🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кукли и кукловоди в Русия

Михаил Прохоров стана жертва на собствените си планове, а легална политика без Кремъл не може да се прави, казва политикът-журналист Георгий Бовт

Прохоров влезе и излезе през въртящата се врата на руската политика
Прохоров влезе и излезе през въртящата се врата на руската политика
Прохоров влезе и излезе през въртящата се врата на руската политика    ©  reuters
Прохоров влезе и излезе през въртящата се врата на руската политика    ©  reuters

Когато олигархът Михаил Прохоров реши да влезе в руската политика преди няколко месеца, "Капитал" поиска да говори със зам.-председателя на партията, която Прохоров оглави. Георгий Бовт е известен журналист, с редовна рубрика в един от най-четените руски новинарски сайтове, "Газета.ру", и политик от "Правое дело", която изглеждаше на път да се превърне в сензацията на декемврийските избори за руската Дума. Поради различни причини, интервюто с Бовт бе отложено за след лятната ваканция. Когато обаче настана време да обсъдим ситуацията в партията "Правое дело" и в руската политика изобщо, тя бе коренно променена.

Миналата седмица Михаил Прохоров бе изключен от партията, която месеци по-рано му гласува единодушно доверие. Той обвини Кремъл за случилото се и конкретно зам.-директора на президентската администрация Владислав Сурков*, който според него е "кукловодът на руската политика". Какво стана с проекта "Правое дело", за който дори се говореше, че може да стане платформата, от която да се кандидатира отново Дмитрий Медведев?

"Помните ли какво отговори Владимир Путин на Лари Кинг, когато той го попита какво се е случило с "Курск". Тя потъна, каза Путин. Е, така стана и сега", казва Бовт. "Когато лидерът напуска партията преди изборите, нищо хубаво не я очаква. Шансовете на "Правое дело" са близки до нулата. Единственото, което може да спаси десния проект, чисто теоретично, е участието на Медведев в листата или някое друго такова чудо".

Жертва на собствените си планове

Бовт, който се оттегли от управителното тяло на партията след идването на Прохоров, звучи доста песимистично и критично. "Хората, включително аз, се надяваха на него. Той беше свежо лице, имаше свежи идеи. Разбира се, че ми е обидно. Считах, че с всички тези компромиси, на които хората са готови, може да постигнем промяна в системата отвътре и съм дълбоко разочарован.

Честно казано, не мислех че Прохоров ще издържи на това обществено внимание и политическата работа и ще се откаже, но се надявах да изкара поне до изборите. В него повярваха мнозина, в офисите на партията всеки ден звъняха стотици хора, повярвали дори не в идеите му, а в самото предчувствие за такива. Те бяха готови и да участват в предизборната кампания, с ресурс, с пари." Тази енергия, смята той, сега ще бъде пропиляна.

Бовт търси проблемите в самия Прохоров - "неумението му да работи с хора, лошия избор на съветници и нежеланието да ръководи партийната работа". Журналистът коментира как след странния начин, по който пое партията, олигархът се е обградил с назначени лично от него съветници и те са издигнали буквално стена, през която не са минавали никакви идеи, нито дори електронна поща. На същото мнение между другото е и политологът Станислав Белковски, който в коментар за "Ехото на Москва" заяви: "Рухна митът, че ако някой притежава милиарди, той може да е успешен навсякъде, особено в политиката."

Не бива да се забравя обаче, че в руската политика действат малко по-различни правила. Проблемът на Прохоров далеч не са само собствените му действия, които някои виждат като типичен бизнес проект, в който той е инвестирал доста лични пари - над 800 млн. рубли. Ирина Ясина, един от известните социолози в Русия и приближена на друг олигарх с фатален опит в политиката, Михаил Ходорковски - написа в блога си, че избраните от Прохоров довереници в щаба му са имали задача да го вкарат в Думата. "Те са цинични, но съобразителни - с дясна риторика няма да стане, затова взеха малко от националистите, малко от социалистите. А Кремъл поиска малка дясна партия."

Ръката на Кремъл

В това, изглежда, се състои и конфликтът, който доведе до края на проекта. Според самия Михаил Прохоров хора от Кремъл са му нареждали какви хора да взима в листите си и какви не. Повод за разрива е станал общественикът Евгений Ройзман, за когото олигархът твърди, че искал задължително да присъства в листата, докато Сурков категорично бил против.

