🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нещо като ЕС, нищо като СССР

Русия оформя нов съюз, чрез който да стане по-влиятелен играч, казва анализаторът Модест Колеров

Стиснали ръце, широко усмихнати, с поглед в бъдещето. Президентите на Русия, Беларус и Казахстан позираха не за една и две снимки на 18 ноември в Москва, когато подписаха създаването на Евразийска икономическа комисия. Надеждите на Дмитрий Медведев, Александър Лукашенко и Нурсултан Назърбаев явно са след време да бъдат разглеждани като "бащи-основатели" на организация, която трябва да наподобява ЕС, без да е нов СССР. България обърна внимание на инициативата за Евразийски съюз (ЕвС) едва миналата седмица, когато в опит да блеснат членове на партията на премиера Владимир Путин "Единна Русия" предложиха и нея за член на обединението.

"Съюзът е идея на 15 години. Никой обаче не разглежда сериозно подобно предложение към България", казва Модест Колеров, главен редактор на информационната агенция "Регнум". Колеров е историк, специалист по Русия и СССР, а от 2005 до 2007 г. е и съветник по междурегионални и културни връзки на президента на Руската федерация. Освен това наскоро влезе в управителния съвет на "Интернационална Русия" - неясно обединение на различни групи в страните от бившия СССР, което самият той определя като "евразийска народна партия, но лява". "Капитал" се свърза с Колеров, който е известен като един от по-радикалните гласове в Русия, за да обсъди идеята за Евразийски съюз и какво е бъдещето на обединението между Казахстан, Беларус и Русия, което от 1 януари догодина ще се казва Единно икономическо пространство.

"Тази теза постоянно я изказваше Нурсултан Назърбаев", казва Колеров. "Просто под нея нямаше юридическа и икономическа основа - Назърбаев говореше предимно за ОНД, а тя е слаба организация. Когато възникна митническият съюз (на 1 юли 2010 г. - бел. ред.), стана възможно да се говори за това в някакъв икономически формат." Идеята бе поета лично от Владимир Путин на 4 октомври, когато той я описа в своя програмна статия. Създаването на аналог на Европейската комисия миналата седмица в Москва (с администрация, в която ще влизат хора от трите държави) свидетелства за сериозните намерения. От 1 януари 2012 г. падат и ограниченията за придвижване на стоки, хора и капитали.

"Киргизстан и Таджикистан вече поискаха да са вътре, но на тях не им трябва Евразийски съюз, а спонсор", коментира Колеров. "Те не са готови и казаха откровено, че няма как да изпълняват своите задължения: да защитават нормално границите си към Китай и Афганистан. През китайската граница минава огромен поток контрабанда, а там живеят основните олигарси и босове в Киргизстан. В Таджикистан границата с Афганистан също е отворена за наркотици, а в трафика участва част от елита на страната. Ако ги приемем, ще бъде черна дупка."

Историкът смята, че единствената страна, която наистина е необходима икономически на новото обединение, е Украйна. Перспективата за нейното присъединяване обаче е нулева. Не само защото тя е насочена към момента изцяло в посока ЕС. "Самата Украйна не се явява консолидирана. Там има Западна, Източна Украйна, Киев и т.н. Тя е раздробена сама по себе си."

Модест Колеров не смята обявената дата от 2015 г. за възникването на новото обединение като реалистична и казва, че 2020 г. е по-близо до истината. Въпреки всички възхваляващи статии по адрес на обединението на постсъветското пространство в участващите държави и опасенията на западните медии, анализаторът не мисли и че става дума за политически съюз. "СССР се създаде на политическа основа, а после дойде икономическата. Тук ще е икономически съюз в началото. Вицепремиерът Игор Шувалов каза, че ще прилича на ЕС, когато беше само икономически без твърде големи задължения. Без бюрокрация, без централна банка, без еврото, без Гърция, Унгария, България."

Дори икономическата задача обаче ще е достатъчно трудна, признава Модест Колеров. Първо и трите държави имат приходи предимно от износ, но никоя от тях не търгува преимуществено с останалите две. Освен това, каквито и недостатъци да има руската икономика, а те не са никак малко в сравнение с новите си съратници тя е по-диверсифицирана и отворена. "Икономиките на Беларус и Казахстан са кланови, семейни и много затворени. Там няма отворени инвестиции, а династични. Как руската икономика ще се справи с тези две кланови икономики е труден въпрос. Влизането в Световната търговска организация ще й послужи да ги дърпа към членство."

