

    Късно е !!!

    Промяната в баланса е вече факт. Въпросът е в скоростта, с която ще се случат промените. 2020 година ще наблюдаваме далеч по различен свят.

    Нередност?
  • 2
    gullwing avatar :-|
    gullwing
    • + 28

    Доколкото схващам, истерията около фалита и рейтинга на САЩ е била основно вътрешнополитическо упражнение по дискредитация на Обамата. Самият финансов проблем обаче има друга природа. Финансовата система, изградена върху долара като единствената световна валута почва да се тресе. Такъв трус беше и фалитът на "Лемън". Инвестиционното банкиранее се откъсна най-много от реалността и достигна логичния си край.
    Публичните разходи в САЩ са същото така много повече, отколкото държавата може да си позволи.Така или иначе те ще трябва да се свиват.
    А най-важното е че ще трябва да се свива потреблението. За края на тази ера отдавна се говори и от икономическата, и от политическата наука. Има цифри, че в САЩ се потребява с 20 % повече отколкото реално се създава от американската икономика.
    Очевидно е, че ролята и значението на САЩ в света вече намаляват и ще намаляват още. Очевидно е и обаче това, че те няма да се дадът лесно. Не съм по конспиративните теории, но найми харесва версията, че неприятностите на Строс-Кан са започнали един месец след като той е казал че "вашингтонският консенсус се е изчерпал".
    Преведено на човешки, той е казал че доларът вече не може да играе роля на световна валута. Интересно ...

    Нередност?
  • 3
    l avatar :-|
    |
    • - 9
    • + 3

    Републиканците, и особено чаените болшевики изгубиха най-много. Но още не са го разбрали. Ще го разберат догодина на изборите.

    Нередност?
  • 4
    gti avatar :-|
    gti
    • - 3
    • + 13

    Проблемът е, че в годините САЩ получават по-малко приходи от данъци и такси и харчат повече, взето като абослютни суми и процент от БВП. Дефицитното харчене работи до един момент, но след това вече не. Трябва да свият баснословни суми харчове по социалните системи, да отрежат военните разходи, да вдигнат данъци...ще стане нещо като краха на СССР...колос на глинени крака.

    Все още имат много влияние в света. Доларът е резервна валута, но постепенно ще изгуби значението си. Делът на САЩ в световната икономика също спада прогрсивно, за сметка на изгряващите суперсили - Китай, Индия, Бразилия...в сравнително близко бъдеще ще живеем в един по-многополюсен свят и кой ще поеме глобалното лидерство ще е много труден въпрос - от една страна са ресурсите и политическата воля за подобно начинание, от другата страна е крещящата липса на идея и концепция как един нов свят трябва да изглежда...

    Ще поживеем, ще видим...

    Нередност?
  • 5
    omniam avatar :-|
    omniam
    • + 6

    Rise and fall.

    Нередност?
  • 6
    theanalyser avatar :-|
    theanalyser
    • - 9
    • + 13

    Аз мисля, че САЩ ще се справят и с това предизвикателство.
    Просто трябва да премине този момент, когато научаваш, че правилата на играта вече са променени.
    Не виждам как Китай може да стане сила №1 - нали първо трябва да нахраниш 1.5 млрд. души, та тогава да тръгнеш да превземаш икономиката на света.
    Това би означавало нещо като победа на Социализма над Капитализма, което си е абсурдно...
    Важното е ние като страна да се подготвим за сътресенията, които ще последват след рухването на доверието на инвеститорите!

    Нередност?
  • 7
    bezimenen avatar :-?
    Безименен
    • - 3
    • + 4

    отложен апокалипсис. щатите май трябва да минат през фалит, но това ще вкара света в ново средновековие, а арабите ще умрат от радост

    Нередност?
  • 8
    nyo avatar :-|
    N.Yo.
    • + 1

    Струва ми се, че Конгресът няма председател, а по-скоро отделните камари - в случая Джон Бейнър е говорител на камарата на представителите.
    Иначе статията е много интересна и още веднъж се убеждавам, както както Обама се изказа днес, че не в страната има нещо гнило, а в политиката

    Нередност?
Нов коментар