Бовт не само не отрича, че Кремъл директно е контролирал и ръководил проекта "Правое дело", но стига по-далеч. "Кремъл участва във всичко, което се случва в страната. Няма нещо, в което да не участва, и онези, които твърдят това, бъркат. Да се прави легална политика в Русия, без да се влезе в някакви преговори с Кремъл, е невъзможно." Журналистът натъртва на думата - "не-въз-можно". По ирония на съдбата в същата седмица бившият московски кмет Юрий Лужков, който не беше говорил пред медиите от изхвърлянето му от поста преди година, даде огромно интервю за "Интерфакс", в което нарече Русия "Византия в хипертрофна форма", в която всичко се върти около един център на властта.

От президентството официално не коментираха изказванията на Михаил Прохоров, с когото лично Медведев се срещна в кабинета си пред телевизионните камери преди няколко месеца. Неофициално пред Интерфакс източник от Кремъл е бил доста ироничен и на заплахата на олигарха, че ще работи за оставката на Владислав Сурков, отвърнал, че засега самият Прохоров е в оставка.

Бовт също става ироничен, когато го питат как би определил руската политическа система, която отвън изглежда (особено напоследък) като тотален хаос с две постоянни величини - Медведев и Путин. "Единствено мога да кажа, че изглежда много по-добре от либийската политика. Също така, по-добре от Египет, от Йемен, от Тунис или от цяла Африка, от Албания. Дори е по-добре от Китай или Индия. Но не бива да се сравняваме например със САЩ или Западна Европа. В Русия има 20 години демокрация и за този период има нелош резултат. Когато в Америка демокрацията е била на 20 години, там е било доста по-зле."

*в печатното издание на Капитал е допусната грешка, като името е изписано Владимир, за което се извиняваме.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 9

    Прохоров влезе с отворени очи в политиката, инвестира 800 милиона, но бъдейки бизнес лидер се оказа слабо подготвен за политическата игра, особено е изграждането на алианси и мрежа по места. Направи грешка и с избора на украинските си съветници - руснаците напоследък са много чувствителни към такива ходове. Самият Бовт беше част от групировката която свали Прохоров - той писа че е било по-лесно да си уредиш среща със Сталин отколкото с Прохоров. И накрая, той (Прохоров) започна да търси срещи с Путин и Медведев след като счупи гърнето и остана без отговор - малък но поучителен урок за потенциалната опозиция преди изборите.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 7
    • + 2

    Няма време ! Докато Русия се чуди къде още да се прави на велика, Китай си взема своето :-) което не е чак толкова зле.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 10
    • + 8

    Естествено че в Русия, и не само там, не можеш да правиш политика, без ведомата на Царь батюшка, къде се е видяло такова чудо, идва сульо и прави политика в държава като Русия!?!?
    Това да не ви е Косово? Я хвърлете един поглед на картата.... и лупа си вземете...

    Нередност?
  • 4
    bitaka avatar :-?
    Bitaka
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#2] от "kardinalat":

    чавка ли ти е изпила мозъка?

    Нередност?
  • 5
    eskimos avatar :-?
    Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
    • - 4
    • + 4

    Плачете за Прохоров? А Гари Каспаров е още по трагико-комичен! Тези дни играл шах с българчета от България в Брюксел!

    Нередност?
  • 6
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#4] от "bitaka": питаеш съжаление към Русия или си руснак?

    Нередност?
  • 7
    bitaka avatar :-|
    Bitaka
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "kardinalat":

    просто мисля трезво...

    Нередност?
  • 8
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#7] от "bitaka": Тогава с удоволствие бих прочел мотивите ти защо Сибир и Далечния Изток да са руски ,а не китайски.

    Нередност?
  • 9
    donio avatar :-|
    donio

    Русия извърши серия от геополитически предателства на своите съюзници и следва да си плати цената за това.Подкрепата на долара чрез руския петрол и доларите получени от търговията с него и след това инвестирането им в американски ценни книжа на практика означава,че Русия е финансирала и продължава да финансира всички агресивни войни срещу свои съюзни държави.Лавров,който е един почтен човек също е на път да си подаде оставката.След Ирак,Афганистан,Югославия,ибия,Сирия и вероятно Иран идва по реда си и Русия останала почти без съюзници.Така е когато станеш ортак с дявола.Тепърва предстоят неприятности.

    Нередност?
Нов коментар