Запитан дали Москва не се гнуси да влезе в съюз с Лукашенко, когото сама нарича диктатор, Колеров саркастично отбелязва, че ЕС също има навиците да се държи като "млада девойка", която не обръща внимание на недостатъците на своите женихи. "Кадафи например, който направи всякакви сделки с ЕС, изведнъж се оказа твърде стар, за да е жених. Или любимият им жених Саудитска Арабия, която е на стотици километри от каквато и да било демокрация. Ние знаем прекрасно какъв е Лукашенко", допълва Колеров. 

Самият ЕС има по-големи грижи от това какво ще представлява Евразийският съюз и кого ще включва, припомня руският историк и анализатор. "Ако банкрутират, ще престанат да бъдат играч. За да се съхранят като такъв, трябва да променят еврозоната."

Ето защо според него създаването на този съюз не е с цел да бъде междинна точка между Китай и ЕС. "Русия се готви за втора вълна на кризата. Целта не е да се борим с ЕС, а да оцеляваме, защото икономическият крах на ЕС ще повлече всички останали след себе си. Русия се готви за конкуренция, не да бъде посредник. Пазар от 140 млн. души, без да смятаме имигрантите, е добър пазар. Четох един банкер наскоро, който казва нещо интересно. Каквито и икономически времена да дойдат и каквото и да стане с кризата, смята той, в Русия на практика живеят 150 млн. души. Това е пазар, който храни сам себе си - за тях, за банкерите, това е самодостатъчен пазар. Но въпреки това е малък. Изчислено е, че за да правиш конкурентни самолети например, ти трябва пазар от 300 млн. души. Трябва да станем по-големи, за да се конкурираме."

Колеров обаче не пропуска да уязви Брюксел още веднъж. Той цитира усилени слухове в Москва, според които един от перспективните икономически партньори на ЕвС може да бъде Турция. Това, разбира се, надали ще бъде тема на дискусии в Анкара в скоро време. Но надали е изключено, ако се имат предвид думите на турския президент Абдула Гюл. Тази седмица в Лондон той коментира възможността Кипър да поеме ротационното ръководство на ЕС догодина като "полудържава начело на окаян съюз". Не точно езикът, който използваш по отношение на бъдещи партньори...

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 11
    • + 11

    Що не, те са си отдавна в едно икономическо и географско пространство . Беларус, Русия и Казахстан..... Хохлите като погладуват, сами ще се присъединят, ако и да се цепят като чамова дъска..... поживем увидим....

    Нередност?
  • 2
    biserinska avatar :-|
    biserinska
    • - 8
    • + 5

    По принцип идеята за обединение в какъвто и да е съюз - политически, икономически - рано или късно, но винаги с помощта на времето и съюзниците, се проваля. Мисля, че ще станем свидетели не само на цялостния или частичен разпад на ЕС ...

    Нередност?
  • 3
    the_shadow avatar :-P
    The Shadow
    • - 8
    • + 19

    Много са ми забавни такива азиатски туземци като почнат да се бият в гърдите колко са велики и какви невероятни неща ще направят с усмихнатите си диктатори начело... Честито, построихте къща на три ката насред блато. Успех в поддръжката и.
    А за краха на ЕС ще почакате - такъв ще има само в мокрите ви комплексарски сънища.

    Нередност?
  • 4
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 6
    • + 8

    Напълно нормално е Колеров , като кремълски хараненик-хрантутник , да говори така оптимистично и уверено за новоизгряващия ЕвС.
    Някой обаче , да си спомня сега каква е днешната участ на създадения навремето с оптимизъм , увереност и договорно скрепен все още съществуващ ОНД?
    Е .... каквато е СЕГА съдбата на ОНД , такава ще бъде и на ЕвС.
    И това е така , защото Русия не е Франция нито Германия , а и трите образувания Русия , Беларус и Казахстан , са си чисто азиатски държави.

    Нередност?
  • 5
    toshocorporation avatar :-?
    Тошо Корп.
    • - 1
    • + 7

    Този "Евразийски съюз" ми напомня за третата от трите единствени страни - Евразия в книгата 1984 на Джордж Оруел... тръпки ме побиха...

    Нередност?
  • 6
    donio avatar :-|
    donio
    • - 3
    • + 4

    Две проститутки се срещат едната преуспяла модно облечена.Другата я пита как е успяла.Отговорътт бил."Ами в града на по- стари клиенти им държа пениса."А какво е това пенис?Ами нещо като х.. ама по-меко.

    Нередност?
  • 7
    absurde avatar :-P
    Absurde
    • + 4

    До коментар [#2] от "biserinska":

    Е много ясно нали ние сме вътре, къде влезне се е*** майката на положението византийците ни взеха в техния сюз - нема ги вече, османската империя 5 века ни държа няма я вече... :)))

    Нередност?
Нов коментар